PORTRET

Zoltan Lotei, terapeut: „Singurul lucru pentru care încă nu am găsit leacul este prostia!”

Zoltan Lotei e un terapeut care își vindecă în mod holistic pacienții, cu tratamente îndreptate în egală măsură asupra corpului fizic, energetic și spiritual. Terapeutul, care a terminat Facultatea de Fizică din cadrul UBB, a fost încă de mic conectat la latura metafizică a vieții, la energiile și conexiunile subtile ale universului. Simțea empatic durerile și frământările oamenilor, mâinile i se încărcau energetic, încât îi deveneau fierbinți, și presimțea evenimentele din viitorul apropiat. 

Îndemnat în facultate de profesorul Adrian Pătruț, președintele Societății Române de Parapsihologie, Zoltan și-a dezvoltat capacitățile native, prin Hatha Yoga. A făcut diagnosticări și tratamente cu bioenergie, dar o întâmplare stranie l-a făcut să renunțe, pentru câțiva ani, la aceste practici. A lucrat în vânzări, până când glasul vocației l-a chemat din nou, pentru a-și împlini menirea. Astfel, în 2008, a terminat cursurile de masaj și reflexoterapie din cadrul centrului Somadis, după care și-a pus pasiunea în slujba oamenilor, pe care îi vindecă prin metode alternative de masaj, reflexoterapie, chiropractică, Shiatsu, bioenergoterapie, dar și prin inocularea pacienților cu „virusul” gândirii simple și armonioase, prin îndrumarea acestora către un stil de viață sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional.

Gama de suferințe pe care le tratează sau alină Zoltan Lotei este una foarte largă, de la probleme minore de sănătate, până la maladii aflate în stadiu terminal (când terapeutul își îngrijește spiritual pacientul, pentru a-i aduce liniștea sufletească). Există o singură boală pentru care Zoltan nu a reușit până acum să găsească un remediu eficient:

„Singurul lucru pentru care încă nu am găsit leacul este prostia! Asta nu ai cum să o tratezi, e o combinație fizico-psihico-energetică imbatabilă!”

O energie vindecătoare înnăscută

De când era elev, Zoltan Lotei a observat că are capacități diferite față de ceilalți copii: știa întotdeauna când o să se deschidă catalogul la el, când va fi strigat și scos la tablă. În plus, mâinile i se încărcau, deveneau fierbinți și nu putea scăpa de această senzație decât prinzându-se de un corp metalic, pentru a se descărca. Reușea să simtă durerea celorlalți, avea capacitatea de a le prelua empatic suferințele, dar, copilărind în timpul regimului comunist, nu și-a dezvoltat toate aceste abilități, pentru că nu exista deschidere spre astfel de lucruri.

În facultate a început să colaboreze cu Năzărica Borbely, o persoană care se ocupa cu terapii alternative, în special reflexoterapie, care îl chema deseori, pentru a oferi un diagnostic, fără a atinge pacientul, doar prin capacitatea de a îi simți durerea fizică. În aceeași perioadă Zoltan a fost remarcat și de profesorul Adrian Pătruț, președintele Societății Române de Parapsihologie, care i-a recomandat să se apuce de Hatha Yoga, cu Catrina, cea care era pe atunci mâna dreaptă a lui Gregorian Bivolaru.

După 4 ani de Yoga, prin tehnici care l-au ajutat să își dezvolte controlul și deschiderea anumitor centre energetice, Zoltan a reușit să își stăpânească abilitățile native, continuând în toată această perioadă să facă diagnosticări și tratamente, dar mai mult la distanță, pentru că nu îi plăcea să pună mâna pe pacient. Apoi, a luat o pauză, în urma unei experiențe „ciudate”:

„Într-o dimineață, când traversam strada pe o trecere de pietoni, am simțit fiecare persoană în parte, cu ce probleme se confrunta, de familie, de serviciu, medicale, și în momentul acela am decis că trebuie să opresc orice fel de contact cu suferinzii și m-am apucat de un cu totul alt domeniu, m-am dus în vânzări, până în 2008, timp de aproape 6 ani.”

„Sănătatea se bazează pe echilibrul energiei subtile a organismului”

În 2008, Zoltan a simțit nevoia de a se reîntoarce la pacienți, la ceea ce îi era menit să facă în această viață. A reușit de data aceasta să fie „dual”, să se deschidă, să simtă și să acționeze doar în prezența suferindului, fără a mai intra în contact cu toată lumea de pe stradă.

A urmat cursurile de masaj și reflexoterapie din cadrul centrului Somadis, unde a fost ajutat să facă un lucru față de care nu se simțea confortabil până atunci – să pună mâna pe pacient:

„Eu până atunci nu atingeam pe nimeni și mi-am dat seama că e o metodă mai eficientă și, în același timp, mă proteja și pe mine, pentru că e mult mai ușor să pui mâna și să simți, decât să stai la distanță și să trebuiască astfel să depui un efort mult mai mare.

70% din om e apă, iar tu ce încerci să faci e să contaminezi, să energizezi o parte din apa din om, aducând-o la o stare de vibrație normală, urmând ca această contaminare să se împrăștie în toată apa din corp.

Este un cercetător japonez care, ani la rând, a studiat proprietățile moleculei de apă, în diferite stări, pe diferite tipuri de muzică, demonstrând că forma acesteia se modifică în funcție de vibrația pe care o introduci. Omul are partea de corp și de boli organice, are partea spirituală, așa-zisele păcate, și partea energetică. Dacă ai un organ slăbit, bolnav, și reușești să îi crești energia, automat organul acela are tendința de a se vindeca.

Bioenergoterapia este o metodă blândă, fără contraindicații, de tratare a unor afecțiuni, fără efecte secundare. Se bazează pe câmpul electromagnetic indus de terapeut. S-a demonstrat științific că sănătatea se bazează pe echilibrul energiei subtile a organismului. Orice dereglare a echlibrului, orice blocaj energetic duce la apariția bolilor. Consider necesar ca tratarea unui pacient să fie făcută în mod holistic, tratamentul fiind îndreptat în egală măsură asupra corpului fizic, energetic și spiritual.

Trebuie și puțină știință și, ca ajutor, ca sprijin în a lucra bioenergetic vine tradiția chinezească, ce stabilește legătura între cele 5 elemente și cele 5 organe – nu o să tratezi niciodată un rinichi la fel ca o inimă; fiecare, ca în medicina clasică, are o altă cheie de acces.”

Zoltan Lotei afirmă că bioenergia există în toți oamenii și o definește drept capacitatea de a absorbi energia înconjurătoare, izvorâtă din univers, de a o amplifica, a o modifica și transmite, cu țintă exactă. Dar, fiind vorba despre energii universale, vindecarea unui pacient nu depinde numai de voința terapeutului:

„La mine poți să vii cu orice afecțiune. Sigur că sunt anumite cazuri, ajunse în diferite faze avansate, pe care le putem doar stagna, nu le mai putem și elimina. Dar, în acele cazuri, având în vedere faptul că moartea se va instala în curând, încercăm să îi aducem omului liniștea sufletească.

Apoi, suntem conștienți cu toții că nu toți oamenii trebuie salvați, pentru că singurul lucru cert în viață este moartea, iar contractul omului la naștere este să moară, restul fiind o perioadă tranzitorie. Nu putem decide noi cine, cum și în ce fel se vindecă, sau nu.”

„Nu ai o grămadă de probleme. Problema de fapt e una, de atitudine față de viață!”

Starea psihică și spirituală a omului, liniștea și mulțumirea sufletească sunt factori determinanți ai stării sale generale de sănătate. Zoltan încearcă să le transmită pacienților săi principii, atitudini existențiale care să le asigure armonia și starea de bine:

„Încerc să le transmit tuturor gândirea simplă: ai stare de sănătos sau bolnav, ai stare de fericit sau nefericit, poți să fii în întuneric sau în lumină. Vreau să inoculez în cei care mi se adresează virusul gândirii simple și armonioase, iar ei, la rândul lor, să o poată transmite la alții. Însă, ca să poți avea o gândire simplă, trebuie să ai o minte liniștită.

Există și o scurtă povestire în acest sens. Învățătorul ajunge într-un sat și oamenii îl întreabă: «Ce faci, învățătorule?» «Mănânc și dorm», răspunde acesta. «Păi, la fel facem și noi», zic oamenii. Iar învățătorul le spune: «Eu când mănânc, mănânc, și când dorm, dorm.»

Aici trebuie să ajungem, la liniște. Cea mai simplă metodă de liniștire, pe care am găsit-o eu, este meditația pe fondul respirației. Vorba japonezilor este că, înainte să faci orice lucru, respiră de 8 ori.

Nu e de ajuns ca prin metode alternative de masaj, reflexoterapie, presupunctură, chiropractică, bioenergoterapie, să tratezi un individ. Trebuie să îl înveți cum să se hrănească, cum să se hidrateze și cum să își stăpânească gândurile, pentru că degeaba intervenim din exterior, dacă el nu depune măcar mici eforturi și din interior.

Controlul gândului vine după liniștirea minții prin tehnici de respirație completă, în care mintea are vreme să își ordoneze toate problemele cu care individul se confruntă. S-a observat că afecțiunile ce privesc tensiunea arterială, funcțiile rinichilor, sunt în legătură cu fricile pe care le are individul. Astfel, pentru a avea un rezultat pozitiv asupra oscilației de tensiune arterială sau a blocajelor renale, în primul rând individul va trebui să își definească și să își rezolve fricile. O vorbă spune că, pentru ca să devii un luptător desăvârșit, trebuie să îți învingi frica de a avea frică.

Există o teorie legată de tratarea afecțiunilor. De exemplu, de obicei oamenii răcesc în momentul în care mintea lor nu este împăcată cu o anumită decizie pe care au luat-o, sau care urmează a fi luată. Majoritatea bolilor, a blocajelor, au și un motiv intern. S-a demonstrat deja științific și faptul că o supărare, mult timp întreținută, generează cancer. Ca să tratezi boala, trebuie în primul rând tratată cauza.

Dacă vrei să ai ce n-ai avut, trebuie să faci ce n-ai făcut – asta înseamnă eliminarea modului de viață vicios. De obicei, toți pacienții sunt praf cu coloana și ficatul. Are dr. Hadi, de la Centrul de Terapii Complementare Somadis, o vorbă: «Trebuie să ai grijă ce bagi în gură și ce scoți pe gură!» Nu te aștepta la rezultate diferite, mergând pe același stil de viață.

De-a lungul timpului m-am confruntat cu discopatii, cu hernii de disc, cu chisturi la nivel de ovare sau rinichi, cu traume cerebrale în urma unui impact, cu articulații de membre, postoperatoriu. Toate sunt tratate cu grijă și devotament, existând ameliorări majore și chiar recuperări totale. Însă, în toate cazurile, disciplina pacientului este unul din zidurile temeliei vindecării.”

Un tratament holistic, personalizat pentru fiecare pacient în parte

Zoltan Lotei practică și o tehnică numită chirurgie energetică, pentru vindecarea anumitor malformații, care pot dispărea într-o ședință sau în mai multe:

„Orice malformație, chist, are o anumită energie. Încerc să capturez energia malformației și să o extrag. Astfel, malformația rămâne fără energie, fără hrană și, în timp, se absoarbe. În funcție de voința universului malformațiile se pot retrage, dar nimic nu se întâmplă doar pentru că vrem noi.”

Zoltan colaborează și cu un prieten de-al său, Eugen Rădan, care s-a autovindecat de cancer și care oferă toate informațiile, pentru cei interesați, pe site-ul www.tratamentcancer.us:

„Noi, în Cluj, am promovat și am oferit gratuit tratamentul lui. Este un tratament de 21 de zile pe bază de ierburi, ceaiuri, uleiuri și anumite proceduri interne. Dar oamenii sunt sceptici și nu au avut încredere. Este o luptă între tratamentele alternative și cele clasice.”

De obicei, tratamentul lui Zoltan Lotei nu se axează pe un singur organ sau pe un singur sistem, ci cuprinde întregul corp. Metoda terapeutică este personalizată pentru fiecare individ în parte, având un trunchi comun, axat pe tehnici de masaj terapeutic, reflexoterapie, Shiatsu, chiropractică și bioenergoterapie. În afecțiuni grave sau complexe, Zoltan îi îndrumă pe pacienții săi către investigația de biorezonanță efectuată de doctorul Hadi Kachef, pentru a putea desluși în profunzime cauza anumitor suferințe:

„Împreună cu dr. Hadi avem mulți pacienți recuperați pe bază de tratament holistic și printr-o schemă terapeutică internă bazată pe produse din Aloe Vera.”

Un terapeut căruia îi pasă

Fiindcă în acest domeniu, al terapiilor alternative, există și mulți șarlatani, pacientul poate face diferența între un terapeut autentic și un escroc, în funcție de rezultatele concrete ale terapiilor de care beneficiază:

„Dacă vii cu o afecțiune, cu o durere, și pleci fără ea și starea persistă minimum 3 zile, s-ar putea să te afli în fața unuia care știe ce face. În plus, poți să te uiți și la tarif, dacă terapeutul o face pentru bani, sau pentru ca să te trateze. Eu sunt un om căruia chiar îi pasă de pacient!”, afirmă Zoltan.

Iar vorbele sale sunt întărite de o pacientă, Anca Pustianu, care a ajuns la el, după ce a trecut prin mâinile mai multor terapeuți:

„Pe ceilalți îi interesează strict ora: vorbesc cu tine numai cât ține ora, iar în rest sunt nepăsători. Pe el îl poți suna la orice oră! Având în vedere că am probleme de comunicare, își face griji pentru mine și îmi dă mereu sfaturi. Încă de la prima ședință, de când m-am întâlnit cu el, deși plânsesem toată ziua, am ieșit cu zâmbetul pe buze. Vorbește foarte calm, emană o căldură calmă și o aură verde. Verdele înseamnă viață, putere, e ceva pozitiv în viața mea, chiar m-a ajutat foarte mult!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *