Ziua Mondială a Diabetului. România ocupă un nedorit loc doi în Europa la această categorie. Prevenția este cheia împotriva acestei boli

Azi e Ziua Mondială a Diabetului. Vorbim despre o afecțiune aproape epidemică (prin stilul de viață) care afectează sute de milioane de persoane și reprezintă o povară imensă asupra sistemului de sănătate publică, atât prin costurile directe cât și prin costurile ingrijirii complicațiilor.

Conform specialiștilor, această afecțiune poate să fie aproape prietenoasă cu pacienții, oricât de bizar ar suna, când aceștia își schimbă stilul de viață, slăbesc, mănâncă ordonat și fără abuzuri, încep să se miște și se simt mult mai bine îngrijindu-se disciplinat (vorbim despre diabetul de tip 2). Pentru majoritatea însă e un motiv de frustrare și suferință.

Sfatul specialistului este să se aplice prevenția. “Prevenția e sfântă! Aveți grijă de voi și de copii: desființați sertarul cu dulciuri, incetați să beți sucuri și lăsați copiii să alerge si să facă sport” – ne spune dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet și boli de nutriție.

Conform datelor puse la dispoziție de către domnia sa, această boală produce extrem de multe victime, iar România ocupă un nedorit loc doi în Europa la acest capitol.

“Peste 11% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 si 79 de ani au diabet, adică suntem pe locul doi in Europa. Jumătate din români sunt supraponderali sau obezi, de aceea "prediabetul" este estimat la 20% din populație (studiul PREDATORR). Unul din trei copii este supraponderal sau obez, ceea ce crește cu până la 30% riscul de a face diabet tip 2” – susține dr. Simona Tivadar.

Sfatul specialistului: prevenție!

“Dacă sunteți prin oraș, intrați în farmacii, se recoltează glicemii gratuit in multe dintre ele. Nu există "nu am încă diabet, dar am glicemia putin mărită" sau "am un diabet ușor". Diabetul tip 2 este o afecțiune metabolică complexă care evoluează de la echilibrare prin dietă până la tratament cu insulină intr-un interval cuprins între 3 și 30 de ani, în funcție de mulți factori. Dacă aveți glicemia modificată, mergeți la diabetolog!

Și desființați sertarul de dulciuri la care copilul are acces nelimitat :când și câte trebuie să mănânce e decizia unui adult, copiii nu au discernământ.

Goliți sticlele de sucuri la toaletă fără regrete și nu mai cumpărați niciodată. V-ati gândit vreodată câte glucide are un fresh, pe care il considerați o infuzie sănătoasă de vitamine? Intre 30 și 40 grame, adică echivalentul a 3-4 felii de pâine ( sigur, există diferențe de compozitie și absorbție, dar fructele au zaharuri in mod natural). Încurajați la copii consumul de fructe ca atare și limitați drastic sucurile ''naturale''.

Și nu uitați că orice copil urmează exemplul părinților: mâncați cu ei, nu vă/îi certați niciodată la masă, faceți sport împreună”.

Ziar de Cluj aduce un omagiu profesorului Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei (chiar dacă premiul Nobel a fost conferit altor cercetători).

Adauga comentariu