Ziua maghiarilor de pretutindeni a lasat drapelul romanesc la intrarea in biserica

Aproximativ 400 de persoane au luat parte, astazi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piata Avram Iancu si pana la Biserica "Sfantul Mihail" din Piata Unirii, participantii intonand imnul Ungariei si imnul secuiesc. Ziua nu a fost lipsita de incidente, insa organizatorii au avut grija sa le stinga inca din fasa.

In jur de 10 tineri, imbracati in negru, cu steaguri ale Tinutului Secuiesc, ale Ungariei si un drapel Arpadian, ce fac parte din Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, au stat la intrarea in catedrala Sf. Mihail. Acestia au incercat sa se infiltreze mai devreme in mars, dar au fost indepartati de catre organizatori. Discutia a fost reluata ulterior in fata bisericii din Unirii, tinerii invocand dreptul la "libertatea de miscare", drept pentru  care au fost lasati sa intre in lacasul de cult.

Tot in biserica din Piata Unirii, desi a purtat intreg marsul un steag al Romaniei in brate, tanarul insarcinat cu fluturarea drapelului national a ales sa-l lase la intrarea in biserica, fapt care a starnit revolta mai multor persoane.

Intrebat de ce nu s-a intrat cu drapelul in biserica, senatorul Mate Andras nu a vrut sa comenteze. “Nu e aici locul pentru comentarii politice”, a spus deputatul, dupa care organizatorii au spus ca baiatului i s-a facut rau din cauza intrebarilor jurnalistilor.

Ulterior, organizatorul marsului, a spus ca voluntarul a chefuit toata noaptea si ca era extrem de oboist.

“Mi-a facut semn ca nu mai poate si i-am zis sa lase drapelul jos, ca o sa caut alt voluntar sa-l duca. Si-a revenit, a stat in biserica, si acum poate sa-l poarte mai departe”, a declarat Biro Attila.

Dupa slujba, maghiarii au plecat spre cladirea fostului Hotel Biasini, locul unde poetul revolutionar Petofi Sandor a innoptat in 1848. In drumul lor, au fost intampinati de o mana de tineri care au scandat cat au putut: “Romania!” si “Harghita, Covasna, pamant romanesc”.  

La eveniment au fost prezenti si primarul Emil Boc, presedintele Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, prefectul Gheorghe Vuscan, si senatorul Mate Andras Levente.

200 de jandarmi au fost pregatiti pentru evenimentele de astazi din centrul Clujului: 50 au insotit marsul maghiarilor, altii 50 au supravegheat actiunea organizata de Noua Dreapta in Piata Mihai Vitezul, iar restul de pana la 100 au fost amplasati in puncte strategice.

 

Comentarii

yon

16.03.2014 16:47

vad  bine??-steagul romanesc este -albastru -rosu- galben???

unguru bulan

17.03.2014 11:39

Uau, domnisoara, ce articol... Atat ai inteles din toata ziua de 15 martie? Nem tudom jurnalism, si oare de ce nu ma mir :p

Adauga comentariu