Din oras

Ziua Imnului Național: emoții, glumițe și ploaie

Zi de sărbătoare azi în întreaga țară la ce-a de-a 20-a ediție a aniversării Zilei Imnului Național. Nimic nu i-a oprit pe clujeni să sărbătorească în an Centenar, nici măcar ploaia – și, deși inițial festivitatea desfășurată în Parcul Central la Cazino ar fi trebuit să fie mai lungă, s-a sărit peste câteva momente tocmai din cauza vremii capricioase.

Ziua Imnului a debutat cu rugăciunea, un moment de solemnitate, ce se voia a aduce respectul cuvenit unui astfel de simbol al României. Doar că nu de aceeași părere au fost și autoritățile publice prezente la eveniment. La un moment dat, probabil din plictiseală, Primarul Emil Boc a fost surprins șușotind cu prefectul Aurel Cherecheș. Nu știm ce glumiță au împărtășit cei doi dar știm că s-au distrat copios.

Momentul a continuat cu discursul lui Emil Boc care a vorbit despre semnificația Zilei Imnului, a ținut o lecție de istorie a României, a imnului, a națiunii. Un discurs nu foarte lung dar spus cu pasiune, pentru care Primarul Clujului s-a pregătit conștiincios. Atât de conștiincios încât de frica unei gafe, și-a notat discursul pe hârtie. Nu ar fi asta atât de grav, se întâmplă și la case mai mari. Momentul în care, însă, Emil Boc s-a retras de la pupitru, vizibil emoționat de cuvintele mari pe care tocmai le-a spus, a fost unul chiar simpatic. Ajuns din nou lângă prefectul Cherecheș, primarul s-a pierdut pentru o clipă și nu a știut ce să facă cu discursul perfect împachetat ce i-a rămas în mână. Până la urmă, după câteva grimase, l-a îndesat în buzunar – așa că festivitatea a putut merge mai departe.

A urmat înmânarea drapelului unde Aurel Cherecheș a primit în dar un drapel personalizat.  Din păcate, nici aici Emil Boc nu a stat cuminte. Pe întreg discursul de înmânare, a stat pe telefon. Nici nu e de mirare că în momentul în care Aurel Cherecheș primea drapelul, primarul a vrut să aplaude. Noroc că și-a dat seama repede de gafă și a rămas doar cu mâinile împreunate.

De aici încolo, festivitatea s-a desfășurat fără incidente. A urmat discursul lui Aurel Cherecheș, vizibil emoționat de cadoul primit, apoi a fost citită scrisoarea trimisă  de Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, drept cadou pentru cei 7 centenari ai Clujului.

La eveniment au fost invitați și cei care anul acesta, la 100 de ani de la Unire, au împlinit sau vor împlini 100 de ani. În Cluj sunt 7 astfel de persoane. Din păcate, din motive lesne de înțeles ce țin de starea fizică, doar patru dintre ei au fost prezenți la eveniment. De departe cel mai emoționant moment a fost acela în care cei patru centenari au primit câte un drapel, flori și scrisori de mulțumire.

Sava Codrean, Iosef Szilaghi, Ioan Săuca, Margareta Halmagi, Veronica Oros, Ileana Zai și Ida Szekely sunt cei șapte clujeni care anul acesta împlinesc 100 de ani. Emoțiile celor prezenți au fost pe măsură. Trecuți prin războaie, revoluții, momente de turnură în istoria României, cu greu au reușit să își stăpânească lacrimile. Poveștile nespuse ale acestor cărți vii ai ultimului secol, sunt cele care marchează un veac plin de însemnătate, poate cel mai important al istoriei recente.

Din fericire, ropotele de ploaie nu au durat mult iar ploaia mocănească ce a urmat, a lăsat evenimentul să se desfășoare relativ normal. A urmat intonarea imnurilor pe care România le-a avut de-a lungul timpului iar în încheiere, armata și pompierii au defilat spre deliciul copiilor și a celor prezenți la eveniment.

Ziua Imnului Național s-a încheiat la fel cum a început. Brusc și fără niciun anunț. După ce pompierii au părăsit zona Cazinoului, zeci de oameni au rămas, curioși să vadă ce se va întâmpla în continuare. Doar că nu s-a mai întâmplat nimic. Au mai rămas doar cei din armată să facă poze cu copiii, autoriățile locale care și-au dat mâinile respectuos, și cam atât.

În urmă au rămas doar cei patru centenari care cu greu și-au deplasat cei 100 de ani de viață, înspre casele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *