Ziua Culturii Naționale, da’ fără educație

Ocultismul, situat la periferia culturii, și semidoctismul reprezintă rămășițele culturale ce caracterizează societatea românească. Despre ce cultură poate fi vorba, atunci când educația lipsește? Semidoctismul este spălăcit în senzațional, iar educația este lipsită de mijloace, de resurse umane și financiare. 

Când situarea în interiorul propriei culturi este marcată de disconfort, de necunoaștere și ignoranță, atunci recursul la puterile supranaturale devine singura modalitate de evadare. 

Dincolo de sensurile adânci și înaltele țeluri ale culturii românești, fără să vreau am făcut o constatare pe cât de tristă pe atât de simptomatică: tot zapând de pe un canal pe altul – cel puțin două ediții ale jurnalului matinal, plus multe alte baliverne – am realizat brusc, după ce ecranul televizorului a devenit negru, că nu am auzit nici un cuvințel, nici o aluzie la ziua de 15 ianuarie, la Ziua Culturii Naționale. Dar absolut nici unul dintre comentatorii pricepuți la toate cele și la nimic, nici unul dintre moderatorii emisiunilor tembelizate, nimeni n-a suflat o vorbă, măcar dis-de-dimineață, despre cultură. 

Ce pretenții? Ce cultură, când educația este reformată de fiecare ministru după cum îl taie capul, când Președintele țării își face din tema educației un subiect prioritar al campaniei prezidențiale, chiar și la al doilea mandat, dar continuă să lupte cu fantomele partidelor care îi bântuie somnul? 

Un proiect al educației mereu în reluare, asemenea discursului președintelui Klaus Iohannis: Rooommââniaaa eduuuucaaaată e abiaaaa la început....

Despre ce educație putem discuta când un subiect atât de sensibil pentru accesul copiilor la educație, precum tema majorării alocațiilor elevilor devine un subiect electoral, speculat în fel și chip?!

Carevasăzică, Președintele a promulgat legea majorării alocațiilor pentru copii la 300 de lei, El, Salvatorul, dar Executivul va aplica legea din vară? 

Până și educația s-a liberalizat într-atât încât nu mai prezintă interes pentru guvernanți. 

Ludovic Orban, premierul fără de profesie, ajuns politican în puterea circumstanțelor, a anunțat că o soluție este prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii majorării alocațiilor pentru copii. 

Așa alocații, așa educație. Iar cultura națională rămâne lipsită de substanță, de educație.

CITEȘTE ȘICând incultura se lovește de vanitate

 

sursa foto: twitter.com

 

Adauga comentariu