Zilelele Clujului, tot mai scumpe de la un an la altul. Cei mai mulți bani merg către prestațiile artiștilor

950.000 lei vor fi alocați anul acesta din bugetul local pentru organizarea ediției a opta a Zilelor Clujului. Suma este mai mare cu 50.000 lei decât anul trecut și cu câteva sute de mii de lei mai mare decât în alți ani. Aproape jumătate din bani vor fi cheltuiți pentru prestațiile artiștilor care vor concerta în cadrul evenimentului.

Dacă în 2017 au fost alocați 900.000 lei pentru Zilele Clujului, anul acesta suma a crescut cu 50.000 lei. Față de anul 2016, suma este acum mult mai mare. În urmă cu doi ani, 950.000 lei au costat Zilele Clujului, Seri de Vară Clujene, Zilele Recoltei, Ziua Națională a României, Târgul de Crăciun și Revelionul. În 2015, același pachet de evenimente a costat 800.000 lei. În anul 2014, Zilele Clujului au costat aproximativ 700.000 lei, din care aproximativ 550.000 au provenit din sponsorizări.

În ședința de Consiliu Local de luni, 12 februarie va fi votat un proiect de hotărâre privind alocarea a 950.000 lei pentru organizarea Zilelor Clujului. Conform analizei de cheltuieli din anii anteriori, bugetul, pe capitole, solicitat pentru evenimentul Zilele Clujului, este: cheltuieli legate de prestaţiile artiştilor (transport, cazare, masă, onorariu), 480.000 lei, costurile pentru scenă, sonorizare şi lumini, 200.000 lei, promovarea evenimentelor, 100.000 lei, artificii, 40.000 lei, iluminatul arhitectural al luminilor şi show cu lasere, 60.000 lei, video maping pe clădirile din zona centrală, 60.000 lei.

Primăria vrea să serbeze cu fast Zilele Clujului anul acesta, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

“Cu siguranţă, în cadrul activităţilor pe care municipalitatea le va organiza cu ocazia Zilelor Clujului, Anul Centenarului Marii Uniri va reprezenta elementul principal de sărbătoare, pentru că ne dorim să celebrăm cum se cuvinte acest an istoric al comunităţii clujene şi al României”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

În document se mai arată că Zilele Clujului trebuie să se ridice la standardele impuse de festivalurile deja consacrate. Probabil acesta este motivul principal pentru care evenimentul este tot mai scump de la un an la altul.

“În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În acest an va avea loc ediția a opta a Zilelor Clujului, iar noi ca municipalitate încercăm de fiecare dată să ne aliniem la standardele pe care aceste festivaluri le-au impus. Programul Zilelor Clujului se conturează cu ajutorul propunerilor venite din partea asociațiilor culturale, sportive, sociale sau de alt tip, cât și al instituțiilor care funcționează în municipiul Cluj-Napoca, începând de la centre culturale străine, consulate, până la asociațiile oamenilor de afaceri sau orașe înfrățite și nu în ultimul rând, sugestii ale cetățenilor municipiului. Evenimentele se vor desfășura în spațiile publice din oraș, parcuri și piețe, în cartiere și zona centrală, fiind un punct de atracție pentru turiștii din țară și străinătate”, mai este notat în proiectul de hotărâre.

Comentarii

Nelu Santinelu

08.02.2018 06:04

  200.000 lei pe sonorizare si lumini???? Este cea mai mare spalare de bani de care am auzit! Asta ar trebui cercetata, cine ia atatia bani si ce legaturi sunt intre aceasta firma si cu cine din Primarie va imparti ulterior banii!!!

Claudia

08.02.2018 08:53

Clujul nu are aqua park, nu are zoo, nu are patinoar, nu are un loc unde, ca familie cu copii, să-ți poti petrece, in vacanțe, zile frumoase . În schimb are festivalurile cu care se tot laudă Boc, unde se distrează cu nevasta în spate! Festivaluri care țin câteva zile. Obiectivele pe care le-am menționat ar "ține" zeci de ani și ar fi în folosul mult mai multor persoane. Dar nu contează! Pentru aqua park clujenii merg la Oradea sau Nyregyhaza, pentru zoo la Oradea, Jibou, Târgu-Mureș sau Moara de Vânt, pentru patinat la patinoarele improvizate pe timp de iarnă. Trăiască orașul de cinci stele, în frunte cu iubitul său primar! A, curățenia pe străzi se face cu măturoaie din nuiele, se chinuie bieții angajați să măture astfaltul așa cum bunicii lor măturau ulițele cu 100 de ani în urmă! Presupun că din motive ecologice suntem tot la faza de măturoaie!

Adauga comentariu