Din oras

Zilele Centrului Istoric, o tentativa de festival

Cea de-a doua editie a Zilelor Centrului Istoric, eveniment organizat din bani europeni de Primaria Cluj-Napoca, a avut loc in acest week-end. Zilele au fost impartite pe epoci, astfel ca sambata la Ziua Medievala, cavalerii si domnitele au fost personajele principale. Duminica a fost dedicata perioadei interbelice, dupa ce in urma cu o luna de zile a avut loc un festival cu aceeasi tematica in oras.

Ora 12, strada Baba Novac, Bastionul Croitorilor. Aici se desfasoara festivalul Zilele Centrului Istoric, organizat pentru a doua oara de municipalitate, ca parte din proiectul european “La pas prin orasul comoara”.

Nici urma de atmosfera de festival, vizavi de bastion stau trei tarabe goale cu prelata inscriptionata Zilele Cluj-Napoca. In fata constructiei medievale o alta taraba cu apa, mere si struguri si o masa cu trei table de sah. Pe Zidul Cetatii un mesh mare cu programul evenimentului. In urma cu o ora a inceput expozitia masinilor de epoca – 12 vehicule stralucesc in soare parcate pe marginea strazii Baba Novac.

“Mai trebuie sa vina”, ne intrerupe unul dintre cei care stau langa taraba cu mere, cand vede ca numaram masinile. “Expozitia e toata ziua, pana pe la 6, ca la 7 se intuneca deja”, explica el.

Printre masini se plimba cam 20 de persoane, unii cu aparate foto la gat, altii cu copii de mana.

“Azi nu mai vin cavalerii si domnitele?!”, constata cu mirare una dintre fetite.

Ziua Interbelica nu reuseste sa atraga atentia si sa ii tina pe putinii curiosi la expozitii. Vizitatorii festivalului sunt cei care sunt in trecere pe langa bastion si zabovesc maxim cinci minute pentru a admira masinile.

Cel mai colorat personaj este Costica Pop, imbracat in majordom, care nici macar nu face parte dintre organizatori. S-a imbracat asa pentru bucuria lui si mai ales pentru incantarea celorlalti. Costica a venit cu Citroen-ul lui din ’86 la expozitia masinilor si costumatia lui este printre foarte putinele elemente care aduc a festival la acest eveniment.

“Eu mai merg la nunti cu masina asta si mi-am facut costumul meu de majordom la comanda. Mi l-a facut cineva la comanda. Ma bucur ca va place”, spune el.

Fiecare masina are o fisa de identitate in parbriz cu numele proprietarului, marca, modelul, anul de fabricatie, puterea motorului, viteza maxima si tara de origine. Dupa parcurgerea sirului de masini putinii curiosi intra si in Bastionul Croitorilor, unde ii asteapta trei expozitii, dupa cum spune afisul.

La parter se pot vedea o serie de extrase din documente din istoria orasului. La primul nivel este expozitia picturilor artistului plastic Cristina Gagiu si o serie de replici de ceramica a diferitelor obiecte de arta din istorie realizate de Asociatia Noua Acropola. La ultimul etaj gasim expozitia reincalzita de la Festivalul Interbelic – fotografiile lui Szabo Denes din colectia personala Stefan Socaciu – expuse in urma cu o luna in Casino-ul din Parcul Central.


Oamenii zabovesc numai pret de cateva minute si la expozitii, activitatile oferite nu ii conving sa stea mai mult. Dupa-masa urmeaza un tur al Palatelor Clujului cu ghid, iar seara un recital de slagare va incheia festivalul.

Paradoxal, la vesnicul targ al mestesugarilor, mutat din Piata Muzeului in Piata Unirii au fost mult mai multi oameni la aceeasi ora.

Daca ziua dedicata perioadei interbelice a avut putini vizitatori, nici cea de ieri, Ziua Medievala, nu a strans un public extraordinar de numeros. Economistul clujean, Lucian Fanea a scris pe blogul personal ca evenimentul s-a desfasurat in “anonimat aproape total”.

“Pacat ca nu invatam din propriile greseli, ne multumim sa luam bani pe proiecte europene, am trantit un eveniment ca sa ia cativa niste bani, s-au facut niste poze si probabil un film al evenimentului care va fi atasat ca indicator de realizare cu succes in proiect, dar in realitate evenimentul nu si-a atins deloc scopul. Daca se dorea o participare buna a populatiei se putea face un protocol cu scolile din oras si sunt convins ca multe scoli ar fi putut organiza o iesire cu clasa si astfel multi copii luau act de niste lucruri din istoria noastra. Din pacate, in continuare, ne furam singuri caciula”, a scris bloggerul in postarea despre eveniment.

Festivalul Zilele Centrului Istoric a fost organizat pentru prima oara in 2011  si face parte din proiectul cu finantare europeana La pas prin orasul comoara. Valoarea totala a proiectului a depasit 800.000 de lei, iar perioada de implementare a fost de 24 de luni de la semnarea proiectului din decembrie 2010. Reprezentantii municipalitatii au avut nevoie, insa, de o prelungire  a termenului de finalizare. Scopul proiectului este promovarea obiectivelor turistice ale orasului, iar portalul visitcluj.ro reprezinta, alaturi de alte materiale de promovare o mare parte din proiect. Pentru prima editie a Zilelor Centrului Istoric, din 2011, Primaria a cheltuit aproape 35.000 de lei din banii primiti pe proiect. Suma pentru evenimentul din acest an inca nu a fost facuta publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *