Zilele acestea s-a mai scos o generație de analfabeți numai bună de dus la muls pe plantație

Suntem în țara în care s-a scandat pe străzi: “moarte intelectualilor”. După ani și ani, copiii sau nepoții celor care i-au aplaudat pe mineri sunt cei care au demonstrat că singurul mod de a fi admis ierarhic superior în societatea românească este furtul: mita, copiuța, lanțul slăbiciunilor.

Dacă luăm la socotit, măcar pe degete (adică grosier) cifrele în legătură cu Bacalaureatul, ne dă că 53.000 de elevi din cei existenţi în clasa a XII-a şi a XIII-a seral nu prea s-au prezentat la acest examen. Motiv pentru care sinistrul Educației i-a șters din statistica sa personală (odată cu toți banii pe care statul i-a cheltuit pentru şcolarizarea lor, iar familiile lor cu păpica cu care i-a ținut 4, 5 ani în viață). Așa că dacă ne apucăm să calculăm onest (iaca un cuvânt pe cale de dispariție) care este gradul de promovabilitate la BAC, raportat la numărul total de elevi, ne dă “decât” 58,4%, nu 71,4%. Fraudele nu le mai luăm în calcul – cum ziceam, norma este furtul.

Să-i mulțumim Abramburicăi Andronescu că i-a obligat pe toți copiii din România să fie elevi de liceu și numai de liceu, fără nici o altă opțiune. Numai așa, în ultimii 10 ani, ne-am ales cu 763.000 de elevi care s-au perindat pe băncile liceelor doar pentru a nu mai finaliza – adică degeaba. Ca în fiecare an, avem licee cu promovabilitate zero. Anul acesta numai 10, față de cele 65 de acum doi ani, cu tot cu cadrele de nădejde care le deservesc – și care, ne zice sinistrul sindicalist Liviu Pop că vor intra “în lichidare la forma învăţământ liceal, urmând să continue ca şcoli generale”. Adică să producă proști la modul general, ca celelalte 65 de școli de acum doi ani. Pe bani de mizerie, dar, totuși, pe banii noștri.

Și nici nu vrem să mai căutăm în statistici ca să aflăm câte alte sute de stabilimente liceale sunt cu promovabilitate de sub 20%.

Dar diploma obținută cu cunoștințe cu ce e mai bună? – ar trebui să ne întrebăm.

Uitați-vă ce “valori” promovează tembeliziunile, uitați-vă ce de slab mobilați intelectual și moral am promovat noi, cu votul nostru, în Parlamentul României și la guvernare.

Suntem țara în care nu au valoare cunoștințele dobândite în liceu. Poate cineva să schimbe utilitatea cunoștințelor dobândite pe parcursul școlarizării și să le lege solid de diplome? Și, indiferent de gradul de școlarizare, un copil să aibă parte de o hârtie care să-i certifice corect meritele? Și să primească o hârtie cu care să-și poată obține o slujbă concretă, o slujbă care să și existe în nomenclatorul de meserii?

Nu cred. Și-atunci, de ce mai merg copiii la școală? Doar ca să-și umple timpul și să fie supravegheați în timp ce părinții lor robotesc pe plantația cu taxe a unui stat ce nu știe să-și gestioneze paralele obținute prea facil. Până acum s-a bifat că s-a făcut școală doar pentru ca cineva să poată raporta că s-a mai scos o generație de analfabeți numai bună de dus la muls pe plantație. De aceea se zbat unii să fie adusă la locul ei grila de examinare, iar subiectele să fie atât de ușoare încât să poată fi rezolvate de majoritatea covârșitoare a copiilor semi-analfabeți. Iar dacă 1 + 1 nu le dă 2, măcar să fie lăsați să copieze, sau să li se dicteze rezolvarea. Țara are nevoie de cât mai multă “minte” cu diplomă – ca părinții să mai dea niște bani să-și țină loazele și-n facultăți, să trăiască și domnii universitari din ceva!

De aceea se vorbește cu dispreț despre meserii: electrician, sudor, zugrav șamd. La fel se vorbea și pe vremea dictaturii proletariatului: dacă nu înveți te duci la sapă – adică, traduceau lumpenii: ești un nimeni.

Așa că să nu ne mirăm că veniturile românilor se duc în cea mai mare parte pe alimente, taxe, impozite și plata serviciilor, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Adică circa 88% din banii câștigați într-o lună.

Că statul produce pe bandă rulantă sclavi.

De aceea în țara lui “să se descurce”, cuvântul “ilegalitate” nu prea mai impresionează pe nimeni. Aproape toată lumea încalcă legile, măcar cu un soft piratat sau un film furat de pe “torente”. Încerc să-mi imaginez cum ar fi dacă toți cei care și-au cumpărat calculatoare luna trecută ar fi supuși unui control și ar fi sancționați conform legii in cazul în care s-ar constata că și-au instalat între timp softuri piratate. Nu ar începe ei să răcnească că sunt defavorizați, că de ce li se aplică legea numai lor, nu și celor care și-au cumpărat calculatoare până la ei? Credeți că nu s-ar găsi nimeni care să-i căineze? Așa cum sunt căinați toți borfașii prinși cu mâna-n buget: “a furat, maică, dar a dat și la alții”.

Și așa se explică de ce cineva care comite o ilegalitate îl urăște pe cel care cere să se aplice legea.

Că suntem în România valorilor întoarse pe dos de niște indivizi care-și văd numai de propriul interes, durându-i în bască de interesul general.

De la astfel de indivizi aflăm că cinstea și corectitudinea fac parte dintr-un sistem „dictatorial” care nu-i lasă pe copii „să se descurce” (ca să închidem rotund cu examenul de Bacalaureat).

Să se „descurce” prin furt. Că e un cuvânt care sucombă îngropat de paragrafe inutile din Codul Penal.

PS: Acest text se adresează acelora care și-au câștigat cinstit, prin muncă și inteligență dreptul de a avansa în viață – drept pe care, din păcate, li-l vor călca în picioare cei mulți și analfabeți funcțional și moral.

Comentarii

potrivnicul

08.07.2017 15:55

Domnule Lungu, ati intuit perfect fenomenul. S-a format o noua generatie de consumatori de top si sclavi in multinationale. Ca in scoala doar li s-a spalat creierul, si-au facut neuronii varza invatand o groaza de prostii care nu le vor folosi la nimic. Nici 10% din ce li s-a cerul la bac nu le va folosi in viitor. Ca diferenta dintre bine si rau, gestionarea eficienta a timpului, educatia financiara de baza, educatia sexuala, istoria ascunsa si functionarea reala a lumii nu se invata in scoala, tocmai pentru nu a se trezi sclavii! Abia de acum se desavarseste formarea lor, dupa angajare. Cei mai destepti vor pleca din tara la universitati straine si vor produce aur pentru straini. Cei mai tenace vor merge tot acolo si vor invata meserii bune (acei sudori, mecanici, electricieni etc) care sunt platiti mizerabil in tara, dar care vor oferi servicii bune altora si vor castiga pe masura. Jumatate dintre ei vor fi autonomi sau vor avea firmele lor de servicii. Restul vor ramane aici, cei mai pilosi vor intra in partide si vor ajunge in administratie iar ceilalti la multinationala...mai devreme sau mai tarziu! 

marius

08.07.2017 21:11

Stimate domnule Lungu, recunosc ca "nu se face scoala ca pe vremea noastra" si ca romanii sunt cei mai idoti din Europa. De fapt nu eu recunosc, ci statisticile. Cautand procentul absolventilor de studii superioare in populatia europeana, constatam ca suntem pe ultimul loc, cu o valoare de aproximativ jumatate fata de medie. Concluzia e clara, exista tari in care oamenii sunt de 4 ori mai destepti decat romanii, in medie toti europenii sunt de doua ori mai destepti decat noi.Un fost ministru, Funeriu isi face titlu de glorie ca a injumatatit numarul absolventilor de Bac, considerand un act de coruptie faptul ca pana la el se lua mai usor bacul. Subiectele capcana au devenit o moda la bac, tocmai pentru ca acel copil stresat ca pica bacul sa o si faca deoarece a inteles gresit o intrebare cu fite. In perioada politehnicii apreciam enorm profesorii la care nu intelegeam nimic si ne faceau troaca de porci, considerandu-i slabi pe cei la care cursul era perfect clar. Misiunea invatamantului este sa invete elevii, nu sa-i pice sau sperie. Bacalaureatul in contextul actual european in care sunt tari cu 65% absolventi de universitate ar trebui sa-l ia orice elev ce are o bunavointa de a face ceva in viata.Apoi discutam de tragedia unei familii care se trezeste cu copilul picat. Bineinteles, Funeriu spunea ca a eradicat coruptia la bac, dar faptul ca elevii platesc sute de ore la profesori in privat ca sa treaca diverse materii de care nu vor mai avea nevoie niciodata, banuiesc ca e facturat integral si cu impozitele platite la zi.Maine poimaine inventeaza Europa un Schengen pe educatie si n-o sa avem voie sa vorbim in public fara control la frontiera si bacalaureat.

Mircea

08.07.2017 23:15

Domnule Lungu, cu toată consideraţia, trebuie să vă spun că nici generaţia din care a făcut parte fiul dumneavoastră, şi el de puţin timp absolvent, nu a fost mai brează. Şi nu mă refer la cei din liceele în care nu s-a promovat BACul, ci la cei din liceul respectiv, foarte mulţi slabi cu spume, inclusiv în acea clasă şi care au promovat liceul în stil românesc, pentru că aici e problema, cine se înscrie şi termină, altfel îţi sar în cap directorii, părinţii, inspectoratul, colegii obişnuiţi să frece menta şi să dea note mari, fără nici un fundament real. Şi va fi tot mai rău ...

potrivnicul

09.07.2017 00:05

@Marius - Aveti dreptate. Invatamantul ,,gratuit'' scoate o groaza de bani din buzunarul parintilor ca sa ia odorul bac-ul. Culmea ironiei: saptamana viitoare va fi o sedinta de consiliu prin care se va aproba premierea cu cate 1000 lei a celor 5 elevi care au luat 10 la bac, plus profesorii lor. In opinia mea ar fi trebuit premiati profesorii cu care au facut ore in particular si parintii lor, sa-si mai scoata din costuri. Dar asa ceva nu se va face niciodata, chiar daca multi din acei profesori ..oficiali'' nu au, poate, nici o contributie la succesul elevului, cu exceptia celor care ar fi fost si mentor in particular, nu?!

Claudia

10.07.2017 10:01

Cel mai comic mi se pare faptul că, mult auto-lăudatul Transylvania College , pentru care părinții plătesc câte o căruța de bani, sa le învețe copiii carte , la standarde vestice, are o promovabilitate la bacalaureat de 13%!

nicoleta

10.07.2017 10:11

    Marius, fratele meu romane, hai sa-ti dau o problema de logica: romanii sunt prosti; tu est roman. concluzia?

Adauga comentariu