In vizor

Zidul medieval de pe strada Potaissa, napadit din nou de plante

Dupa un proiect laborios de reabilitare care s-a intins pe mai multi ani, zidul din zona medievala a Clujului a fost cuprins din nou de plante. Pe site-urile municipalitatii se mai afla si acum texte in care oficialii se lauda cu un “circuit turistic integrat care sa prezinte Cetatea Medievala a Clujului”, incluzand si zidul cu pricina, refacut ca la carte, plan care nici astazi nu e pus in aplicare.
Dupa ce timp de zeci de ani a zacut in uitare, zidul vechii Cetati Medievale a Clujului, vizibil inca pe strada Potaissa si Fortaretei, a inceput sa fie restaurat in mai 2010. Era in timpul mandatului lui Sorin Apostu, iar lucrarile s-au facut greoi, cu multe peripetii.

Demersurile au inceput in 2009, insa la prima licitatie de atribuire a intocmirii proiectului tehnic si stabilirea masurilor de protectie in timp care se impuneau in cazul zidului de pe Potaissa nu s-a prezentat nimeni. Se impuneau conditii stricte: respectarea formei originale a zidului, materialele cu care se restaura soclul trebuiau sa fie aceleasi cu originalul, nu era voie sa se foloseasca ciment in cadrul lucrarilor.

Firma Alsecon din Alba Iulia, prima cu care primaria a avut contract, a parasit santierul in timp ce lucrarile abia ajunsesera la jumatate. Semnasera un contract de 430.000 de lei. Cealalta parte a zidului se naruia vazand cu ochii, ba era si un pericol pentru trecatori, astfel ca oficialii primariei au anuntat la acea vreme ca nu va da nici un ban firmei care nu si-a onorat contractul.

Termenul de executie era de un an, insa urmatorul contract, atribuit celor de la Ando Construct, s-a prelungit pana in 2012. Lungimea zidului este de 255 de metri, grosime intre 2,2 si 3,4 metri si inaltime intre 6 si 9 metri. Proiectul a fost pus la punct de Bogart Construct. Eliminarea vegetatiei de pe zid era una din principalele probleme care se cereau rezolvate in cadrul proiectului.

Reabilitarea zidului s-a finalizat in octombrie 2011. Dupa doi ani, pe peretele medieval prospera iar plante si arbusti, gata sa ia in stapanire din nou zidul. Pe site-ul visitcluj.ro, administrat de municipalitate, se arata ca “primaria Cluj-Napoca a reabilitat Zidul Cetatii pentru a pune in valoare zona Potaissa-Kogalniceanu-Bastionul Croitorilor”.

“Astfel, se va realiza un circuit turistic integrat care sa prezinte cetatea medievala a Clujului”, se mandresc oficialii primariei clujene.
Circuitul nu exista nici acum. Oficialii primariei nu au furnizat inca o pozitie in aceasta problema.

Zidul a fost cladit in secolul 15 in cadrul celei de-a doua incinte a Clujului medieval, dupa 1405, an in care a fost declarat Oras Liber Regesc si a inceput sa aiba dreptul de a-si construi ziduiri, bastioane si turnuri de aparare. Constructorii au folosit blocuri mari de piatra cu creneluri si metereze. Structura si aspectul zidului a fost afectat de trecerea timpului si de intemperii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *