Din oras

Ziar de Cluj – telefonul operativ dintre Consiliul Județean și DGASPC. Tișe transmite un nou mesaj către Tămaș: „Dormitoare gratis pe bani publici”

Între conducerea Consiliului Județean Cluj și conducerea DGASPC Cluj nu mai există comunicare directă, ci numai prin intermediul Ziar de Cluj. Practic, Ziar de Cluj a devenit telefonul operativ al celor două instituții publice, prin intermediul căruia cei doi șefi de instituții își transmit comunicate și drepturi la replică.

Amintim faptul că Ziar de Cluj a inițiat o anchetă  (publicată în 13 iulie) cu privire la destinația unei clădiri a DGASPC despre care exista suspiciunea că, prin abuz, a fost deturnată scopului inițial. Urmare a acestui articol, chiar a doua zi, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a efectuat un control la fața locului, în urma căruia a constat personal și a confirmat faptul că „imobilul din municipiul Cluj-Napoca, Aleea Padin, nr. 20, proprietate a județului Cluj, dată în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj pentru desfășurarea activității Comisiei de evaluare medicală a personalelor cu handicap adulți a județului Cluj, a fost transformat ilegal în locuință, astfel încât, în acest moment, mai multe persoane locuiesc abuziv în respectivul spațiu.”

„Ocuparea acestui imobil de către persoane care locuiesc ilegal, precum și modificarea abuzivă a destinației acestuia de către DGASPC Cluj, dintr-un spațiu destinat exclusiv persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și funcționării Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap, într-un spațiu locativ, constituie o încălcare gravă a legislației, motiv pentru care Președintele Consiliului Județean Cluj va sesiza organele de cercetare”, au mai precizat oficialii Consiliului Județean Cluj, care au trimis și fotografii realizate în acest imobil, care arătau clar și fără niciun dubiu că pe Padin 20 a fost amenajat un spațiu de locuit, cu dormitoare, bucătărie și băi, dotate cu tot ce este nevoie pentru un trai decent al locatarilor (locatarelor).

Imediat,  în cursul aceleiași zile, șeful DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, a dat prin intermediul Ziar de Cluj un drept la replică, prin care încerca să demonteze „acuzațiile” pe care i le-au adus Ioan Rusu, președintele sindicatului DGASPC și Alin Tișe, președintele CJ Cluj:

„La începutul anului 2015, în colaborare cu o organizație neguvernamentală parteneră, au început demersurile pentru promovarea unui proiect cu finanțare europeană (Centrul de Consiliere și Pregătire pentru Asistenții Maternali Profesioniști), ca și locație aleasă fiind imobilul de pe strada Padin.

Până la aprobarea și implementarea acestui proiect, spațiul compus din 6 încăperi, 3 toalete și o bucătărie a rămas nelocuit. Începând cu luna iunie 2015, un număr de 10 angajați ai Centrului Comunitar Județean din subordinea Direcției, tineri absolvenți de studii superioare proveniți din sistemul de protecție specială sau din alte județe, cu posibilități reduse de întreținere și cu venituri salariale  scăzute, au solicitat sprijin instituției noastre de asistență socială pentru a locui pe o perioadă determinată  în acest imobil (2- 3 persoane/cameră, cu băi comune) până la rezolvarea problemei locative (împrumut de la bănci, fie chirii).”

Astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, Alin Tișe a pus mâna pe Ziar de Cluj și i-a dat replica lui Tămaș:

„Dormitoare gratis pe bani publici. Persoane fără drept au fost cazate gratis pe banii clujenilor în «locuințe de serviciu». O singură persoană provine din sistemul de protecție 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj – o instituție cu caracter profund umanitar finanțată de Consiliul Județean Cluj este transformată în afacere personală de către conducerea instituției

Consiliul Județean a atribuit DGASPC Cluj un spațiu pe Aleea Padin cu destinație precisă, respectiv pentru funcționarea Comisiei de evaluare medicală a persoanelor cu handicap adulți a județului Cluj. În loc să fie folosit conform destinației, în mod ilegal spațiul a fost transformat abuziv în locuințe de serviciu, fără acordul proprietarului.

Astfel, în mod ilegal (fără bază legală), spațiul destinat acestei comisii a fost transformat de către conducerea DGASPC Cluj în «locuințe de serviciu», oferite gratis unor persoane agreate de conducere, angajați aleși clientelar, plătiți cu salariu la Direcție, fără criterii, fără bază legală și fără drept. 

Transformarea în locuință de serviciu a acestui spațiu, fără acordul proprietarului, este ilegală. Totodată, cazarea fără plată a unor angajate acolo, în aceste „locuințe de serviciu”, este ilegală. În niciun caz aceste spații nu puteau fi transformate în locuințe de serviciu, indiferent de statutul și situația unor persoane angajate ale DGASPC Cluj. În acest sens, prejudiciul cauzat proprietarului, respectiv Consiliul Județean Cluj, urmează a fi stabilit.
 Schimbarea destinației unui spațiu public și oferirea, în mod ilegal, de conducerea DGASPC Cluj a unor locuințe de serviciu către persoane alese clientelar, care nu beneficiază de acest drept, reprezintă un fapt de o gravitate extremă.

 În acest sens, președintele Consiliului Județean Cluj va solicita forului administrativ județean retragerea dreptului de administrare asupra spațiului DGASPC Cluj de pe Aleea Padin și evacuarea persoanelor care au primit ilegal, în mod gratuit și fără nici un criteriu, dreptul de a locui în respectivele spații.”

Îi reamintim domnului Alin Tișe că ieri l-am rugat să ne spună cum e cu contractul DGASPC cu UNIQA, având în vedere informațiile deținute de către Ziar de Cluj și făcute publice, conform cărora șeful DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, membru al PSD Cluj, a mutat TOATE contractele de asigurări ale parcului auto al instituției publice pe care o conduce, de la firma ASIROM, la firma UNIQA (fosta UNITA), condusă de (pe atunci) șeful său de partid, Remus Lăpușan. 

Îi solicităm președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, să verifice această informație.

De asemenea, îl rugăm să ne comunice valoarea totală a contractelor încheiate de către DGASPC Cluj cu firma UNIQA (fosta UNITA) de când este director Daniel Tămaș, precum și dacă aceste contracte au fost mai avantajoase pentru instituția publică decăt cele pe care aceasta le avea cu ASIROM.

De asemenea, îl rugăm să comunice un punct oficial de vedere cu privire la încadrarea acestei acțiuni ca posibilă faptă de corupție și ce măsuri va lua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *