Ziar de Cluj și NCN dau în judecată Guvernul României pentru escrocheria „Ajutor pentru presă”. Liviu Alexa: „Grangurii de la teveurile naționale au fost favorizați în decembrie, restul presei nu a încasat nimic”

Ziar de Cluj și NCN dau în judecată Guvernul României pentru escrocheria „Ajutor pentru presă”. Avocatul Ciprian Păun a explicat în ce constă acțiunea și ce se cere în instanță:

„Prin acțiunea demarată se solicită plata sumelor datorate de către Guvernul României către societatea care administrează NCN și Ziar de Cluj și contravaloarea sumelor neachitate de către Secretariatul General al Guvernului, conform contractelor încheiate cu această societate de către Guvernul României.

La termenele de plată stabilite contractual, reprezentanții statului român au invocat o serie de prevederi extracontractuale pentru a recepționa lucrările contractate, element care a generat neconformarea juridică și care a dus la formularea cererii de chemare în judecată.”

Avocatul Ciprian Păun a explicat și în termeni mai simpli ce s-a întâmplat, la modul concret:

„S-a făcut publicitate, informare pe tema prevenirii COVID-19, grupul NCN - Ziar de Cluj a prestat activitățile și, după aceea, reprezentanții statului au început să ceară tot felul de documente care nu erau stabilite în contract. De exemplu, o monitorizare CNA, pentru NCN, care nu era prevăzută în contract. Deci erau chestiuni extracontractuale. Și reprezentanții statului au refuzat să plătească, iar societatea care administrează NCN și Ziar de Cluj cere să se plătească sumele respective care au fost facturate.”

Liviu Alexa, directorul NCN și Ziar de Cluj, a declarat:

„Din punctul meu de vedere, tot ce s-a întâmplat în acest program «Ajutor pentru presă» a fost o lipsă de respect a Guvernului României, mai ales prin modalitatea foarte proastă de organizare a proiectului și de gestionare a lui.

În toată presa și social media s-a vehiculat că presa a fost cumpărată cu 40 de milioane de euro, când, de fapt, dacă s-au plătit 7 milioane de euro e foarte mult. Au existat întârzieri nepermise la plata acestui ajutor de stat, până la urmă, nu o cerșeală a presei, și foarte multe favorizări. Nu mai puțin în decembrie, pot să vă spun ca o informație importantă, din interiorul Secretariatului General al Guvernului, Ministerul Finanțelor a decis să plătească doar televiziunile mari, de care politicienilor cumva le este frică, în timp ce restul presei a fost lăsată pur și simplu la o parte.

Am decis să dau în judecată Guvernul României pentru că nu mi se pare corect tratamentul la care au fost supuse companiile mele de media. Și noi suntem ziariști, și noi câștigăm o pâine din această meserie și nu cred că suntem mai prejos ca o televiziune națională. Noi, din punctul acesta de vedere, am făcut tot ce a trebuit, inclusiv am chemat Guvernul României la mediere, dar am fost refuzați. Așa că mă simt cu conștiința împăcată dacă o să penalizăm statul român cu acest proces.”

Adauga comentariu