In vizor

Ziar de Cluj și NCN atrag atenția asupra unor legi anacronice: mii de clujeni au fost convocați la oaste, sub amenințarea legii, pe timpul lor și banii lor, fără să li se spună de ce

Sute sau chiar mii de clujeni s-au trezit chemați la oaste, iar nimeni nu le-a zis de ce. Oameni cu familii, cu copii, cu locuri de muncă, s-au trezit chemați sub amenințarea unor amenzi la un așa-zis exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare, în perioada 4-6 septembrie 2018. Ce înseamnă acest lucru? Mulți dintre bărbații clujeni cu vârsta sub 55 de ani trebuie să se prezinte la diferite unități militare; s-au emis ordine ferme din partea autorităților militare, oamenii au fost amenințați cu amenzi și chiar cu pedeapsa cu închisoarea dacă nu se prezintă. Cui îi folosește acest așa-zis exercițiu? Ni s-a răspuns: Este secret de stat.

Reporterii NCN au vorbit cu o sursă credibilă din interiorul Ministerului Apărării: întrebarea a fost, pentru ce sunt chemați acești oameni: este o formalitate, sunt băgați într-o sală și strigați la catalog, nu are nicio utilitate, spune sursa noastră. Cine plătește zilele de muncă și pagubele aduse economiei prin “exercițiul” Armatei? La aceste întrebări, același răspuns: este secret de stat.

Acțiunile de mobilizare a rezerviștilor se desfășoară în județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

”Pe timpul exercițiului, rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare sunt chemați la unitățile militare, pe durata a aproximativ trei ore, în vederea desfășurării unor activități de pregătire și actualizare a datelor de evidență militară, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Exercițiile de acest tip se planifică și organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora”, se arată în Informarea de Presă privind Exercițiul de Mobilizare.

 

Câți rezerviști are Clujul? Care-i planul de mobilizare? Care sunt evidențele? Sunt trecuți în planul de mobilizare și cei care au făcut armata pe când era obligatorie? Există o evidență a populației cu potențial de mobilizare, chiar dacă armata nu mai este obligatorie?

Pentru detalii, ne-am adresat Instituției Prefectului Județului Cluj. Purtătorul de cuvânt al acestei instituții ne-a dat de înțeles că ar fi vorba de informații ”clasificate”, prin urmare, nu pot fi oferite detalii:

Nu pot să vă ofer detalii cu privire la aceste aspect. Ce am trimis în Comunicatul de ieri, sunt informațiile pe care le putem comunica. Vă dați seama că este o chestiune oarecum clasificată, adică procedura. Colegii de la MAPN nu ne-au comunicat informații detaliate. Mai mult decât am transmis prin Comunicatul de ieri, nu cred că se pot da alte informații”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Cătălin Croitoru.

Nici de la Divizia 4 Infanterie ”Gemina” nu am obținut informații concludente. Adicătelea, nu există ”mandat” pentru informații suplimentare de la tovarășii din București.

Da, potrivit programului transmis de către Prefectura Cluj, sunt convocați rezerviști din județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Detalii puteți obține din București, ei sunt în măsură să dea detalii despre exercițiu. Cei de la Direcția Informare și Relații Publice sunt mandatați să răspundă pe marginea exercițiului”, a declarat locotenentul colonel Dan Crișan. 

Astfel încât, numărul ”rezerviștilor” din județul Cluj este un secret, probabil. Adică reprezentanții Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” nu au fost în măsură să facă precizări măcar în ceea ce privește județul Cluj.

Sunt convocați rezerviștii. Dar nu știu să vă spun de la București câți rezerviști sunt în evidență în județul Cluj. Mi-e greu să vă spun de la București. Vă rog să ne trimiteți o solicitare pe e-mail. Dar, ce vreau să vă spun: sunt acțiuni absolut comune, se întâmplă de 2 ori pe an, în toate județele țării. Deci nu este nimic spectaculos. Nu este un exercițiu fizic, ci exact așa cum se precizează în Comunicatul trimis de la Prefectură – se cheamă rezerviști pentru o oră-două, fiind pur și simplu o acțiune de confirmare a datelor. Toată lumea este înscrisă acolo, chiar și dumneavostră cred. Din câte știu eu, legea este valabilă pentru toată lumea: dumneavoastră când ați împlinit 18 ani, nu v-ați înscris la Cercul Militar? Nu înseamnă că nu există o evidență, în caz de Doamne ferește…

Conform legii, care este o lege foarte clară. Dacă vă uitați în Comunicatul dat de Prefectură, puteți vedea că legea este foarte clară. Nu este o luare la armată, nimic spectaculos. Este o chestie care se întâmplă de două ori pe an”, au ținut să precizeze reprezentanții Biroului de Presă al Ministerului Apărării Naționale. 

Tovarășii din București, apărătorii patriei, nu au date clare despre evidența rezerviștilor din județul Cluj. Sau trebuie să scotocească bine prin hârtii, ca să ne ofere un răspuns.

Acesta să fie motivul pentru care sunt convocați cetățenii români? Se întorc vremurile lui Nea Nicu peste noi?

Se fac numărători și măsurători? S-o fi discutat ceva în această privință la CSAT-ul de ieri, tovarășii nu s-or fi înțeles, iar ședința a fost suspendată?! 

Nimeni nu poate ști, nici Comandantul Suprem al Armatei, domnul Klaus Iohannis, care de supărare, a trântit ușa în nasul reprezentanților Guvernului și membrilor CSAT.

Așa că ne-am uitat să vedem ce zice Legea.

Lege nr. 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi.

Legea nr 355/2009, art 23, alin. 3:

3) Pentru asigurarea resurselor umane pe timpul starii de mobilizare sau al starii de razboi se constituie si se instruieste, pe timp de pace, rezerva de mobilizare, care cuprinde rezerva operationala si rezerva generala, asa cum sunt reglementate in Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare.

Rezervistii cuprinsi in rezerva de mobilizare participa la exercitiile si antrenamentele de mobilizare, la solicitarea institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.

Legea nr.415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Art. 4. – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:
f) aprobă:
9. planul verificării stadiului pregătirii populaţiei pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare;

HOTARARE nr. 370 din 18 martie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

Art 59

Stadiul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se verifica prin exercitii si antrenamente de mobilizare, conduse de Oficiu, cu participarea reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale si a autoritatilor administratiei publice implicate, pe baza planului aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in acest scop.

V-ați lămurit? Nici noi. Problema gravă este că nici ministrul Apărării Naționale, domnul Mihai Fifor, nu pare a fi în temă, din moment ce a declarat recent, în cadrul unei emisiuni, cum că baza militară de la Deveselu adăpostește rachete balistice. 

Să se fi aflat de acest lucru și la resedința lui Vladimir Vladimirovici din Novo-Ogareovo? Cum că România își mobilizează rezerviștii la oaste?

Cine poate ști aceste detalii privind securitatea națională? 

Vă oferim câteva detalii sigure cu privire la această ”mobilizare” generală:

Legea este dură, dar lege, mai ales că este prost întocmită și la fel de prost aplicată. 

Cum își permite ministerul Apărării patriei să convoace ”rezerviști” – în timpul lor liber și pe banii lor?

Se oferă cumva compensații pentru aceste deplasări inutile? 

Iar pentru cetățenii care mai lucrează în țara asta plină de bugetari – da, cei care lucrează ”în privat”, cum vor fi despăgubiți de către statul român pentru timpul pierdut și banii aruncați aiurea? 

Ce îți oferă statul? 

Armata își permite ingerințe in activitatea unor oameni angajati la companii private. Constatatm că s-ar putea produce un abuz. MAPN ar trebui sa ne lamureasca, prin cererea pe care le-am adresat-o, asupra acestor aspecte. 

Să nu mai spunem că formularul de convocare este același de pe vreme lui Nea Ceașcă – rămas încremenit în timp, formulat în același limbaj beton care te cheamă la luptă sigură.

Dar, ca să fie treaba treabă, merită amintit și faptul că toți așa-numiții rezerviști au semnat un act prin care erau înștiințați că patria îi poate chema oricând la arme, adică la ciomege. Probabil, din pură obișnuință românească, aceste ”docomente” au fost semnate fără să fi fost citite. 

Dar, în lumina ședinței CSAT de ieri, o ședință eșuată, întrebarea este următoarea: pentru care patrie sunt chemați cetățenii la arme? Și cine este dușmanul? Să fie ”statul paralel”?!

 

 

 

sursa foto: magnanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *