Ziar de Cluj a convins Banca Transilvania sa salveze Policlinica fara plata

Cand am infiintat Ziar de Cluj, le-am spus colegelor mele ca imi doresc sa criticam cu forta si cu dovezi, astfel incat dezvaluirile sa conteze. Si le-am mai rugat ceva: atunci cand vor sa ajute o cauza sociala, sa nu scrie cliseistic, ci sa scrie cu toata forta lor, astfel incat sa conteze. Asta a fost Ziar de Cluj, de la infiintare si pana acum; un ziar care nu doar a criticat, ci s-a implicat real in comunitate. Si cand spun real, va pot arata cel putin 10 proiecte in 2013 pentru care nu ne-am marginit doar sa scriem, ci am si strans, cu ajutorul putinilor samariteni din Cluj, sume importante de bani, alimente si haine, fie ca a fost vorba de batrani parasiti, de copii abuzati, ori de familii lipsite de sansa.

Policlinica fara plata a stat sub nasul tuturor clujenilor timp de 20 de ani, ca un monument de generozitate nebagat in seama de nimeni. Aidoma proiectului de la Pata Rat, care nu prea intereseaza pe nimeni, nici Policlinica fara plata, unde niste medici cu inima cat un ocean au vindecat, timp de 20 de ani, zeci de mii de saraci, nu a starnit niciun gest de afectiune comunitara.

Cand Adina Fartusnic, jurnalista sufletista de la Ziar de Cluj, a descoperit ca Policlinica fara plata este pe cale sa sucombe financiar, a inceput o campanie de presa incredibila, incercand sa le arate clujenilor ce lucruri minunate se intampla acolo. Din octombrie si pana astazi, Ziar de Cluj a sprijinit proiectul de strangere de fonduri cum a putut mai bine, ajutand la organizarea de serate sau impingand proiectul la companiile bogate ale Clujului. Raspunsul? Aproape egal cu zero. La seara caritabila organizata la Cladirea Cazino, din cei 80 de milionari sau oameni avuti care au fost invitati, nu a participat nimeni . Niciunul dintre acestia nu a trimis macar 50 de euro. Pentru un proiect similar, la fel de meritoriu, sustinerea Institutului Inimii, lumea s-a dus sa pozeze frumos, pentru ca era organizat la Grand Hotel. Nu e o intepatura, ci o realitate.

Mereu am spus, insa, ca nu trebuie sa renuntam, fiindca, la un moment, dat rezultatele sustinerii unor oameni care fac realmente ceva pentru comunitate nu vor intarzia sa apara.

Cand nimeni nu mai credea, nici macar noi, jurnalistii de la Ziar de Cluj, ca Policlinica fara plata mai poate fi salvata, ieri am primit un telefon de la insusi presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila. Mi-a spus ca a citit in Ziar de Cluj despre campania noastra si ca a ramas impresionat de povestea celor 35 de medici care lucreaza voluntar de peste 20 de ani ca sa-i ajute pe cei sarmani, pe cei fara de casa, pe cei bolnavi. Dumnealui mi-a spus ca si-ar dori sa ma intalneasca, impreuna cu domnul doctor Ioan Boila, seful policlinicii, ca sa discutam despre ceva. Am pasit in biroul lui Ciorcila, unde, vorba aia, numai Barack Obama nu a intrat, in rest au fost toti oamenii importanti ai Romaniei. Misterios, Ciorcila ne-a pus foarte multe intrebari despre policlinica, despre cei care lucreaza acolo, despre cei ce sunt tratati acolo. Domnul Boila i-a vorbit cu patos, nu despre propria lui persoana, ci despre toti cei ce trudesc acolo voluntar pentru a-i sprijini pe cei sarmani si despre faptul ca aceasta idee marinimoasa este pe cale sa piara din lipsa de sustinere financiara.

L-am asigurat pe Horia Ciorcila ca, impreuna cu Adina Fartusnic, am verificat toarte aspectele care tin de organizarea policlinicii si ca nu am descoperit decat lucruri bune, ca nu am descoperit nicio frauda. In momentul in care Ciorcila ne-a dat vestea, si eu, si domnul Boila, am incremenit.

“Stiti, anul acesta, Banca Transilvania implineste 20 de ani. Impreuna cu colegii mei, ne-am propus sa marcam aceasta varsta nu prin cocktailuri luxoase sau actiuni de marketing, ci prin implicare in proiecte create de oameni cu adevarat speciali. Am sustinut recent plantarea a mii de arbori, impreuna cu Tasuleasa Social. Acum, vrem sa ne implicam in salvarea Policlinicii fara plata. As vrea sa va anunt ca am luat deja decizia de a sustine acest proiect in Consiliul de Administratie, nu pentru a oferi acum Policlinicii fara plata o suma imediata, care nu ar rezolva problemele, ci pentru a stabili un plan strategic de sustinere financiara lunara a acestui proiect. Joi va voi da si oficial aceasta veste”, mi-a spus Ciorcila.

Vedeti, dragi cititori, in asemenea momente, pana si un jurnalist ca mine ramane fara cuvinte, fiindca sustinerea policlinicii de catre Banca Transilvania inseamna un gest enorm, unic in peisajul acestui an, un gest de incredere si de plata morala a celor ce lucreaza fara de plata de 20 de ani. Banca Transilvania va atrage, suntem convinsi, si alti parteneri care vor sti de acum ca genul asta de institutie financiara reputata n-ar face gesturi de implicare fara ca ele sa insemne ceva.

Adina Fartusnic, ai reusit un lucru minunat, ai aflat inca o data ca meseria ta conteaza pentru oameni.

Domnule Horia Ciorcila, Banca Transilvania va face, prin acest gest, cel mai frumos profit contabilo-sufletesc posibil.

Domnule doctor Ioan Boila, Dumnezeu nu a uitat niciodata de cei care au trudit pentru a-i vindeca pe sarmani. Aveti acum dovada.

 

PS: acesta nu este un advertorial, este cea mai buna stire pe care o scriu in ultimii ani. 

Comentarii

mihai

26.03.2014 11:23

congrats!

Gabriel

26.03.2014 12:36

Bravo Adina Fartusnic , Liviu Alexa si Ziar de Cluj !Bravo Horea Ciorcila si Banca Transilvania !Bravo doctor Ioan Boila si tuturor medicilor participanti in toti acesti ani !Sper ca nobletea voastra sa atinga cat mai multi oameni .

Halasz Bondor G...

26.03.2014 12:51

Felicitari!!!!Am participat la seara caritabila organizata la Cladirea Cazino,cu tristete am constatat intradevar lipsa celor care ar trebui sa faca un pas in acest sens si nu numai,asadar aceasta stire imi alina gustul amar si trista constatare din acea seara si nu numai, ca in acest oras ne invartim la serate doar pentru socializare ,mancare si bautura gratis, uitand scopul tematic al serii. 

andreea listes

26.03.2014 13:11

Minunat cind oamenii au ceva de daruit semenilor lor. Felicitari medicilor implicati si Bancii Transilvania! Bravo!

DanT

26.03.2014 13:55

Felicitari Ziar de Cluj, felicitari Horia Ciorcila!

rada

26.03.2014 14:17

BRAVO! Felicitari si pt Banca Transilvania! Problema mai mare era ca noi Clujenii am fi dat semne serioase de prostie daca nu se gasea cineva sa salveze aceasta nobila institutie: muncitori care nu muncesc de dragul castigului ci din dorinta de a ajuta, de a face bine semenilor - situatie rar intalnita in peisajul romanesc!! Poate de aceea nici nu stim reactiona cum ar trebui. Nu suntem obisnjiti cu astfel de lucruri.Multa sanatate, putere de munca si viata cat mai lunga1

Jan Valjean

27.03.2014 10:10

Bravo Ziar de Cluj si BTRL !

socrates

27.03.2014 22:01

un gest cu impact real pentru societate.  pentru unii intelepciunea vine cu virsta. multumim d-le Ciorcila

Alexandru

29.03.2014 01:04
Un gest absolut extraordinar.Intr-un fel, e si un lucru negativ ca ne bucuram atat de mult la astfel de gesturi, pentru ca asta inseamna ca sunt foarte rare. Am auzit multe lucruri bune despre dl Ciorcila si familia sa, iata ca acum mi se confirma. Felicitari tuturor! Felicitari Ziar de Cluj si Banca Transilvania!

Caty

06.04.2014 03:21

Ma bucur sa vad ca BT ul mai misca ceva dupa plecarea lui Rekkers, de rau augur pentru ei, ca institutie si organizare.
Sper sa isi continue in fapte intentia si duoa ce vor afla cifrele de sustinere contiua a Policlinicii.
Si fara pozat si covor rosu la Ballroom sau Grand Hotel...cum stiu parvenitii din Cj sa faca acte de caritate!

Adauga comentariu