Zi România și trage apa

Hai să vedem un alt paradox românesc. Pe de o parte, suntem țara cu cele mai multe wc-uri în fundul curții din Uniunea Europeană. Pe de alta, spargem sute de mii de euro pe wc-uri publice faraonice. Alba-Neagra.

Piteștiul se poate mândri cu cel mai scump wc public din România. A costat 400 de mii de euro și este răsfățat cu titlul de „giuvaier” al orașului. Din bani publici, evident, că doar nu din buzunarul primarului. Toaleta occidentală este dotată cu lift pentru opt persoane, trepte placate cu granit adus din India și China, pereții sunt din beton armat, iar luminatoarele sunt din aluminiu, cu geam termoizolant. S-a investit, dar s-a și tras apa.

Toaleta face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a Pieței Primăriei, o investiție de peste 14 milioane de lei. Din cele 14 milioane, 2 milioane a costat doar wc-ul, semn că Primăria pune preț pe confortul piteștenilor. Altfel mergi la baie știind că a costat 400 de mii de euro. Uiți de celelalte probleme ale orașului și te gândești, stând pe budă, la ce lucruri minunate face Primăria pentru tine. Că asta e problema cu autoritățile noastre: le place poleiala. Poate n-avem suficiente școli și grădinițe în cartiere, dar tragem un wc șmecher în centru și le-am luat ochii fraierilor.

Pe de altă parte, când te gândești cu ce toalete publice suntem obișnuiți în țara asta, de mai bine alegi tufișul, poate că nu strică să intrăm în lumea bună a wc-urilor. Că le și jignim cu termenii „toaletă” sau „wc”, ale noastre sunt buzi publice. Avem cu toții experiența intrării într-un asemenea stabiliment și senzația că ți s-au reconfigurat organele în corp.

Sunt mulți 400 de mii de euro? La o primă strigare, da. După ce stai și te gândești puțin la costuri și le aduni, poate e un prex corect. Doar un lift mai de Doamne-ajută e vreo 50 de mii de euro. Sigur, asta dacă nu s-au umflat prețurile, în bunul spirit românesc.

Proiectul de reabilitare a Pieței Primăriei a început în timpul fostului primar, Cornel Ionică de la PSD. În februarie 2020, acesta declara că Piteștiul merită o asemenea toaletă ultramodernă. Nu zic, poate că merită. Doar că actualul primar, Cristian Gentea, tot de la PSD, a declarat pentru adevarul.ro:

„Nici nu ştiam că această toaletă publică are un asemenea preţ. Mi se pare enorm. Îmi pare rău… Este jenant de scump. În Consiliul Local Piteşti nu ne-a comunicat nimeni preţul acestei toalete publice atunci când s-a discutat proiectul reabilitării Pieţei Primăriei. Dacă aş fi ştiut că are un asemenea preţ, aş fi ripostat clar în Consiliul Local, m-aş fi opus unei asemenea investiţii”.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe wc-uri publice din România se află cel din Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. A costat 370 de mii de euro, iar explicația pentru construirea toaletei este năucitoare: „Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval” declara, în 2015, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.

Îmi și imaginez cum s-a luat decizia:

„Băi, cum am putea să punem mai bine în valoare zidul medieval al cetății?” „Știu eu, știu eu, șefu! Hai să facem o budă!”

„Ești un geniu!”

Pe locul trei se află wc-ul de 200 de mii de euro de la școala din satul Voievodeasa, comuna Sucevița. Cu mențiunea că Primăria a specificat că cei 200 de mii au fost folosiți și la alte amenajări la școală, nu doar pentru toaletă. La Sucevița e o mănăstire superbă. Toaleta școlii ar putea fi al doilea obiectiv turistic din zonă.

În fine, pe locul patru avem wc-ul public din Huedin, care a costat 120 de mii de euro. Primarul Mircea Moroșan spunea despre investiție: „Este scump, dar arată bine.” Și n-avem cum să-l constrazicem pe om: lucrurile frumoase costă.

Adauga comentariu