Analiza

Zero atitudine, zero sanctiuni! La ce foloseste Inspectoratul Scolar Judetean?

In Clujul ultimilor ani e regula: orice neregula apare intr-o unitate de invatamant, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) are o pozitie ocrotitoare fata de dascali si indiferenta fata de elevi. Nu se aplica santiuni nici in cazurile strigatoare la cer, iar fata de presa pozitia e mereu aceeasi: totul e in regula, vedeti-va de treaba. Chiar daca e vorba de copii traumatizati, loviti, jigniti sau investigati ca la KGB. Din 2013 incoace, s-au aplicat 21 de sanctiuni, toate „raportate de directori”. Camera Deputatilor a aprobat recent un proiect care prevede desfiintarea inspectoratelor scolare. 

Unul din cazurile socante petrecute recent intr-o scoala clujeana a fost cel al invatatoarei Monica Chiorean, de la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta”, care a oripilat o tara intreaga dupa ce parintii elevilor ei au dat publicitatii inregistrari in care li se adresa elevilor cu expresii ca „ ba, tu esti nebun la cap”, „unde dracu ai vazut”, „soarele cui l-o facut” sau „jumatate de creier”. Justitia a decis sa faca cinci luni de inchisoare cu amanare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii pentru purtare abuziva, iar scoala in care era incardata i-a taiat 15% din salariu pe o perioada de sase luni. Decizia Consiliului de Administratie al institutiei de a nu-i impune acesteia sa paraseasca invatamantul, directorii liceului au demisionat.

„Conducerea ISJ Cluj  regreta si dezaproba ferm decizia Consiliului de Administratie al Colegiului de Muzica Sigismund Toduta de a o sanctiona pe invatatoare cu reducerea salariului pe o perioada de sase luni si nu cu excluderea ei din invatamant, avand in vedere gravitatea faptelor aduse in discutie. In acelasi timp, demisia directorilor unitatii apare, in acest context, ca un act de onoare intr-o situatie care s-a dovedit a fi fost gestionata deficitar la nivelul unitatii. ISJ Cluj isi manifesta inca o data public increderea ca astfel de evenimente care implica un cadru didactic sunt cazuri izolate la nivelul judetului nostru si nu sunt in niciun caz reprezentative pentru calitatea corpului profesoral din judetul Cluj”, a aratat conducerea inspectoratului, intr-un comunicat de presa. 

Un alt incident dramatic a avut-o ca “eroina” pe o ingrijitoare de la Gradinita Bambi din Cluj-Napoca, acuzata ca a lovit cu pumnul repetat o fetita de numai 4 ani. Femeia a fost supusa unei cercetari disciplinare din partea conducerii unitatii si s-a ales doar cu o sanctiune, cu justificarea ca “nu a avut antecedente”. 

Marturia tatalui unui copil din grupa e cutremuratoare: 

“Copiii erau la masa si o tot auzeam pe doamna Neli: nu puneti mainile pe masa, sa stea cu mainile la spate pana cand le pune la toti in farfurie. Fetita a luat cu mana dreapta, ori servetelul,  ori a vrut sa puna mana pe tacam, cert este ca a pus mana pe masa. Moment in care doamna a strigat la ea si i-a dat trei pumni peste manuta de pe masa”, a spus el. 

Barbatul a sesizat conducerea gradinitei si Inspectoratul Scolar.

“Comisia de cercetare disciplinara a avut intrevederi cu toate persoanele implicate, iar persoanele prezente in sala de mese in momentul respectiv au declarat ca nu au observat incidentul si nici nu au auzit fetita plangand. De asemenea, parintii fetei in cauza nu au facut nicio sesizare, desi au fost informati cu privire la acuzatiile aduse doamnei ingrijitoare. Avand in vedere declaratiile tuturor celor implicati, s-a stabilit ca ingrijitoarea a lovit cu pumnul in masa si nu peste palma fetitei. Comisia de cercetare disciplinara a considerat ca acest comportament al ingrijitoarei fata de copii este neadecvat, intrucat a lovit cu pumnul in masa pentru a restabili ordinea. Mentionandu-se ca ingrijitoarea nu are antecedente, avand o conduita exemplara si referinte pozitive din partea personalului didactic si a parintilor grupei la care aceasta isi desfasoara activitatea si in urma raportului comisiei de cercetare disciplinara, conducerea unitatii a hotarat ca angajata in cauza sa fie sanctionata disciplinar cu avertisment scris pentru ca a avut un comportament nepotrivit atunci cand a ales sa restabileasca ordinea in sala de mese, lovind cu pumnul in masa”, se arata in concluziile transmise de Inspectoratul Scolar catre Ziar de Cluj.

O alta ocazie in care ISJ Cluj a ratat magistral o luare de pozitie adecvata a fost faimosul scandal “Sincai Memes”. Zeci de elevi ai Liceului Teoretic „Gheorghe Sincai” au fost sanctionati de conducerea scolii pentru ca au postat pe Facebook fotografii si mesaje care au fost considerate ofensatoare de catre cadrele didactice ale unitatii.  O parte din liceeni s-au ales chiar si cu scaderea notei  la purtare la 4.  Grupul avea cateva sute de membri, a fost ulterior sters, insa ancheta s-a lasat cu 62 de elevi sanctionati disciplinar.

Ioan Todea, directorul de atunci al Liceului “Gheorghe Sincai”  a declarat pentru Ziar de Cluj ca masurile au fost luate pentru a preveni alte derapaje, pe viitor. Acesta a mai spus ca au fost sanctionati doar elevii care au postat imagini “defaimatoare”, cu caracter pornografic, jignitor sau instigator.

“Administrarea unui grup nu este o chestiune ilegala. Sanctionarea s-a facut pe baza postarilor, a mesajelor din grupul respectiv. Nu s-a luat in calcul ca este sau nu administrator de grup, deoarece nu este interzis prin lege sa administreze un site”, spunea el.

Valentin Cuibus, seful ISJ, s-a declarat de partea profesorilor de la bun inceput. 

„A fost un teribilism din partea lor, a copiilor, care au crezut ca totul este permis. De la glumite pe care le faceam si noi s-a depasit limita si s-a ajuns la insulte, la obscenitati. Sunt sute si sute de astfel de imagini, din care cateva zeci sunt foarte urate. Elevii au fost sanctionati cu scaderea notei la purtare, iar doi au fost mutati disciplinar. Sanctiunile au fost luate de scoala în baza regulamentului scolar, care prevede inclusiv exmatricularea. Ei nu au fost exmatriculati, nu pierde niciunul anul. Însa trebuie sa învete ca ei au fost cei care au gresit”, spunea inspectorul scolar, citat de gandul.info. 

Directorul a demisionat discret

Peste cateva luni, in 14 septembrie, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” incepea anul scolar cu un nou director. Ioan Todea, cel care a condus unitatea in ultimii ani a renuntat la functie in primavara acestui an, exact dupa decizia Consiliului de Administratie de a anula sanctiunile stabilite pentru elevii care au scris lucruri „neadecvate” pe grupul de Facebook „Sincai Memes”. 

Desi conflictul creat de descoperirea unor postari ironice la adresa profesorilor din liceu a creat un scandal care a facut valuri in toata tara pentru cateva luni, demisia lui Todea s-a petrecut discret, fiind tinuta sub tacere de oficialii scolii si ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj. 

„Domnul director de la „Sincai” si alti directori au demisionat de mai multa vreme. El si-a depus demisia de vreo cinci luni. Nu stiu din ce cauza, demisia este un act unilateral, rugamintea mea e sa il intrebati pe el. E singurul care va poate raspunde. A ramas profesor, sigur ca da, pentru ca are catedra in liceul respectiv. De la 1 septembrie, acolo a fost numit un alt director, Smaranda Graur, profesoara de romana in aceeasi scoala. A fost si directoare adjuncta la Avram Iancu”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul-sef al ISJ Cluj. 

Fostul director si-a depus demisia, asadar, in aprilie, in timp ce decizia Consiliului de Administratie de a anula sanctiunile elevilor vizati in scandalurile „Sincai Meme” care au facut contestatie a fost luata la sfarsitul lui martie.

Un proiect de lege care prevede desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptat tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, potrivit hotnews.ro. Atributiile inspectoratelor ar urma sa fie preluate de catre minister si autoritatile publice locale. 

Proiectul ii are ca initiatori pe deputatii Mihai Sturzu (PSD) si Liliana Ciobanu, Cornel-George Comsa, Mihai Deaconu, Catalin-Daniel Fenechiu, Razvan Rotaru (independenti). Acestia au justificat ca “in urma consultarilor realizate, atat Consiliul National al Elevilor, cat si Asociatia Elevilor din Constanta sustin desfiintarea inspectoratelor scolare si descentralizarea competentelor”. Mai mult, „intr-un raport din 2010 al Bancii Mondiale, Romania era sfatuita sa accelereze procesul de descentralizare”. 

S-a mai explicat ca „descentralizarea in domeniul invatamantului preuniversitar nu se poate realiza fara desfiintarea inspectoratelor scolare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizarii, scolile sunt in competenta autoritatilor locale la nivel de comuna, oras, municipiu si acest lucru este datorat aplicarii principiului subsidiaritatii. 

“Simplul transfer al actualelor inspectorate scolare la Consiliul Judetean nu este posibil deoarece s-ar crea relatii de subordonare intre Consiliul Judetean si Consiliul Local, lucru interzis de Constitutie”, mai arata sursa citata.

Camera Deputatilor este prima sesizata, iar Senatul este for decizional.

ISJ Cluj invoca „specificul variat al activitatilor sale”

Oficialii ISJ Cluj isi justifica lipsa de atitudine precizand ca “sanctiunile pentru cadrele didactice se acorda la nivelul unitatii de invatamant in care acestea sunt incadrate”. 

“La nivel judetean, a fost identificat un numar de  21 de situatii raportate de directori in perioada 1 septembrie 2013 – 17 februarie 2016”, au aratat acestia, pentru Ziar de Cluj. 

In ceea ce priveste propunerea legislativa de desfiintare a inspectoratelor scolare judetene, ISJ Cluj considera ca “specificul variat al activitatilor sale atesta utilitatea existentei sale institutionale”. 

“ISJ Cluj saluta masurile de descentralizare propuse prin initiativa legislativa  (precum organizarea concursurilor de titularizare la nivelul unitatii), dar subliniaza, de asemenea, ca desfiintarea inspectoratelor judetene ar conduce, tocmai, la o centralizare excesiva a sistemului de invatamant atata timp cat inspectiile scolare ar fi realizate la nivelul unui organism national precum ARACIP”, au mai aratat reprezentantii ISJ Cluj. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *