Zecile de vârstnici de la centrul din Luna de Jos, victime ale războiului dintre Consiliul Județean și DGASPC

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare din Cluj au descoperit nereguli în ceea ce privește igiena din Centrul de Îngrijire și Asistență din Luna de Jos. După constatare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, iar blocul alimentar a fost închis. 

În acest moment, reprezentanții centrului sunt nevoiți să folosească servicii de catering pentru a le asigura celor 89 de asistați social hrana necesară. 

Centrul din Luna de Jos a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe lucrări de modernizare. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială susțin că au semnalat problema blocului alimentar Consiliului Județean, dar nu au primit aprobare pentru modernizare. Într-un comunicat de presă emis de Consiliul Județean Cluj, reprezentanții DGASPC sunt acuzați că au întârziat cu igienizarea spațiului, punând astfel în pericol viața celor 89 de vârstnici și a personalului angajat. Directorul DGASPC, Daniel Tămaș, aruncă vina pe consilierii județeni:

„Din păcate, cu consternare am aflat despre comunicatul de presă al domnului Tișe. Vă pot spune doar că, de un an de zile, de când au venit la conducerea Consiliului Județean, nu au făcut decât, ca un grup bine organizat, să discrediteze această instituție, să o lovească din toate părțile. Vă reamintesc episodul Huedin unde 6 luni nu au fost deschise două case și s-a întârziat construcția unui centru de recuperare. Vă reamintesc prejudiciile pe care le-am constatat la Complexul Comunitar de pe strada Einstein, iar aici, la Luna, după ce timp de 3 ani cei de la Consiliul Județean, vorbesc de politicienii care au condus județul, nici măcar nu au fost interesați de situația acestor vârstnici, acum vin și ne țin lecții de morală și ne spun ceea ce ar trebui să facem. Vreau să vă spun că, de un an de zile, nici domnul Alin Păunel Tișe și nici domnul Mânzat nu au catadicsit să vadă acest centru. Nici măcar nu au stat de vorbă cu beneficiarii. Acum vin și ne spun nouă ce ar trebui să facem. În plus, și comunicatul de presă conține niște minciuni ordinare. Echipa tehnică care a vrut să intervină… nici nu există o echipă tehnică la nivelul direcției noastre. Oamenii nu au voie să facă altceva decât le scrie în fișa postului. Cine îi dizlocă de la locul de muncă? Cine își asumă să facă niște lucrări pentru care ei nu au competențele necesare? 

Avem o dispoziție semnată chiar de domnul Alin Păunel Tișe, prin care acesta ne interzice să facem orice fel de lucrare în interiorul instituției, cum am făcut, timp de 20 de ani în această instituție, ne interzice acest lucru pe considerentul că am prejudiciat și că firmele noastre de casă ar face aceste lucrări. Nimic din ceea ce dânsul a afirmat în toate comunicatele de presă nu s-a adeverit. Niciun prejudiciu nu a fost constatat. Acuma vine și ne obligă să facem cum tot el ne-a interzis. Adică, avem această dispoziție care spune: «Domnule, nu lucrați decât cu proiect…!» Noi chiar am demarat acest proiect. Din păcate stă la semnat la directorul economic de vreo 2-3 zile, nu înțeleg motivul pentru care nu îl semnează, probabil domnul Tișe, într-o discuție privată pe care a avut-o ieri dimineață cu doamna director Catarig, i-ar fi interzis acest lucru. Nu cunosc. Cert e că de două zile nimeni nu semnează nimic în instituție. Vreau să vă spun că suntem în situația în care, exact ca un leș care zace pe pământ și se învârt corbii în jurul lui, cam așa arată instituția noastră. 

După un an de zile în care am fost atacați din toate părțile, interesul este, până la urmă, de a destructura această instituție și inclusiv se aruncă cu noroi în cei 1300 de angajați.

Din 2013, de când am venit la conducerea acestei instituții, în 2013 am făcut prima lucrare, în august-septembrie, de igienizare și de reparație a blocului alimentar. În 2014 ne-am apucat de construcția unui modul care să permită beneficiarilor să locuiască în condiții decente, doi sau trei în camera, cu băi proprii. În 2014, de asemenea, am schimbat încălzirea în acel centru unde am pus acele panouri solare pe care Alin Tișe spunea că le-am făcut noi pe bani, din contra, am redus de 5-6 ori costurile la agentul termic. Iar în 2014 ne-am apucat de studiul de fezabilitate pentru acel bloc alimentar. Eu știam exact ce nevoi sunt acolo. Un an și două luni am stat cu avizul de la Monumente. Nu am avut niciun ban alocat de la Consiliul Județean pentru acest obiectiv niciodată și, mai mult decât atât, am primit avizul de la Monumente la începutul anului 2017, cu un an și două luni întârziere, și noi nu am fost în stare să plătim acel aviz de 800 de lei din cauza incompetenței celor de la Consiliul Județean. Aprobarea bugetului s-a făcut cu întârziere, în luna martie sau la începutul lui aprilie. Din păcate, domnul Tișe nu cunoaște că noi chiar am făcut  demersuri pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale celor de acolo. Nu am nicio problemă cu șeful de centru și cu administratorul care, întâmplător, fac parte din partidul domnului Tișe. Dar sunt niște oameni extraordinari care chiar și-au făcut treaba, am dezvoltat o fermă zootehnică acolo, unde avem 150 de oi, avem 40 de porci, unde oamenii se gospodăresc și muncesc. Oamenii sunt extraordinari și muncesc din greu. Toți oamenii de acolo de la centru. Dar să vii să arunci cu noroi acum, după ce m-ai eliberat din funcție, lasa-i pe ceilalți măcar să muncească! Să vii să arunci în niște oameni, care își desfășoară munca în condiții extraordinar de grele, mi se pare o bătaie de joc! Până acum l-am putut acuza pe acest Alin Păunel Tișe de răutate, acum dați-mi voie să mă pronunț, să spun că e vorba de altceva!”

Dana Catarig, directorul economic al DGASPC, l-a amenințat pe Dumitru Moldovan, șeful Centrului de Îngrijire, cu plângere penală în cazul în care permite accesul presei în blocul alimentar. Ce nu era voie să se vadă? Priviți următoarele imagini, filmate în blocul alimentar al centrului:

Se pare că Centrul de Îngrijire și Asistență Socială din Luna de Jos a ajuns victimă colaterală în războiul dintre Daniel Tămaș și Alin Tișe. 

Comentarii

Paunel

28.04.2017 19:43

Mancate ar jelea Paunele!

Bunul samaritean

28.04.2017 20:12

Se face din anul 2013 economie din banii publici...banii contribuabililor din județ...de peste un miliard anual, să vină cineva acuma să își bată joc de muncă unor oameni ......Sper că măcar în al 12 lea ceas să vină deodată si de la Cj, dgaspc,dsp si dsv să intre dimineata pe secție să asiste la schimbarea celor 58 de pampersuri....sau să si ajute....ca cele maxim 7 infirmiere/i trebuie să curețe tot până la servirea mesei.

Alin

28.04.2017 20:48

In loc sa vă certați politic mai bine ați face ceva pt oameni de acolo atât pt cei care muncesc acolo cât si pt cei care sunt internați

dragos gradinariu

28.04.2017 21:38

Cunosc acest centru şi cred că merită tot respectul nostru sunt oameni muncitori şi cred că au dreptul la condiţii decente de muncă. Cred că ar trebui să ne implicăm mult mai mult în activităţile noastre şi să nu lăsăm pe nimeni să ne dezbine. Sindicatul Unirea Cluj e alături de voi.

IOSKO+rusu+DORU

28.04.2017 22:01

CAND ERAM NOI, toate erau bune si frumoase......eram pe o mana, si faceam ceea ce vroiam. Astia sau prostit ca lau dat pe rusu afara si uite ce a iesit. Pacat insa de unu singur: RUSU. toti au iesit cu fruntea sus, dar asta mai sta sa mai produca ceva, ca doar ii maI MINTESTE pe cativa cu 2% sa ii bage in cont, mai prosteste cu postari de genul ,, vam castigat salariile,,si mai produce vre-o 2000 lei pe luna. Domnule, depune actele la fisc, ca azi maine, vine garda si te ia, ca ai scapat acum, dar bilantul tot nu lai depus.Arata ce ai facut pentru oameni, posteaza ce ai castigat pentru ei, nu doar povesti si aruncat petarde fara fitil. Din pacate, din 2006 de cand te cunosc, doar asta ai facut. VORBE NU FAPTE.

Tise

28.04.2017 22:38

Tise chiar nu ti e rusine?!Dna ul chiar doarme?

Tise-Rusu Ioan=...

28.04.2017 22:56

Unu a furat banii oamenilor din sindicat, altul ai judetului Cluj.Doamne,, cat va mai sufera Dumnezeu,nemernicilor!!!

Rusu sindicalisti

28.04.2017 23:15

Mai RUSULE care neai lăsat fără bani de haine.....oare cate achiziții ai facut tu ? Chiar nu ti groază de tine să vi acum să zici că tu ai castigat salarii. Fa dovada mai că ai facut ceva pentru membrii, altceva in afară de wisikiurile servite la chefuri......doamne, da oare pe tine nu te trage n8meni la răspundere????

Haurel

30.04.2017 07:56

''cinstitul domn rusu ioan'' care toata ziua face informari la CJ,ar trebui sa informeze fostii lui colegi din DGASPC Cluj si institutiile statului despre cum a folosit el 15 ani banii sindicatului pentru a si plati creditul de 80000 de euro la banca,facturile de utilitati si abonamentele de telefon a lui si a familiei.sau cum a facut disparute ''bonurile'' de benzina lucru pentru care a fost anchetat penal si a fost mutat disciplinar la Jucu!(la scapat de puscarie Iasko).sa mai spun stimabilul cum impreuna cu financiaru au retinut 2 la suta din salar pt sindicat la sute de oameni care nu aveau adeziuni si ce a facut cu banii!sau sa spuna cum vindea lemne la directie,cum incarca cartuse sau cum isi repara masina!si mai stim cate ceva.....medicamenteeeeeeee 

Alin

29.04.2017 14:16

Sunt curios sa vad peste cat timp o sa se apuce de treaba. Stiam ca domnulTise e om dintr'o bucata dar vad ca m-am înselat

Mihaela

29.04.2017 15:54

Toata stima si respectul pentru activitatea pe care o desfasoara angajatii din centrul de la Luna.Nu credeti ca merita atat ei cat si beneficiarii conditii mai bune?

rusu

30.04.2017 09:03

va multumesc la toti cei care nu schimbati placa nici dupa plecarea lui tamas srl.Negarea totala este tehnica fostilor activisti-securisti-comunisti.Sunt convins ca nu stiti si nici nu a-ti vazut CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA,ca sunteti toti angajaati care a-ti venit la masa pusa.Pacat ca nu a-ti lucrat si in perioada 2000-2007 ca sa puteti face intradevar diferenta.Evident nu puteti fi mai buni decat mentorul vostru Tamas,care nu paseste cat minteste.Stiti de ce nu l-a mai acceptat pe Radu Doru(care fie vorba intre noi i-a facut toate capriciile lui Tamas)tocmai pentru ca prioritatile Directiei sun cele care ies la iveala acuma:garduri in loc de modernizari blocuri alimentare,trotuare peste trotuare in detrimentulachizitionarii unui transformator la Centrul Luna unde instalatia electrica este o bomba cu ceas(stiti de scurtul circuit care a lasat si satul fara curent)Toate acestea Radu Doru a incercat sa-l convinga pe Tamas sa le rezolve,dar se pare ca seful de centru era PNL-ist .....nu au fost fonduri.De munca oamenilor de la Centru nu s-a indoit si nu a acuzat nimeni,lasati oameni in pace si rezolvati ce e de rezolvat.Voi care aveti posturi fara concurs si pregatire,care aveti salarii in care aveti cuprins sporul de dispozitiv de 450 lei majorat cu 20 %,nu puteti avea reactia decat cea de mai sus.Va e frica de intrarea in normalitate a lucrurilor la Directie.Dragos si Moldovan,daca nu puteti sa intelegeti lucrurile,daca mai credeti ca Tamas Srl mai poate continua,"fac ce vreau",cred ca va inselati.Dragos daca vrei si intradevar esti bine intentionat ia si studiaza toate documentele oficiale(HJ definitive,ordonanta 20/2016,legea 250/2016)si apoi pronunta-te,si nu incerca sa-ti aperi postul primit dar de la Tamas si salariul tau calculat cum "trebuie"adica majorat.Incerca macar in ceasul al 12 sa te bazezi pe adevar si dreptate si nu pe pile si cunostinte,sar putea ca la un moment dat sa le faci si lor rau asa cum ai facut peste tot pe unde ai......activat.

Maria

30.04.2017 20:24

Domnu Rusu cand am iesit la pensie nu mi a dat nimic desi la altii a dat si am platit o viata la sindicat.la o colega care sia rupt mana ia dat numa un sfert din banii de care avea nevoie da el isi lua salariu baban!!!exista un dumnezeu si pentru tine hotule

Alin

30.04.2017 18:59

Domnule Rusu daca esti asa corect unde e doiul la sută de anul trecut ? A cazut în grațiere???? De ce folosesti bani oamenilor ? Vad ca nu ai nici un pic de rusine .

dud

02.05.2017 08:18

Din pacate Tamas dezinformeaza ca de obicei.Are un tupeu su minte fara sa clipeasca. Atat cat a fost in aceasta directie  nu a avut alt gand decat sa se distreze si sa faca mici, mari invarteli . Totul se deconteaza la un moment dat . Sper ca acest om sa fie istorie!!!

maria 2

02.05.2017 11:04

Dpomnule tamas asa cum ziceti, avem oi si porci care sunt muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai importanti decat oamenii aceia care muncesc si oamenii aceeia asistati acolo. Acolo obiecttivul era sa se faca ferma fruntasa, sau acei oameni sa aiba conditii omenesti de viata?????

Adauga comentariu