In vizor

Zecile de vârstnici de la centrul din Luna de Jos, victime ale războiului dintre Consiliul Județean și DGASPC

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare din Cluj au descoperit nereguli în ceea ce privește igiena din Centrul de Îngrijire și Asistență din Luna de Jos. După constatare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, iar blocul alimentar a fost închis. 

În acest moment, reprezentanții centrului sunt nevoiți să folosească servicii de catering pentru a le asigura celor 89 de asistați social hrana necesară. 

Centrul din Luna de Jos a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe lucrări de modernizare. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială susțin că au semnalat problema blocului alimentar Consiliului Județean, dar nu au primit aprobare pentru modernizare. Într-un comunicat de presă emis de Consiliul Județean Cluj, reprezentanții DGASPC sunt acuzați că au întârziat cu igienizarea spațiului, punând astfel în pericol viața celor 89 de vârstnici și a personalului angajat. Directorul DGASPC, Daniel Tămaș, aruncă vina pe consilierii județeni:

„Din păcate, cu consternare am aflat despre comunicatul de presă al domnului Tișe. Vă pot spune doar că, de un an de zile, de când au venit la conducerea Consiliului Județean, nu au făcut decât, ca un grup bine organizat, să discrediteze această instituție, să o lovească din toate părțile. Vă reamintesc episodul Huedin unde 6 luni nu au fost deschise două case și s-a întârziat construcția unui centru de recuperare. Vă reamintesc prejudiciile pe care le-am constatat la Complexul Comunitar de pe strada Einstein, iar aici, la Luna, după ce timp de 3 ani cei de la Consiliul Județean, vorbesc de politicienii care au condus județul, nici măcar nu au fost interesați de situația acestor vârstnici, acum vin și ne țin lecții de morală și ne spun ceea ce ar trebui să facem. Vreau să vă spun că, de un an de zile, nici domnul Alin Păunel Tișe și nici domnul Mânzat nu au catadicsit să vadă acest centru. Nici măcar nu au stat de vorbă cu beneficiarii. Acum vin și ne spun nouă ce ar trebui să facem. În plus, și comunicatul de presă conține niște minciuni ordinare. Echipa tehnică care a vrut să intervină… nici nu există o echipă tehnică la nivelul direcției noastre. Oamenii nu au voie să facă altceva decât le scrie în fișa postului. Cine îi dizlocă de la locul de muncă? Cine își asumă să facă niște lucrări pentru care ei nu au competențele necesare? 

Avem o dispoziție semnată chiar de domnul Alin Păunel Tișe, prin care acesta ne interzice să facem orice fel de lucrare în interiorul instituției, cum am făcut, timp de 20 de ani în această instituție, ne interzice acest lucru pe considerentul că am prejudiciat și că firmele noastre de casă ar face aceste lucrări. Nimic din ceea ce dânsul a afirmat în toate comunicatele de presă nu s-a adeverit. Niciun prejudiciu nu a fost constatat. Acuma vine și ne obligă să facem cum tot el ne-a interzis. Adică, avem această dispoziție care spune: «Domnule, nu lucrați decât cu proiect…!» Noi chiar am demarat acest proiect. Din păcate stă la semnat la directorul economic de vreo 2-3 zile, nu înțeleg motivul pentru care nu îl semnează, probabil domnul Tișe, într-o discuție privată pe care a avut-o ieri dimineață cu doamna director Catarig, i-ar fi interzis acest lucru. Nu cunosc. Cert e că de două zile nimeni nu semnează nimic în instituție. Vreau să vă spun că suntem în situația în care, exact ca un leș care zace pe pământ și se învârt corbii în jurul lui, cam așa arată instituția noastră. 

După un an de zile în care am fost atacați din toate părțile, interesul este, până la urmă, de a destructura această instituție și inclusiv se aruncă cu noroi în cei 1300 de angajați.

Din 2013, de când am venit la conducerea acestei instituții, în 2013 am făcut prima lucrare, în august-septembrie, de igienizare și de reparație a blocului alimentar. În 2014 ne-am apucat de construcția unui modul care să permită beneficiarilor să locuiască în condiții decente, doi sau trei în camera, cu băi proprii. În 2014, de asemenea, am schimbat încălzirea în acel centru unde am pus acele panouri solare pe care Alin Tișe spunea că le-am făcut noi pe bani, din contra, am redus de 5-6 ori costurile la agentul termic. Iar în 2014 ne-am apucat de studiul de fezabilitate pentru acel bloc alimentar. Eu știam exact ce nevoi sunt acolo. Un an și două luni am stat cu avizul de la Monumente. Nu am avut niciun ban alocat de la Consiliul Județean pentru acest obiectiv niciodată și, mai mult decât atât, am primit avizul de la Monumente la începutul anului 2017, cu un an și două luni întârziere, și noi nu am fost în stare să plătim acel aviz de 800 de lei din cauza incompetenței celor de la Consiliul Județean. Aprobarea bugetului s-a făcut cu întârziere, în luna martie sau la începutul lui aprilie. Din păcate, domnul Tișe nu cunoaște că noi chiar am făcut  demersuri pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale celor de acolo. Nu am nicio problemă cu șeful de centru și cu administratorul care, întâmplător, fac parte din partidul domnului Tișe. Dar sunt niște oameni extraordinari care chiar și-au făcut treaba, am dezvoltat o fermă zootehnică acolo, unde avem 150 de oi, avem 40 de porci, unde oamenii se gospodăresc și muncesc. Oamenii sunt extraordinari și muncesc din greu. Toți oamenii de acolo de la centru. Dar să vii să arunci cu noroi acum, după ce m-ai eliberat din funcție, lasa-i pe ceilalți măcar să muncească! Să vii să arunci în niște oameni, care își desfășoară munca în condiții extraordinar de grele, mi se pare o bătaie de joc! Până acum l-am putut acuza pe acest Alin Păunel Tișe de răutate, acum dați-mi voie să mă pronunț, să spun că e vorba de altceva!”

Dana Catarig, directorul economic al DGASPC, l-a amenințat pe Dumitru Moldovan, șeful Centrului de Îngrijire, cu plângere penală în cazul în care permite accesul presei în blocul alimentar. Ce nu era voie să se vadă? Priviți următoarele imagini, filmate în blocul alimentar al centrului:

Se pare că Centrul de Îngrijire și Asistență Socială din Luna de Jos a ajuns victimă colaterală în războiul dintre Daniel Tămaș și Alin Tișe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *