In vizor

Zeci de floresteni "uita" de ani de zile sa-si plateasca intretinerea la bloc

Zeci de familii din comuna clujena Floresti risca sa fie executati pentru neplata cheltuielilor de intretinere. Noua firme si cincisprezece persoane fizice autorizate care administreaza cheltuielile de bloc ale asociatiilor de proprietari din Floresti au de recuperat  de la locuitorii floresteni sume considerabile. Principala problema a restantierilor sunt ratele la banci pentru apartamentele achizitionate in perioada boom-ului imobiliar, dar si chiriasii galateni care au lasat cu ochii in soare proprietarii de la care au inchiriat apartamentele.

In comuna Floresti exista peste noua mii de apartamente date in folosinta. Multe dintre aceseta au fost achizitionate in 2007-2008 prin credite imobiliare, iar prioritatea proprietarilor este rata la banca si nu plata cheltuielilor de intretinere. Lucru care a determinat ca multe asociatii de proprietari sa acumuleze datorii catre furnizori, respectiv fata de Compania de Apa Somes, firmele de salubritate sau chiar Electrica. Desi exista fond de rulment, datoriile sunt suportate in mare masura de  firmele care administreaza imobilele, iar cand acestea incearca sa isi recupereze creantele procedura devine un adevarat calvar. Legislatia actuala permite scoaterea la vanzare a apartamentelor si implicit evacuarea proprietarilor, doar in cazul in care suma restanta depaseste zece mii de lei.

Compania de Apa Somes sisteaza furnizarea  apei pentru asociatiile de proprietari cam in 90 de zile calendaristice. Mai exact la a patra factura emisa locatarii imobilelor risca sa fie deconectati. Cu toate acestea reprezentantii companiei  au  declarat ca inteleg greutatile locuitorilor si  se procedeaza la deconectarea de la retea doar in cazuri exceptionale.

“Sunt probleme pentru nerespectarea termenilor de plata la mai multe asociatii de proprietari, nu doar in comuna Floresti. Noi ca si companie nu ne bagam in bucataria interna a  asociatiilor  de proprietari sau a firmelor care le administreaza cheltuielile de bloc. Nu inchidem  foarte usor  apa pentru ca tinem cont de aspectele sociale. Emitem o factura cu termen de plata de 30 de zile. Exista fonduri de rulment care acopera in mare parte restantele. In cazul in care asociatiile sau  firmele care administreaza  ne solicita esalonarea sau reesalonarea datoriilor intreruperea apei se face abia la a 4-a factura”, a declarat Lucian Croitoru, reprezentantul Companiei de Apa Somes.

In prezent exista in Floresti cateva imobile care urmeaza a fi deconectate de la reteaua de apa. Totul depinde de administratorii firmelor daca respecta angajamentele de plata fata de Compania de Apa Somes SA.

“Nu este normal ca mie, ca cetatean cu plata cheltuielilor la zi, sa mi se taie apa pentru unul sau doi derbedei care refuza sa isi plateasca  ce consuma. Suntem  24 de  apartamente in bloc si avem doi care impreuna au datorii de peste cinci mii de lei.Nu e firesc ca pentru cei doi sa suferim noi, restul” a afirmat unul dintre vecinii restanterilor.

Dezinteresul, ratele la banci, sau lipsa unui loc de munca ii determina pe multi floresteni sa lase pe ultimul loc plata cheltuielilor de bloc. Astfel exista cazuri in care un proprietar de apartament nu si-a platit  intretinerea de la achizitionarea imobilului.

„Am avut cazuri in care persoane cu restante de peste 1.500 lei, principalii vinovati in cazul  deconectarilor de la reteaua de apa, au venit la birou si au vociferat. Au facut scandal, ne-au amenintat, pentru ca li s-a taiat apa. Dupa acestea s-au mobilizat si si-au platit o parte din restante”, a declarat Roxana V., directorul unei firme de administrare imobile din Floresti.

Demersurile  birocratice sunt complicate insa. Exista zeci de cazuri in care proprietarilor restantieri li s-au intocmit  dosare de poprire pe conturi. Astfel,  la o intarziere de 90 de zile pentru neplata, asociatiile de proprietari emit somatie de plata. Dupa aceasta, inca 30 de zile se asteapta  plata creantelor. Daca nu se plateste nici dupa 120 de zile calendaristice, se ajunge la  mediere. In cazul medierii  proprietarii isi iau angajamnetul de plata insa multi dintre acestia nu il respecta fapt ce duce demersul firmelor de administrare la Tribunalul Arbitrar. Aici se da sentinta executorie urmand ca executorul desemnat sa verifice la ITM locul de munca al datornicilor, sa trimita instiintare catre toate bancile din Romania in vederea identificarii conturilor bancare ale datornicilor. Scoaterea la vanzare a apartamentului pentru neplata datoriilor pentru utilitati se face doar daca datornicul are restanta mai mare de 10  mii de lei.

“Am reusit sa recuperam din totalul sumelor restante cam 50% prin mediere si 10% prin Tribunalul de Arbitraj, respectiv 5% pe cai de executare silita si popriri de conturi. Cu toate acestea dupa aproape un an de la inceperea demersurilor de recuperare 35% dintre datornici au ajuns la executare de bunuri”, a declarat Cosmin T. director al unei companii de  administrare imobile din Floresti.

Un caz special intalnit este un imobil cu 14 apartamente in care datoriile la doar 3 dintre proprietari depasesc suma de 14.000 lei. In acelasi bloc proprietara unui apartament si-a mutat parintii pensionari cu contract de comodat, iar restanta la cheltuieli este de peste 6 mii de lei. Cu toate acestea procedura de executare s-a inceput si in acest caz. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *