Zeci de biciclete “abandonate” in sectiile clujene de politie

In timp ce site-urile de socializare sunt mereu pline de oameni care anunta biciclete furate si incearca cu disperare sa le recupereze, politistii clujeni sunt nevoiti sa depoziteze un numar mare de biciclete recuperate de la hoti, pe care nu le mai revendica nimeni sau, dupa caz, nu se poate dovedi  detinerea lor. Un grup de tineri din Cluj au gasit solutia: Registrul de Biciclete.

In toamna anului trecut, la Politia Municipiului Cluj-Napoca erau aproximativ 170 de biciclete, din care 100 au fost restituite proprietarilor, potrivit Adrianei Vornicu, purtator de cuvant al institutiei.

“Au fost aduse la sectii in urma prinderii in flagrant a supectilor de furt. Persoanele respective sunt arestate, iar bicicletele raman la sediul sectiei pana la identificarea proprietarului. Pe de o parte acesta nu e identificat, pe de alta, de foarte multe ori nu poate dovedi ca detine acea bicicleta. Nu au acte, ci spun ca o recunosc dupa abtibilduri, marca sau culoare. Foarte rar se intampla ca partile vatamate sa aiba acte pentru bicicletele pierdute”, a precizat aceasta.

Unii dintre pagubiti se plang de procedura greoaie pentru recuperarea bicicletelor gasite de politisti.

“Chemat la ora 8 dimineata la sectia de politie, undeva la ora 11 o sa fiti primit de catre cineva care va va dicta ce sa scrieti in plangere, apoi o sa fiti invitat la Tribunal sectia Penala, unde la fel va trebui sa fiti prezent incepand cu ora 9, acolo o sa asteptati sa va vina randul pentru depunerea de marturie. Pentru cine nu revendica o bicicleta cu adevarat valoroasa merita doar asa ca sa simtiti ce inseamna sa fii cetatean roman”, spune un clujean pe Facebook.

Un alt detaliu care ingreuneaza gasirea “stapanilor” bicicletelor de la politie este faptul ca traficul cu biciclete furate se face in mare pare prin transportarea acestora in alte judete, potrivit Elenei Nicolae, o clujeanca a carei bicicleta a fost furata in toamna lui 2013.

“Majoritatea bicicletelor de la politia Cluj sunt aduse din alta parte. A durat trei saptamani pana au gasit-o pe a mea. La jumatate de ora dupa ce a fost furata, a fost vanduta unui tip din Salaj care lucra la o spalatorie de masini. Hotul mai furase o bicicleta din aceeasi zona cu a mea, a fost inregistrat de camera, retinut si interogat, asa au aflat politistii unde a ajuns”, a povestit tanara.

O posibila solutie a fost gasita si pusa in aplicare de un grup de tineri clujeni care au infiinat in 213 Registrul de Biciclete, initiativa nascuta “din nevoia de a descuraja furturile de biciclete si de a folosi forta comunitatii de biciclisti pentru a ne recupera mai usor bicicletele disparute”.

Practic, biciclistii isi deschid un cont pe site, unde noteaza detalii cum ar fi marca, modelul, seria de cadru, culoarea si imagini cu bicicleta si semnele ei distinctive. In caz de furt, proprietarul posteaza aceste date la sectiunea de biciclete furate, cu imprejurarile in care a pierdut-o si datele de contact. Pana acum s-au inscris 3.000 de utilizatori din toata tara.

Inregistrarea este gratuita iar cei care vor sa isi ia masuri de siguranta suplimentare pot alege din cele trei tipuri de autocolante de identificare a bicicletelor disponibile pe site sau la magazinele partenere. In Cluj se vand intr-un magazin de pe strada Brassai. Acestea se lipesc pe bicicleta si au rolul de a face legatura intre bicicleta si proprietarul ei.

“Este important faptul ca la vederea autocolantului, hotul va observa ca bicicleta este inregistrata si ca proprietarul a facut eforturi de a-si lega numele de aceasta. Daca bicicleta a fost declarata furata, proprietarul acesteia poate fi identificat usor pe baza seriei autocolantului atasat pe ea. Inainte de a cumpara o bicicleta, oricine poate sa o verifice in sistem dupa seria de cadru, codul numeric sau scanand codul QR. Exista peste 65 de locaţii Info Point pentru Registrul de Biciclete in toata tara, in cadrul magazinelor si service-urilor de biciclete dar si în cadrul unor centre si organizatii sportive si a altor locatii frecventate de biciclisti. Aici veti gasi materiale informative si indicatii despre cum functioneaza proiectul si cum va poate ajuta sa va recuperati bicicleta in caz de furt”, explica Diana Silaghi, reprezentanta a Registrului de Biciclete.

Urmatorul pas al proiectului se doreste a fi o colaborare cu politia, primariile si alte proiecte asemanatoare din alte tari pentru a centraliza cautarea de biciclete furate si a impiedica vanzarea acestora in Romania.

Foto: ciclism.ro, registruldebiciclete.ro/

Comentarii

Fabian Gabor

31.01.2014 17:01

Politia clujeana nu isi face treaba, sau face gresit. Am avut experienta cu ei cand mi s-a furat bicicleta. Am gasit-o legat de un stalp in centrul Clujului dupa 2 ani. Am chemat politia care a sosit dupa vreo 20-30 minute. Au confiscat bicicleta si mi-au zis ca ma vor anunta cand sa ma duc la sediu cu actele de a dovedi ca este a mea. Au trecut aproape 3 saptamani, nu m-au sunat. Le-am sunat sa ma interesez si mi s-a zis ca au dat inapoi bicicleta la proprietar ca le-a adus un contract de vanzare-cumparare scris cu mana, dar pe mine nu m-au intrebat daca am factura cu seria cadrului. Le-am spus ca asa ceva nu se poate, este bicicleta mea, o vreau inapoi, am si acte. Au trecut iarasi 2 saptamani, cand m-au sunat ca pot sa ma duc dupa bicicleta. Cand am ajuns la sediu, am fost socat, bicicleta nu mai avea piesele originale, totul a fost schimbat cu aceasi serie, numai ca de vreo 10-15 ani mai vechi iar cadrul a fost rupt. Am zis la seful de sectie ca asta nu mai e aceeasi bicicleta pe care am gasit-o, toate piesele sunt schimbate. S-a suparat foarte tare, a inceput sa urle la mine, incerca sa ma forteze sa semnez ceva hartii ca am primit-o inapoi. Vroia sa incheie dosarul si sa nu ma mai vada. Pana la urma am semnat ca am vazut ca n-am cu cine... Desi in plangerea mea descrierea hotului era destul de similara cu persoana care poseda bicicleta in momentul gasirii, nu s-a facut ancheta sa se afle daca el e hotul sau nu. Am impresia ca politia clujeana lucreaza impreuna cu hotii si ei primesc ceva in schimb.

nicolae

20.06.2014 16:24

Da, suficient sa aveti trecut undeva, acasa, pe o simpla hartie nr si serie de pe cadrul bicicletei, an caz ca ati cumparat-o second sau o aveti de la cineva, si nu aveti o factura tip de provenienta,si puteti dovedi ca bicicleta va apartine stiind nr si serie, deoarece nu exista 2 bicle cu acelasi nr. Asa va puteti adresa politiei an caz de furt , fiind singura dovada ( din pacate) chiar daca si hotul afirma ca si el stie nr si seria cadrului, declaratia ramane fondata si credibila an cazul d-voastra deoarece d-voastra sunteti cel ce reclama furtul. Rau este ca multe depozite de biciclete second vand fara factura si n-am auzit ca politia sa faca o verificare acolo '' ia da-mi nene factua pt fiecare roata de aici '' astfel ca hotii stiu bine ca orice bicla straina nu are dovezi si ti-o fura, caci cele din magazin , cu acte an regula,......alta treaba.

Adauga comentariu