Diete

Zaharul si inima

Cand consumam zahar, o parte din ele este transformat intr-o forma de grasime, cunoscuta sub numele de triglicerida, care nu are o structura identica cu cea a colesterolului. Totusi, se pare ca are un rol in bolile de inima, desi nu este nici acum sigura semnificatia acestuia.

Rolul trigliceridelor. Unii cercetatori sugereaza ca, la femei, nivelul trigliceridelor este mai important decat nivelul colesterolului. Un studiu a aratat ca femeile cu cel mai mare nivel al trigliceridelor in sange aveau de 7 ori mai multe sanse sa moara de boli de inima in comparatie cu femeile cu un nivel scazut de trigliceride. Unii doctori si oameni de stiinta cred ca consumul zaharului are, prin intermediul efectului asupra nivelului de trigliceride, un efect important asupra riscului aparitiei bolilor de inima.

Zaharul in regimul alimentar. Deoarece trigliceridele apar din zahar, este logic sa taiati cantitatea de zahar din regimul alimentar, daca doriti sa reduceti riscul aparitiei bolilor de inima.

 
Unele surse de zahar din regimul alimentar sunt evidente, cum ar fi dulciurile, ciocolata, biscuitii, prajiturile, bauturile racoritoare si cerealele cu zahar pentru micul dejun. Acestea alcatuiesc o proportie destul de mare de zahar din regimul alimentar. Oricum, zaharul este un ingredient continut in multe alimente care nu sunt dulci – deci este important sa verificati etichetele de pe alimentele pe care le consumati. Cu cat se afla zaharul mai sus pe lista de ingrediente, cu atat alimentul respectiv contine mai mult zahar. Legumele conservate, fasolea preparata si mesele “gata preparate” contin adesea cantitati semnificative de zahar “ascuns”. Amintiti-va ca zaharul nu este mentionat intotdeauna cu numele de zahar. Unele posibile alternative utilizate sunt aspartanul, zaharina sau sorbitolul.

Zahar in loc de grasimi. Multe alimente care sustin ca sunt sarace in grasimi sau “fara grasimi” contin mult zahar. Prin reducerea grasimilor din alimente, acestea devin adesea mai putin placute la gust, astfel ca producatorul de alimente rezolva adesea aceasta problema, adaugand mai mult zahar. Biscuitii fara grasimi, prajiturile si inghetatele sunt exemple notabile in acest sens. Solutia sanatoasa este sa schimbati felul de mancare consumat, in loc sa cautati versiuni sanatoase ale mancarurilor nesanatoase. De exemplu, gustati o banana in locul unui biscuite, cand simtiti nevoia unei gustari, sau alegeti un iaurt neindulcit in locul unei inghetate.

Indulcitorii artificiali cum ar fi zaharina si aspartanul, sunt folositi acum la scara larga ca inlocuitori ai zaharului in multe alimente. Spre deosebire de zahar, indulcitorii artificiali contin putine calorii, sau chiar deloc, si nu ridica nivelul trigliceridelor din sange. Totusi, indulcitorii artificiali ar putea avea alte efecte adverse in corp. S-a dovedit ca zaharina produce tumori la animalele de laborator, iar aspartanul modifica nivelul substantelor din creier, ceea ce poate duce la tulburari ale starii generale si ale somnului.

Aspartanul si fenilcetonuria. Indulcitorul artificial folosit la scara larga, aspartanul, poate ridica probleme deosebite persoanelor suferinde de o boala rara, numita fenilcetonuria. Persoanelor suferind de aceasta boala le lipseste o enzima care transforma aminoacidul fenilalanina in tirosina (un alt aminoacid). La copii, formarea fenilalaninei in sange poate cauza probleme la nivelul dezvoltarii creierului si a sistemului nervos. Deoarece aspartanul contine fenilalanina, este foarte important ca suferinzii de fenilcetonurie sa-l evite.

Alternative fara zahar. Exista dovezi stiintifice ca consumul de indulcitori artificiali ne incurajeaza sa consumam mai multa mancare pe termen lung, prin incurajarea gustului pentru dulce si asteptarea unei cresteri immediate a nivelului zaharului din sange. Deci, in timp ce renuntarea totala la zahar este o idee foarte buna, indulcitorrii artificiali nu constituie o alternativa sanatoasa.

Asigurati-va, pe de alta parte, ca stiti continutul real al alimentelor pe care le cumparati, fiind la curent cu diferite tipuri de zaharuri si in dulcitori folositi de producatori. Cautati urmatoarele denumiri alternative pentru agentii indulcitori, cand verificati ingredientele dintr-o mancare la pachet:

Zaharuri: dextroza, fructoza, glucoza, lactoza, maltoza, sucroza.
Indulcitori: aspartan, zaharina, scorbitol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *