Diete

Zaharul, cat bine si cat rau ne face

Desi este acuzat ca ar fi un aliment cu efecte negative, responsabil mai ales de producerea obezitatii, a diabetului si a cariilor dentare, zaharul are totusi calitati apreciabile. El furnizeaza energia imediata muschilor si creierului si este indispensabil in anumite siutuatii, cum ar fi perioadele de post ori cele imediat urmatoare exercitiilor fizice intense.

 

Compozitie. Zaharul este un aliment cu structura cristalina, compus dintr-un dizaharid care, la randul lui, este alcatuit din doua monozaharide, glucoza si fructoza. El se obtine prin prelucrarea industriala a doua plante, sfecla si trestia de zahar. Este, cu alte cuvinte, un produs de origine naturala, dar foarte prelucrat, rafinat si purificat. Zaharul contine 4 calorii la un gram si este extrem de repede asimilat de organism.

 

Acest aliment este inclus in grupul asa-numitelor zaharuri sau hidrati de carbon. Cerealele, fainoasele, legumele si fructele au ca principal element nutritiv hidratii de carbon. Toate acestea sunt alimente prin excelenta energetice si aduc in dieta multe calorii, plus vitamine, proteine, mici cantitati de grasime si fibre vegetale.

 

Utilizari. In forma sa cristalina, zaharul se foloseste pentru indulcirea bauturilor si a infuziilor, dar mai ales in marmalade, dulceturi si gemuri, in produse de cofetarie si patiserie sau la prepararea bomboanelor si a ciocolatei. Aparatul digestiv il descompune in elementele sale: fructoza si glucoza. Aceasta din urma este o substanta indispensabila organismului, ea producand energia necesara tuturor celulelor. Expertii sustin ca un procent de 10 % din aportul zilnic poate proveni din zahar, unui om adult fiindu-I necesar 50-60 g zilnic. Aparatul cardiovascular si sistemul nervos central sunt sensibile la prezenta glucozei in sange, iar diminuarea acesteia provoaca lipsa tonusului muscular, tendinta spre ameteala si chiar pierderea cunostintei.

 

Efecte asupra sanatatii. Potrivit unor opinii, zaharul ingrasa. Este o mare eroare. Daca un gram are patru calorii, zaharul, ca aliment complementar pentru indulcire, este ingerat in cantitati foarte reduse. Daca ne referim in exclusivitate la dulceturi si gemuri, preparate foarte bogat in calorii, atunci da, persoana care abuzeaza de ele incepe sa castige in greutate. Fiind o substanta chimica pura, zaharul rafinat in cantitati mari este daunator sanatatii. De ce? Pentru ca furnizeaza asa-numitele calorii oarbe, calorii ce consuma vitamine si saruri minerale in procesul de ardere metabolica. Zaharul are un index glicemic ridicat, de aceea in exces streseaza pancreasul. Secretia de insulina creste brusc, ceea ce favorizeaza aparitia diabetului de tip II.

 

Dupa cele mai moderne recomandari, nici diabeticii nu trebuie sa excluda definitiv zaharul din dieta lor. Cel mai important lucru pentru ei este controlul caloriilor in dieta. Desigur, acesti bolnavi nu pot consuma alimente cu zahar decat sub control strict medical. La diabetici, ingerarea de zahar poate produce echimbari bruste ale cantitatii de glucoza in sange. Respectarea unei diete hipocalorice, scaderea in greutate si respectarea unui anumit mod de viata sunt aspecte ce se impun intotdeauna suferinzilor de diabet.

 

Consumul excesiv de zahar favorizeaza cresterea nivelului trigliceridelor in sange, de aceea persoanele cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa manifeste precautie la produsele dulci.

 

In fine, zaharul este implicat in aparitia cariilor dentare, a acneei, hipercolesterolemiei, intolerantei la zaharoza, depresiei.

 

Hrana pentru creier. Sa excludem zaharul din dieta? NU – ne raspund nutritionistii, insa regula consumului moderat trebuie sa functioneze si aici. Daca nu facem excese, zaharul si produsele dulci sunt cea mai buna hrana pentru creier. Acesta incearca sa scape de presiunea stresului continuu si puternic utilizand alimente foarte dulci. El percepe zaharul ca pe o recompensa. Alimentele care contin zahar – ciocolata, bomboanele, inghetata – stimuleaza productia de serotonina, hormonul senzatiei de bine a organismului si cel care mentine cortexul activ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *