„Wind Spring 19”- cel mai mare exercițiu de tragere reală din cadrul „SABER GUARDIAN 19”

 Poligonul Cincu a găzduit astăzi cel mai mare exercițiu de tragere cu muniție reală, „Wind Spring 19”, organizat în România, cu ocazia „SABER GUARDIAN 19”. 

Exercițiul multinațional SG19, prin care s-a propus scoaterea în evidență a coeziunii, unității și solidarității statelor partenere și aliate în vederea apărării oricărei agresiuni, i-a pus pe militari în postura de a se apăra și de a ataca, exact ca într-o luptă reală. 

Trageri de luptă, deplasări tactice și exerciții de acordare a primului ajutor în cazul unui soldat rănit pe front, așa s-a desfășurat exercițiul la care au participat militarii din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, Brigăzii 8 Larom din Focșani  și Batalionului 817 Artilerie din Prundu-Bârgăului.  

A urmat spectacolul vizual și auditiv. A intrat pe front LAROM-ul, care a neutralizat artileria și infanteria inamicului prin aruncarea proiectilelor. MIG-urile 21 LANCER  au intervenit și au sprijinit forțele aflate în contact cu inamicul, iar pe măsură ce inamicul se apropia, acesta a fost atacat  cu toate sistemele de armament din dotare: aruncătoare de calibru 120 mm și 82 mm, mitraliere de calibrul 14,5 mm de pe TAB și AG-9. 

Pentru evacuarea unui militar rănit s-a intervenit cu un vehicul MIL MEDEVAC, iar în flancul drept elicopterele IAR 330 PUMA SOCAT au intervenit cu foc asupra inamicului. În formație de 4, au putut fi văzute în acțiune elicopterele AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR. 

Ultimul moment al exercițiului a fost constituit din debarcarea unei companii de infanterie din elicoperele de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unui manevre de învăluire și nimicire a inamicului. 

„Saber Guardian 19 (SG19)” este cel mai important program de pregătire multinațională din acest an din România și este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și de Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României. Exercițiul a început în data de 3 iunie și va mai continua până în 24 iunie, atât pe teritoriul României, dar și în Bulgaria și Ungaria. 

Întregul exercițiu a adunat aproximativ 13.500 de militari din cele 14 tări aliate(Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ucraina și SUA), jumătate dintre aceștia fiind militari români. 

Din anul 2013, acest exercițiu a fost organizat anual. 

Adauga comentariu