Whisky, votca, gin…

Intre bauturile ce se pot servi (simplu sau in amestec) la bar sunt si whisky, votca, ginul si tequila.


Whisky (whiskey) este o bautura alcoolica rafinata foarte cunoscuta, obtinuta din cereale (grau, secara, orz, porumb) cu concentratia alcoolica de 43 % vol. Predominanta unei anumite plante in masa de cereale din care se distileaza whisky-ul arata in general tara de provenienta: secara - Canada, porumb – America, orz – irlanda, Scotia etc.


Culoarea variaza de la galben inchis la brun deschis, cu un gust caracteristic de fum. Oricum, fiecare brand (tip) isi are proprietatile sale, datorate metodei de distilare, apei folosite, masei de cereale (maltificate / nemaltificate), vechimii etc. Si aceasta bautura se lasa la invechit in butoaie de stejar, iar vechimea da calitate acestuia. Exista whisky pur (straight) sau in amestec (blended) – mai multe tipuri de whisky se amesteca inainte sau dupa invechire. Acestea sunt in general mai slabe.


Dupa modul in care se scrie denumirea sa se poate observa originea: whisky – Canada, Scotia, marea Britanie; whiskey – Irlanda, America. Se serveste in pahare tumbler mijlocii (40 ml), sec sau cu gheata.


Cele mai cunoscute sortimente sunt:
-    Scotch whisky (whisky scotian): Ballantine’s, Bell’s, Black and White, Gilbey’s Royal, John Haig, Johnie Walker-Red Label&Black Label (lux), White Horse, Ancester de Luxe, old Parr;
-    American whiskey (Bourbon): Four Roses, Harpen’s Hiram, Walker’s Jim Beam, Old Forrester; Old Grand Dad,Old Taylor;
-    Irish whiskey (whisky irlandez): John Jameson’s, Johm Power, Paddy, Tullamore, John Lacke,Bushmills;
-    Canadian whisky (whisky Canadian) se mai numeste si “secara”, datorita continutului mare de secara in masa de cereale din care se  obtine (51 %). Cel mai cunoscut este Canadian Club whisky.


Votca este o bautura alcoolica cu gust neutru, pe baza de cereale sau cartofi. Continutul alcoolic se ridica la 40 % vol. De obicei, votca nu se invecheste in butoaie de lemn. Cea mai mare cantitate de votca din lume se produce in Rusia. Votca este, in general, incolora, dar poate fi usor galbuie. Se serveste foarte rece, in pahare mici, inghetate.


Cele mai cunoscute sortimente sunt: Moskovskaya, Stalichnaia (Rusia), Smirnoff, Martini votka (SUA), Wyborowa, Zubrowska (Polonia), Seagram’s votka (Canada), Relsky (Belgia).


Ginul este o bautura alcoolica specific englezeasca, obtinuta din cereale distillate. Gustul caracteristic este dat de ienupar, dar, pe langa acesta se mai adauga si alte plante, ca de exemplu, seminte de coriandru si radacini de angelica. Continutul alcoolic este de 43-47 % vol. si se consuma dry (sec), cu gheata si lamaie, in pahare Malaga sau tumblere, sau se adauga in cocktailuri.


Cele mai cunoscute sortimente sunt: Tanqueray, Old Tom (usor indulcit), London dry Gin, Plymouth, Gordon’s, Seagram’s, Beefeater, House of Lords.


Ca varianta a ginului, tarile nordice produc Akvavitul, pe baza de cereale sau cartofi, cu adios de chimen, care-i da si un gust specific.


Tequila este un aperitiv mexican pe baza de agave sau extract de cactus (distilare dubla). Culoarea variaza de la alb la galben-pai si se datoreaza pastrarii in butoaie de lemn. Legenda spune ca taria tequilei se verifica prin rapiditatea cu care moare un vierme de agave introdus in bautura. Se serveste in pahare speciale, cu sare presarata pe mana si o felie de lamaie. Poate fi consumata pura sau in cocktailuri.


Adauga comentariu