Vreau sa-mi fac o gaura in corp…dar de ce?

De peste o mie de ani, diferite culturi au ales sa-si gaureasca o zona a corpului. Orice parte a fost, pana acum, gaurita / strapunsa – de la nas, urechi, sfarcuri, buric, pana la labii, penis si sprancene – toate au beneficiat de acest tratament. Orice te excita, dar motivul preferat ramane “decorarea corpului”, adica ceea ii face pe oameni mai atractivi, unul pentru altul.

 

 

S-au intocmit tot felul de statistici si sondaje in legatura cu cei care si-au facut “percing”. Cei mai multi dintre acestia aveau varste cuprinse intre 11-18 ani si aproape trei sferturi erau fete. Cei mai multi, fete sau baieti, si-au gaurit urechile, buricul, nasul sprancenele si buza.

 

 

Care sunt riscurire daca iti gauresti buricul? Principalul pericol, cand iti faci gaura in buric este o infectie care face ca zona sa se inroseasca, sa fie lipicioasa si dureroasa. Daca piercing-ul este facut cu un ac murdar (nesterlizat), exista riscul infectarii cu SIDA si cu hepatita. Deci aveti grija ca, daca va decideti sa va faceti o asemenea gaura, sa mergeti la cineva calificat, la un profesionist, care utilizeaza doar ace si instrumente sterilizate.

 

 

Daca vi s-a inflamat locul unde v-ati facut piercing-ul, vi s-a inrosit sau aveti dureri trebuie sa stati linistit si sa  aveti rabdare cateva zile. Pentru a fi mai sigur ar fi bine sa luati un antiseptic pentru a stopa o eventuala infectie. Daca zona se inroseste mai tare si continua sa doara mai rau, va trebui sa mergeti la un doctor, sa luati un antibiotic – crema sau pastille. Urmati in continuare recomandarile lui.

 

 

Conform sondajelor, cea mai obisnuita complicatie este durerea, in cazul a aproximativ o treime din cei care si-au facut percing, durere urmata de infectie (un sfert din tineri) si sangerare (alt sfert). Gaura in ureche este considerata cea mai dureroasa, urmata de cea in buric. Baietii sunt mai predispusi sa aiba aceste probleme decat fetele.

 

 

Cand doriti sa va faceti o gaura in limba sa stiti ca va va durea. Mai este si intrebarea: “Cum vei saruta, avand o chestie acolo?”. Pe langa durerea pe care o veti avea, limba se poate infecta, iar obiectul de metal poate sparge smaltul dintilor. Daca totusi va hotarati in final sa va faceti o gaura in gura si sa va instalati un obiect de metal (o biluta, de exemplu) gasiti neaparat pe cineva care o face cum trebuie si foloseste ace si instrumente sterile.

 

 

Exista cateva reguli importante care trebuie urmate, daca va hotarati sa-ti faci piercing / gaura:

 

 

-    Ai grija sa mergi numai la o persoana autorizata, la un profesionist, care are multa experienta si care foloseste instrumente sterilizate; altfel, poti contracta tot felul de infectii, inclusiv HIV si hepatita.
-    Fii sigur ca orice obiect iti pui – cercel, inel sau alta decoratiune – a fost, de asemenea, sterilizat.
-    Ai grija la infectiile locale, care apar de obicei in primele zile, si cand zona strapunsa se inroseste si doare. Majoritatea simptomelor vor disparea cu ajutorul unei creme antiseptice, procurate de la o farmacie.
-    Daca aceasta infectie nu trece dupa cateva zile sau se inrautateste, mergi la un consult, pentru ca se poate sa ai nevoie de antibiotice sau chiar va trebui sa ti se scoata obiectul decorativ respectiv.
-    Cand te hotarasti sa iti faci un piercing pe trupul tau gandeste-te si la urmari.

 

 


Adauga comentariu