Sanatate

Voucherele de vacanță – o poveste cu final nefericit. Angajații din Spitalul Județean Cluj au rămas fără tichete. Motivul? Lipsa banilor

Epopeea voucherelor de vacanță pentru bugetari se apropie de final. Iar finalul nu putea fi decât unul trist. Categorii profesionale întregi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au rămas pe din afară, adică fără sporuri și fără vouchere de vacanță. Explicația este simplă: lipsa fondurilor financiare. Ministerul Sănătății abia mai poate acoperi salariile personalului medical. 

În afară de plata salariilor, în spitale nu mai sunt bani. Categorii întregi de personal au rămas cu bani mai puțini chiar după majorarea salariilor cadrelor medicale din ianuarie și martie 2018. Astfel, unii medici au beneficiat de măriri salariale, în vreme ce unele categorii profesionale, precum infirmierele și brancardierii, biologii și chimiștii, au rămas cu salariile ciuntite.

Povestea vocuherelor de vacanță, care ar fi trebuit să stimuleze semnificativ turismul românesc, s-a încheiat subit. Cel puțin pentru unele cadre medicale. 

Între timp, Guvernul este preocupat de vacanța bugetarilor din anul 2019: premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 lei vor fi acordate angajaţilor din sectorul public şi în următorii doi ani – 2019 şi 2020.

Președintele Sanitas Cluj, Ștefan Roman, consideră că în lipsa resurselor financiare, situația nu va mai fi remediată anul acesta. Pentru cei rămași fără vouchere de vacanță nu mai există soluții.

Sindicatele strâng din umeri.

Această situație anormală se regăsește în unitățile sanitare din întreaga țară: unele spitale au acordat vouchere de vacanță, în vreme ce altele nu au avut fonduri și nu au acordat personalului medical absolut nici un voucher de vacanță.

Bugetele spitaleleor sunt la limită: cu greu pot fi găsiți bani pentru plata salariilor.

Iar aceasta în vreme ce în mod public, Guvernul a anunțat majorări salariale în sistemul medical.

Majorări care cu greu mai pot fi onorate.

În Cluj-Napoca sunt totuși unități medicale ce au acordat sporuri sau vouchere de vacanță.

Astfel, aceste tichete de vacanță au fost acordate personalului din cadrul Spitalului de Recuperare Cluj, Clinicii Medicale III, DSP, Spitalului Municipal Clujana.

Vouchere de vacanță nu au fost acordate în cadrul Spitalului Clinic Judeețan de Urgență Cluj și a Institutului Oncologic Prof Dr Ion Chiricuță din Cluj-Napoca. 

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, spitalele de stat trebuie să acorde în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 vouchere în valoare de 1.450 de lei fiecărui salariat.

Ordonanța de Urgență nr 46 din 30 iunie 2017 pentru modificarea și completarea OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță

Din păcate, această situație a produs o serie de nemulțumiri și frustrări în rândul personalului medical, iar acestea sunt îndreptățite. 

„În urma hotărârii luate la nivelul Spitalului, în funcție de fondurile pe care le-a avut și fondul de salarii pe care-l are, s-a luat decizia să nu fie acordate vouchere de vacanță. 

Sunt angajați ai Spitalului care au primit aceste vouchere pentru că, de fapt, au norma de bază la UMF și le-a dat UMF-ul. Deci, n-avem o diferențiere între angajații Spitalului, că unii au primit și alții nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Ugență Cluj, Adela Golea.

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Cluj nu s-au dat vouchere de vacanță:

”Sunt angajați în Spital care au primit, dar aceștia sunt, de obicei, medici sau asistenți medicali care au contractul de bază la UMF.

Decizia s-a luat în funcție de resursele finanicare pe care le-am avut pentru salarii.

Și, din păcate, acest Spital nu a primit suplimentare de fonduri, după cum au primit Spitalul de Recuperare, de la Consiliul Județean.

Consiliile Județene și Primăriile, la spitalele pe care le-au avut în subordine, nu au avut nici acea impunere de a merge pe sporuri la minim, pentru că trebuiau să se încadreze în cele 30% general, nu au avut impunerea de a nu avea suplimentare de fonduri ca să le dea.

Avem spitale mai mici în județ care dau la maxim și sporurile, pentru că le-au dat primăriile bani, au dat și vouchere, au dat și stimulente, au dat tot felul de lucruri.

Noi, din păcate, fiind regional, ținem de Ministerul Sănătății. A trebuit să ne încadrăm în acea limită bugetară.

Ideea este că s-au dublat salariile, contractele pe care le avem cu Casa de Asigurări au rămas aproximativ la nivelul anului trecut, cu mici modificări, iar venituri proprii, în așa fel încât să dublezi o sumă pe care o ai pe contract, nu este posibil într-un Spital care primește urgențe.

Au fost negocieri cu sindicatele, diverse discuții în acest sens, pentru că și dânșii știu că la spitalele mai mici se dau sporuri mai mari, dar la câți angajați avem, aceasta a fost posibilitatea în acest an”, a adăugat purtătorul de cuvânt al SCJU Cluj, Adela Golea.

Astfel, medicul de terapie intensivă, care lucrează în Spitalul Judeețean cu diverse cazuri de pacienți în stare critică, poate avea un spor de 55%, iar alte spitale mai mici din județ, care nu au de fapt terapie intensivă de nivelul I, care pot dispune doar de o supraveghere post-operatorie, trimit cazurile grave la Cluj, dar acordă spor maxim, de 85%, personalului medical. Iar aceasta întrucât au primit finanțare locală.

Din această cauză au apărut o serie de nemuțumiri și discuții în rândul personalului medical: de ce un medic, de la un spital din județ sau de la un spital mai mic, care primește un spor de 85% și vouchere de vacanță, nu își asistă pacientul, ci îl trimite la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, acolo unde angajații Spitalului au rămas pe din afară și nu au primit nici un fel de spor?

Diferențele dintre angajații sistemului sanitar românesc persistă și generează o mulțime de nemulțumiri și discuții în interiorul colectivului medical. 

„Printr-o decizie pe care o adoptăm astăzi, continuăm o măsură care a contribuit la dezvoltarea turismului românesc.

Vom acorda voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei angajaţilor din sistemul public şi în următorii doi ani, 2019 şi 2020.

Vorbim de o măsură apreciată şi de către români. Peste 1.200.000 de persoane au primit vouchere de vacanţă în acest an, pe care le-au utilizat în unităţi de cazare în România”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Aceasta a subliniat că acordarea acestor vouchere a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti până în luna septembrie.

„Acest fapt a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti din ţara noastră, până în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, faţă de anul trecut, se înregistrează o creştere cu 10% a solicitărilor de autorizaţii pentru unităţile de cazare din România”, a adăugat Dăncilă.

Astfel, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 lei vor fi acordate angajaţilor din sectorul public şi în următorii doi ani – 2019 şi 2020.

Iar aceasta în condițiile în care categorii profesionale întregi au rămas fără vouchere de vacanță în acest an.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *