Analiza

Vor scădea pensiile de stat din cauză că sistemul este viciat și permite ticăloșii precum pensiile speciale?

Fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan a agitat apele liniștite ale contribuabililor prin afirmațiile pe care le-a făcut în presă despre sistemul pensiilor de stat, care nu va supraviețui pentru mult timp din cauza unor factori – care sfâșie sistemul – precum pensiile speciale. Care este adevărul cu privire la sistemul de pensii de stat?

Sistemul privat de pensii îl va înghiți în viitor pe cel de stat, care a fost consacrat atâția ani pentru muncitorul obișnuit, precum un rechin care digeră un peștișor. Inevitabil, rezultatul va fi diminuarea pensiilor de stat, și așa prea mici pentru majoritatea românilor. Cu privire la această problematică, fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, a purtat un dialog cu un jurnalist de la ziare.com și a avertizat că sistemul de pensii de stat are o bombă cu ceas la temelia lui. Mihai Seitan a declarat că pensia de stat se va micșora „pentru că partea de contribuție care se va duce la sistemul public se va diminua cu partea care se duce la sistemul privat. Pe simulările făcute de noi, dupa maturizarea sistemului de pensii private, 60-65% din pensie va veni din sistemul public și restul din fondul privat”. Fostul Ministru a mai spus, printre altele, că sistemul de stat este prost administrat. 

Șefii Casei de Pensii Cluj sunt prea optimiști?

Pe de altă parte, șefii Casei de Pensii Cluj încearcă să mențină o poziție neutră cu privire la subiect și să ne asigure că vom avea pensii cât timp vom munci și ne vom aduce contribuțiile. 

“Eu nu pot să fiu nici de acord, nici împotriva discursului domnului ministru pentru că dânsul cu siguranță știe mult mai multe chestiuni legate de pensii decât pot să știu eu. Din punctul meu de vedere și cunoscând legislația știu cum se calculează pensiile, nu au de ce să scadă dacă se păstrează aceeași legislație pentru calculul pensiilor. Eu nu văd că vor scădea în timp”, a declarat Mariana Sălcian.

În ceea ce privește faptul că aproximativ 30.000 de specialiști cotizează în alte țări, piața muncii de la noi e în continuă scădere și pensiile speciale clatină sistemul pensiilor de stat, directorul Casei Județene de Pensii Cluj afirmă că acești factori vor afecta individual fiecare persoană, nu sistemul.

“Acești factori vor afecta individual, pe fiecare persoană în parte. Cel care muncește și cotizează, evident că va avea o pensie raportat la venitul aliniat și la vechimea pe care o realizează, iar pentru ceilalți care muncesc în țările UE, există pensiile comunitare. Se calculează în funcție de vechimea realizată în România, de vechimea realizată în țara respectivă. Eu nu pot să fac afirmațiile pe care le-a făcut fostul ministru al Muncii pentru că nu am cum. Nu pot să spun același lucru. Părerea mea personală e că pensiile vor fi atâta vreme cât fiecare vom munci și vom avea o contribuție”, a precizat Sălcian.

pensii de stat

Radu Nechita, economist clujean: sistemul de pensii de stat, un joc piramidal

Din barca contribuabililor, însă, lucrurile se văd altfel de cum le prezintă politicienii sau conducerea Casei de Pensii. Economistul clujean, Radu Nechita, crede că sistemul de pensii de stat este viciat prin construcție. El a trecut în revistă istoricul acestui sistem și spune că ce a fost sustenabil la momentul creării lui, acum nu mai este valabil.

“Sistemul de pensii de stat este un joc piramidal, este sistemul prin repartiție. El a fost inventat de Bismarck pentru a avea un control mai mare asupra populației, era o modalitate de a lega oamenii de stat. Iar parametrii cu care suntem noi obișnuiți – 65 de ani vârsta de pensionare – au fost stabiliți atunci pentru că un astfel de nivel făcea ca atunci acest sistem să fie sustenabil. Între timp, speranța de viață a crescut, oamenii intră pe piața muncii mult mai târziu, mai facem 2-3 masterate, nu ne apucăm să lucrăm la 16 ani ca și atunci, deci se prelungește perioada de beneficiere de pensii, se întârzie perioada de contribuție și rezultatul este că scade natalitatea. Atunci erau mulți contributori pentru puțini beneficiari.

Iar acum situația în România este de-a dreptul explozivă. Deja avem un deficit, adică pensiile plătite sunt mai mari decât încasările cu ordinul miliardelor de euro, pe an. În curând ajungem la plafonul maxim permis, 3% echivalent PIB și nu se va mai putea plăti. Iar acest lucru este recunoscut inclusiv pe site-ul oficial al Casei de Pensii. Spune că va trebui mărită vârsta de pensionare și reduse pensiile. Și toată filozofia politicienilor noștri este să reformeze acest sistem. Ori este un sistem care este viciat prin construcție”, explică economistul. 

Eliminarea pilonului care permite ticăloșii, precum pensiile speciale

Soluția pe care o propune economistul este eliminarea pilonului 1 din sistemul de pensii deoarece el este cauza problemelor.
„Soluția pe care o propun este eliminarea completă, nu reformarea pilonului 1, lichidarea lui cu totul și generalizarea așa-numitului pilon 2. În Chile, de exemplu, unde e o economie oarecum comparabilă cu a noastră sunt 5-6 fonduri de pensii care propun 5 nivele de risc. Înseamnă că în fiecare lună sunt reținuți niște bani care sunt gestionați de mai multe fonduri de pensii, pe mai multe grade de risc. Deci, adevărata reformă nu este una în care salvăm pilonul 1 și îl proptim cu încă un pilon 2 prin capitalizare.

Pilonul 1 permite toate ticăloșiile pe care le fac parlamentarii și anume pensiile speciale. Un sistem în care fiecare investește în fondul lui de pensii, aflat în proprietatea lui privată, este un sistem care nu depinde de pixul politicienilor. Sistemul de acum este un sistem în care toate lucrurile sunt puse în comun, un imens fond comun, dar banii sunt cheltuiți lună de lună. Deci, ce se strânge ca și contribuție se cheltuie instantaneu în aceeași lună; nu există un fond de pensii de stat că banii sunt cheltuiți. Nu numai că sunt cheltuiți, nici nu ajung”, afirmă Radu Nechita.

pensii de stat

Pentru cine vor ajunge să se micșoreze pensiile

Pensiile de stat vor ajunge, la un moment dat, la un punct fără cale de întoarcere, în care se vor reduce. Întrebarea care se pune este: pe cine va afecta acest lucru?
”Pensiile de stat se vor micșora pentru toți “fraierii”, mai puțin pentru politicieni și magistrați și cei din instituțiile de forță, care își votează privilegii. Iar acest lucru este posibil în condițiile în care există un imens “ceaun” național din care se pot servi primii jupânii țării. Cei care sunt mai aproape de ceaun se vor servi primii și își vor lua legumele și cărnița și nouă ne va rămâne doar zeama, metaforic vorbind. Astea ( inițiativele politicienilor n.r.) sunt cârpeli și sunt metode de a prelungi agonia unui sistem care este viciat prin construcție.

De ce banii pe care îi plătesc eu să fie folosiți la pensia celor de acum?! Eu nu cred că este în România cineva care să nu cunoască pe cineva care s-a pensionat “pe boală” pentru că a cunoscut pe cineva în comisie. Toată lumea are incitația, motivarea și posibilitatea de a frauda. Și lumea nu îi spune aceluia care s-a pensionat fraudulos de boală “escrocule, furi din ceaunul comun, mă furi pe mine care continui să lucrez”; ci va spune “pe cine ai cunoscut că vreau și eu”. Este un sistem care penalizează creșterea economică, care încurajează atitudinile iresponsabile și frauduloase. Permite multiplicarea privilegiilor absolut scandaloase pe care le au anumite categorii sociale și penalizarea celor care sunt cei mai săraci”, concluzionează economistul Radu Nechita. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *