In vizor

Vom plăti mai mult pentru analize? Pachetul de servicii medicale de bază ar putea fi redus

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că intenționează să modifice pachetul de servicii medicale de bază și pachetul minim. 

„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment. Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță e nevoie de asigurări suplimentare. Vom începe să definim aceste lucruri”, a declarat Pintea pentru Radio Europa Liberă. 

Astfel, se anunță o reformă majoră în sistemul de sănătate românesc, însă vestea proastă vine tot pentru omul de rând, care va fi nevoit să contribuie cu mai mulți bani la sănătate.

În acest moment, conform site-ului oficial al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, cetățenii României beneficiază de anumite servicii incluse în pachetul de bază sau minimal, însă fondurile se termină de multe ori.

Motivul e simplu, prea puțini oameni contribuie financiar, iar prea mulți sunt scutiți (asistați social, pensionari cu pensii mici, copii etc), dar beneficiază de servicii.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie, Emiliana Costiug, crede că e nevoie de un contract clar între asigurat și asigurator, pentru ca oamenii să știe pentru ce plătesc.

„Trebuie să existe un contract clar între asigurat și asigurator. Omul trebuie să știe care sunt beneficiile, ce plătește și pentru ce plătește. La orice tip de asigurare știi pe cine tragi la răspundere. Important e să contribuim, sunt mulți care nu plătesc. Iar apoi e importantă folosirea judicioasă a fondurilor, sunt oameni care sună la urgență deși nu e cazul, care cer anumite analize deși nu au nevoie. Costurile unei consultații la medicul de familie e 12 lei, la limita subzistenței. Oamenii sunt supărați când se termină fondurile și se descarcă pe profesioniștii medicali, dar trebuie să înțeleagă situația”, a punctat medicul.

Managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, Mihai Mleșnițe, a comentat și el inițiativa Ministrului Pintea și crede că următorul pas va fi introducerea unor noi tipuri de asigurări private.

„Acest tip de problemă există în ambulatoriu, laboratoare, la analize, la CT sau RMN. Ca și spital nu avem această problemă, în alte locuri se termină banii. Eu nu văd ce ar putea să reducă, din 15 analize să faci 10? Și cine plătește această diferență? Omul? Pentru mine e clar că următorul pas după reducerea beneficiilor e o asigurare privată. Noi avem prețuri minime, nu văd ce să reduci. Cu bani mai puțini nu poți face același lucru”, a punctat Mihai Mleșnițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *