Politica

Voinţă politică sau cacealma pentru cedarea stadionului Cluj Arena către primărie?

Societatea care administrează Cluj Arena a intrat oficial în faliment pe 22 mai 2017, pentru o datorie de aproape 3,5 milione de euro către bugetul municipiului Cluj-Napoca, în urma neachitării  impozitului pe clădire. Nefericitul eveniment nu a prea fost mediatizat din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, unicul acţionar al societăţii, aşa cum este mediatizată demararea lucrărilor de refacere a fiecărui drumuleţ de prin judeţ.

Atenţia opiniei publice de la managementul defectuos făcut la Cluj Arena a fost deturnată recent de intenţia preşedintelui Alin Tişe de a-i schimba pe directorii de la Aeroport, Tetarom, respectiv Compania de Apă Someş. Cei trei directori ce deţin funcţiile de peste un deceniu, puternic susţinuţi de PSD, ar putea fi păstraţi în funcţie cu puţină voinţă politică şi la troc cu cedarea Cluj Arena către Primăria Cluj-Napoca.

Trecerea stadionului Cluj Arena s-a blocat anul trecut, după ce iniţial Consiliul Local a acceptat proiectul de hotârâre privind transferul cu titlu gratuit la Primărie, însă consilierii judeţeni nu. Tot anul trecut, consilierii judeţeni au votat rezilierea asocierii cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Ulterior, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe a  afirmat că va promova un nou proiect de hotărâre doar atunci când va fi sigur că acesta va trece. 

Potrivit unor surse Ziar de Cluj, înlocuirea directorilor de la Aeroport, Tetarom, respectiv Compania de Apă Someş este doar o diversiune, o perdea de fum, în spatele căreia se negociază la sânge păstrarea în funcţie a celor 3 directori în contrapartidă cu susţinerea, din partea PSD-iştilor, a proiectului de cedare a stadionului Cluj Arena către primăria lui Emil Boc. Aceleaşi surse au afirmat pentru Ziar de Cluj că dintre cei trei directori vizaţi de schimbare, Dorin Ciatarâş şi-ar fi plătit anii care îi mai are până să ajungă vârsta de pensionare şi va face pasul în spate lăsând postul actual pentru un director ce va fi adus din judeţul Sălaj. Orice legătură de rudenie a viitorului director CAS cu actuala conducere a CJ Cluj este pur întâmplătoare. 

La Aeroport, unde director de peste 22 de ani este David Ciceo, situaţia este oarecum previzibilă. În cazul în care nu se va ajunge la întelegere privind proiectul de cedare al stadionului către primărie, înlocuirea lui Cieo se va face cu Iuliu Pop, singurul în măsură şi cu pregătirea necesară să preia atribuţiile de director. 

În cazul Tetarom se pare că după „decapitarea” lui Viorel Găvrea, PNL-ul îl va susţine pe Octavian Fodor, director adjunct în prezent.  

În urma deciziei din 2014 a Curtii  de Conturi a României s-a constatat  că în perioada 2011-2014, Cluj Arena nu a calculat, declarat, înregistrat şi virat taxa pe clădire datorată către bugetul local în sumă de 5.659.216 lei, din care 4.249.291 lei taxă pe clădiri şi 1.409.925 lei reprezentând majorări de întârziere aferente și taxa datorată pe teren în sumă de 148.439 lei, din care 111.773 lei – reprezintă taxă pe teren şi 36.666 lei reprezintă majorări de întârziere aferente. În 2015, Primăria Cluj-Napoca, Direcţia de Impozite şi Taxe locale emite un titlu executoriu prin care solicită achitarea sumei de 14.925.531 lei cu titlu de taxă pe clădiri şi taxă pe teren. Totodată, asupra conturilor societăţii a fost instituită poprirea de către municipiul Cluj-Napoca. Ulterior, atât Emil Boc, cât şi Alin Tişe au susţinut ideea transferului către municipalitate a stadionului în cuantumului datoriilor, însă consilierii judeţeni s-au opus. 

Rămâne de văzut dacă PSD-ul va muşca momeala aruncată de Alin Tişe privind înlocuirea directorilor subordonatelor CJ Cluj şi va vota, pntru a-i păstra în funcţie, pentru trecerea în patrimoniul primăriei a stadionului Cluj Arena. Cărţile le va face în acest caz UDMR-ul, care cel mai probabil va juca la cacealma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *