Din oras

Voicu Oprean, CEO Arobs, construiește un bloc de birouri cu șase etaje pe strada Constantin Brâncuși. Vecinii s-au opus proiectului

Un bloc de birouri de șase etaje se va construi pe strada Constantin Brâncuși nr. 57-59. Proiectul imobiliar este al lui Voicu Oprean, CEO Arobs și al soției sale, Delia Oprean. În ședința de Consiliu Local de astăzi se va discuta aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru acest imobil, în ciuda faptului că o parte din vecini s-au opus pe motiv că nu se respectă prevederile legale referitoare la gradul de însorire.

Clădirea de birouri care se va construi pe strada Constantin Brâncuși nr. 57-59 va avea următorul regim de înălțime: 2S+P+5E+R. Construcția este amplasată pe aliniamentul străzilor Constantin Brâncuși și Vasile Lupu, cu acces auto din strada Vasile Lupu și acces pietonal din strada Vasile Lupu și Constantin Brâncuși. La subsol ar urma să se facă o parcare.

“Caracterul actual al zonei este de spații rezidențiale de tip periferic, dezvoltate pe un parcelar cu clădiri de factură modestă, situate în lungul unor străzi, care odată cu dezvoltarea orașului și a traficului urban au devenit culoare importante de circulație, dar și de interes. Astfel, caracterul propus prin PUG este de spații urbane cu funcțiune mixtă, de tip subcentral, cu o organizare urbană pe principiul cvartalului, cu fronturi închise și clădiri dispuse în aliniament”, se arată în proiectul de hotărâre.

O dezbatere publică cu vecinii a avut loc în noiembrie 2017. O parte dintre aceștia s-au opus proiectului. Motivele principale invocate sunt legate de gradul de însorire și apropierea prea mare de proprietățile lor.

“Prin construirea imobilului propus a fi aprobat de Primăria Cluj consider că se încalcă prevederile regulamentului de urbanism deoarece mi se ia însorirea, respectiv înălțimea și poziția îmi pune în umbră imobilul și proprietatea mea. Nu lasă distanță de 2 metri față de limita noastră de proprietate. Înălțimea imobilului este excesivă față de construcția noastră și de fapt față de celelalte construcții din jur. Destinația cartierului este de locuințe, nu de birouri. Solicit respingerea proiectului sub această formă”, a declarat unul dintre vecini.

Un alt vecin a enumerat următoarele motive:

“Construcția ce urmează a fi realizată este prevăzută cu două subsoluri, ceea ce presupune executarea unor săpături mari care afectează structura de rezistență a casei mele situată în imediata vecinătate, respectiv la nr. 55. Imobilul prevăzut a fi realizat nu respectă limita de distanță prevăzută în Regulamentul de urbanism, întrucât latura vestică a construcției este amplasată la linia de proprietate. Limita de distanță trebuie să fie cel puțin egală cu jumătate din înălțimea construcției, cerință ce nu este respectată. Imobilul îmi ia însorirea locuinței mele și eu nu sunt de acord să trăiesc în umbra unei clădiri supradimensionate și amplasată abuziv. Înălțimea depășește nivelul admisibil raportat cu construcțiile învecinate, cât și destinația acestuia va crea un flux ce face improprie folosința netulburată a locuințelor amplasate în imediata vecinătate. Realizarea construcției presupune desființarea unei zone verzi, cât și tăierea copacului existent – un nuc de peste 25 de ani, care va înrăutăți condițiile de mediu din zonă”.

Proprietarul viitorului imobil a precizat că proiectul respectă condițiile de însorire, fapt evidențiat prin studiul de însorire. Potrivit proiectului de hotărâre, nu există norme legale care să reglementeze însorirea curților, ci doar a ferestrelor încăperilor de locuit. În același document mai scrie că nu există nicio reglementare în Regulamentul de urbanism cu privire la o retragere de 2 metri față de limita de proprietate, ci față de amplasarea față de aliniament. Referitor la înălțime, regimul de înălțime este cel stabilit prin Regulamentul de urbanism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *