Diete

Vitamine bune pentru femei: B6 si B9

Convingerea ca felul in care te hranesti poate avea un impact asupra sanatatii nu este noua. Dar, de cativa ani incoace, ideea incepe sa fie tot mai persistenta. Au fost date publicitatii studii din ce in ce mai multe si mai serioase, care demonstreaza eficienta vitaminelor, a mineralelor, a acizilor grasi esentiali si a aminoacizilor asupra sanatatii, inclusiv in bolile cele mai grave, precum cancerul si infarctul.

 

 

Nutriterapia (dietoterapia)

Ca sa faci mult, trebuie sa te multumesti la inceput cu putin. Asa s-a nascut “nutriterapia” sau terapia prin diete (dietoterapia), axata pe prevenire. Aceasta disciplina se bazeaza pe imbunatatirea aportului nutritional, dar si pe imbunatatirea sa cu unele micronutriente.

 

 

Stim din sondaje ca optiunile alimentare ale oamenilor nu sunt legate decat in mica masura de imperativele de sanatate. Mancam mai ales de placere. Desi alimentatia noastra e bogata si variata, astfel ca nimanui n-ar trebui sa- i lipseasca vitaminele si oligo-elementele, conform unor cercetari recente se pare ca numeroase persoane risca sa se afle, din acest punct de vedere, pe undeva, pe la mijloc din pricina modului de viata modern, a stresului, a alimentatiei dezechilibrate, a varstei, la care se mai adauga uneori sarcina, contraceptia, tabagismul, surmenajul, bolile, infectiile, regimurile de slabire si menopauza.

 

 

Se pare ca aceste stari, numite “subcarentiale”, sunt suficiente pentru explicarea unei conditii fizice precare. Organismul rezista mai putin la agresiuni si va puteti simti obosite, vulnerabile. Pe acest teren infloresc bolile psihosomatice, care inseamna un consum exagerat de medicamente – somnifere, analgezice, tranchilizante,antispasmice – si mai multe concedii medicale.

 

 

Vitaminele bune pentru femei

 

 

B6

Este vitamina femeilor care iau pilule contraceptive sau care sufera de sindrom premenstrual, doua situatii necunoscute de barbati si ducand la lipsa de vitamina B6. Se stie de mult ca pilula consuma vitamina  B6 si, la inceputul anilor ’70, aceasta vitamina a fost utilizata in mod terapeutic, pentru a atenua schimbarile de dispozitie si usoara depresie provocate uneori de pilule contraceptive. S-au obtinut efecte foarte bune in atenuarea sindromului premenstrual, de care sufera cam o femeie din trei.

 

 

Daca te numeri printre ele, cunosti simpromele: balonare, dureri de sani, crestere in greutate, retentie de apa, iritabilitate, mare receptivitate la stres – adica tot ceea ce-i lasa pe barbati perplecsi si ii face sa se gandeasca cu inima stransa la “zilele alea”.

 

 

Si alte femei sunt susceptibile sa aiba carenta de B6: femeile insarcinate, cele stresate, cele care consuma mult alcool sau care iau anumite medicamente (in afara de pilula, antihypertensive, cortizon si alte medicamente mai rare).

 

 

Vitamina B6 se gaseste in germenii de grau, orezul nedecorticat si taratele de grau, in drojdia de bere, sardine, ton, macrou, somon, pui, ficatul de vitel, orezul brun, linte, banane. Mai judicios este sa apelati la un complement alimentar pe baza de vitamine B1, B2, B6, B9, B12, C si carotenoide, magneziu, zinc, vandute in farmacii.

 

 

B9

Se numeste si acid folic. Este Vitamina cu V mare, vitamina care trebuie luata neaparat. Initial, vitamina B9 a fost recomandata in principal femeilor insarcinate, pentru ca previne malformatiile neurologice (spina bifida). Se stie insa la ora actuala ca lipsa de acid folic favorizeaza acumularea in sange a unei substante periculoase pentru artere, homocisteina. Vitamina B9 actioneaza in sinergie cu altele doua, B6 si B12. Laolalta, alcatuiesc tripleta de vitamine cu efect pozitiv asupra bolilor cardiovasculare.

 

 

Cele trei vitamine intra si in sinteza neurotransmitatorilor, cu alte cuvinte intervin in fabricarea diferitelor substante secretate de creier in functie de fluctuatiiile de dispozitie, de agresivitate, iritabilitate, anxietate, insomnie, depresie.

 

 

Toate femeile ar trebui sa ia vitamina B9. Si cele tinere, aflate la varsta procreatiei, si cele mai varstnice. Si mai ales femeile depresive, fumatoarele, cele care se plang de pierderi de memorie sau de scaderea capacitatilor de concentrare intelectuala.
Vitamina B9 se gaseste in farmacii asociata de obicei cu B6 si B12. cereti sfatul farmacistului. Sau cautati Megasorb B Complex 50 in magazinele de produse dietetice.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *