Sanatate

Virusul gripal lovește din nou. Care este cea mai importantă armă împotriva gripei

Gripa face ravagii în România. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 29, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Gripa face tot mai multe victime. Motivul? Refuzul vaccinării și o igienă necorespunzătoare. Numărul celor care ajung să respecte schema naţională de imunizare este în scădere de la an la an, lucru ce ar trebui să semnaleze o situație îngrijorătoare.

Pe lângă faptul că zeci de cetățeni refuză vaccinarea pentru gripă a copiilor, numărul părinților care refuză vaccinarea inclusiv a nou-născuților pentru rujeolă, rubeolă și a oreonului este în creștere. Această încăpățânare, pe parcurs, duce spre complicații majore.

Directorul DSP Cluj, Dr. Mihai Moisescu-Goia transmite că morbiditatea în săptămâna a doua de supraveghere este în creștere.

„Morbiditatea în săptămâna a doua de supraveghere este cu o ușoara creștere după cum era de așteptat după adunarea colectivităților de copii, de studenți. Lucru ce face ca condițiile de difuzibilitate a virușilor să fie mai mare și să crească morbiditatea. Ca și cazuri de gripă, pe datele de pe săptămâna trecută raportate de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase există 10 cazuri de gripă diagnosticate clinic” spune Dr. Mihai Moisescu-Goia

Conform directorul DSP Cluj, vaccinul este arma specifica de protecție fata de virusurile gripale. Se face cu vaccin trivalent oferit de Ministerul Sănătății în programul Național de Imunizare și Boli Prioritare.

De reținut: Cei care sunt în cele 5 grupe de risc și nu s-au prezentat la medicul de familie sunt rugați să se prezinte la convocarea medicului de familie în vederea administrării vaccinului. Necesarul de vaccin pe 2018-2019 la nivelul județului Cluj a fost la 52.000 doze. Județul Cluj a primit o repartiție de 41.440 de vaccin gripal, mult mai mult decât în anii precedenți. În momentul de față, stocul la nivelul DSP Cluj este zero.

Pentru prevenirea îmbolnavirilor se recomandă:

Vaccinarea înainte de a începe sezonul de gripă.

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

Apoi acoperiți și aruncați șervețelul folosit. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

Stați acasă când sunteți bolnav.

Solicitați ajutor medical daca simptomele se agravează.

În momentul de față nu s-a declanșat epidemia de gripă. Epidemie de gripă se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată. Sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie. 

Citește și: Medicii atrag atenția! Cât de important este vaccinul pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *