Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ” – Cetățeanul de onoare al Clujului Gabriela Szabo și peripețiile din facultate (AUDIO)

Am discutat astăzi cu campioana olimpică Gabriela Szabo despre legăturile puternice pe care le are cu Clujul. Fosta sportivă a urmat facultatea în Cluj-Napoca și are aici o familie cu care păstrează legătura zilnic.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL COMPLET:

Reporter: Care este prima amintire pe care o aveți din Cluj-Napoca?

Gabriela Szabo: Eram un copil când am ajuns pentru prima dată la Cluj, cred că prin ’88, ’89 sau chiar ’87 când eram legitimată la Clubul Sportiv Școlar Bistrița, la CSS Bistrița, și unde aveam foarte multe competiții de ateltism pe stadion. Era una dintre pistele foarte bune din zonă, cu pistă neagră. Veneam cu foarte mare drag la Cluj.

Reporter: Ce impresie v-a lăsat orașul?

Gabriela Szabo: Era un oraș foarte frumos, oraș studențesc, era minunat. Și acum e un oraș minunat. Îmi plăcea foarte mult să mă plimb pe stradă. Eram foarte impresionată de Parcul Babeș în care mai alergam din când în când.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire din Cluj?

Gabriela Szabo: Am foarte multe amintiri frumoase din Cluj. Prima dată când am ajuns a fost înainte de ’90 ca și copil care descoperea tainele sportului, după care am fost studentă la Cluj. În ’94 am intrat la Facultatea de Fizică și Sport la UBB. Am terminat în ’99, după care am fost numită cetățean de onoare al orașului, deci sunt foarte multe momente. Soțul meu este clujean. O parte din familia mea este la Cluj. Încă păstez legătura cu Clujul, aproape în fiecare zi.

Reporter: Cum au fost anii de studenție?

Gabriela Szabo: I-am făcut la fără frecvență, în ’94. Era singura facultate din România care avea program la fără frecvență și veneam foarte des la facultate. A fost foarte frumos. Nu am să uit niciodată cât de minunat a fost să merg la cursurile de la handbal, baschet. Chiar a doua mea specializare pe lângă ateletism este baschetul.

Reporter: Aveți și o întâmplare inedită care v-a rămas în minte?

Gabriela Szabo: O poveste foarte drăguță. Eu fiind minionă, de un 1,60, când am mers la cursurile de volei, era domnul Păunescu profesorul și m-a pus pe mine să fac apărare și atac cu echipa de performanță a facultății. Atunci a fost un moment în care am spus: „e intersant voleiul”. Apoi, la orele de natație, noi veneam undeva prin septembrie, bazinul era închis, era în renovare și la Belvedere era închis. Deci, a fost o peripeție să dăm examenul de înot.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj?

Gabriela Szabo: Toată România s-a dezvoltat rapid în ultimii 10 ani. Mă bucur că am posibilitatea să călătoresc în foarte multe orașe din România și nu numai. Văd schimbările cu ochiul liber. Clujul este un oraș care a luat un avans foarte mare în ultimii ani. Și nu doar din perspectiva IT-ului, ci și din punct de vedere sportiv. Aveți una dintre cele mai frumoase săli de sport din România, stadionul este o bijuterie, Parcul Babeș, facultatea. Apoi parcul care a fost recondiționat și chiar toamna treucută am avut bucuria să mă plimb prin parc. Sunt lucruri minunate.

Reporter: Cum ați reușit să treceți peste izolare?

Gabriela Szabo: Eram în Ardeal la parastasul mamei, după care am trecut prin Cluj să ne vedem familia, apoi am plecat mai departe. În Ardeal, lucrurile s-au simțit un pic diferit față de București. În momentul în care am ajuns în București era o altă stare, un alt vibe cu privire la această pandemie și l-am simțit din plin. Cert e că am muncit alături de colegii de la CSM București, am muncit zi lumină, ne-am protejat pe cât posibil, noi am fost în prima linie și nu vreau să ne plângem sau să bravăm. A fost un moment extrem. Dacă am fi discutat despre acest scenariu în luna februarie, nu cred că aș fi crezut. Cert e că a venit peste noi ca un uragan și trebuie să îl luăm ca atare.

Reporter: Cum va rezista industria sportului?

Gabriela Szabo: Sportul, per ansamblu, cu tot ceea ce implică, pe lângă HORECA, a fost cel mai afectat. La noi, de pe 16 martie s-a blocat toată activitatea. Noi și acum suntem precauți. Sper ca lucrurile să intre într-o normalitate. Vă imaginați că stadioanele cu capacitate mare nu vor mai fi pline. Da, sportul a fost foarte afectat din toate punctele de vedere.

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *