Editorial

VIITOR COPIAT ȚARA ARE

Când mă gândesc la țara asta, îmi apare imaginea unui elev prăpădit într-o clasă bună. Imaginați-vă o sală de clasă cu țările europene: elev Germania, elev Franța, elev Marea Britanie, elev Italia și undeva în fundul clasei e elev România. Și vă dați seama cum e ăsta, îmbrăcat vai steaua lui, cu haine de la ajutoare, cu ujina compusă din slană, brânză și ceapă, obraznic și cu gura spartă.

Elev România trebuia să ajungă la o școală pentru copii cu nevoi speciale, dar părinții lui au dat o șpagă și a ajuns în clasa asta bună. Și așa a început Iadul pentru colegii lui. Elev Germania, tocilarul clasei, a luat nu știu câte bătăi de la elev România. Elevii Spania și Italia se plâng constant că elev România le fură mâncarea. Elev Ungaria, coleg de bancă cu elev România, nu mai poate cu ăsta, că veșnic copiază.

Pentru elev România s-a inventat nota scăzută la purtare. Elev România e împăratul corigențelor. Printr-o minune divină sau printr-un cartuș de țigări plasat discret directorului, elev România a evitat să rămână repetent. Nu se știe exact de câte ori i-au fost chemați părinții la școală, că oricum nu au venit. Nici la ședințele cu părinții nu se prezintă, că le pasă de copilul lor cum îi pasă românului de Covid.

Dar dacă se evidențiază elev România prin ceva, apoi, frate, aia e copiatul. Fură ăsta tot ce poate, de la cine prinde. Copiază trecut, prezent și viitor. Copiază vieți, destine și idealuri. Copiază experiență, copiază și ce nu s-a scris încă. Copiază și elevii, dar copiază și viitorii profesori.

În 2017, 36 de cadre didactice au fost prinse copiind la examenul de titularizare. În 2019, 24 de profesori au încercat să copieze la examenul de intrare în școală. În 2020, cei care aspiră la un post de profesor nu s-au lăsat mai prejos: 32 de cadre didactice au fost eliminate din concurs pentru fraudă la proba scrisă.

Cumva, e de înțeles. Ca să prinzi niște elevi care copiază, trebuie să știi să copiezi. Pe de altă parte, să vrei să fii profesor și să copiezi la examenul de titularizare e la fel de revoltător ca un politician care își plagiază doctoratul. Oamenii ăștia au vrut să intre în sistem ca să formeze viitori oameni. Iar cei care reușesc să intre în sistem, nici nu trebuie să exceleze:

„Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).”, scrie hotnews.ro.

Mie mi-era rușine să apar cu nota 5 acasă. Nici pentru 7 nu primeam felicitări. Dar pentru viitorii profesori, notele astea sunt suficiente ca să intre la clasă.

Copiat și note de elev mediocru, cam asta e starea învățământului românesc, la zi. Și ne mai mirăm că tinerii de azi scriu „miau” ca pisica? Ne mai mirăm că nu știu lega două cuvinte? Ne mai mirăm că cele mai apreciate lecturi sunt facebook și tiktok? Ne mai mirăm de legiunile de analfabeți funcționali? Nu ne, că dacă ne-am mira atât, am leșina de mirare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *