VIDEO - Un clujean a reușit să repornească inima soției sale. Primul ajutor salvează vieți!

Un clujean a reușit să își salveze soția a cărui inimă s-a oprit din cauza unui infarct miocardic. Faptul că soțul său a reușit să își păstreze calmul și a putut să îi acorde primul ajutor i-a salvat femeii viața.

„A fost un moment tragic, dar nu m-am pierdut. Am avut o putere atunci. Mi-am pus în gând că neapărat trebuie să o salvez, dar nu știam ce trebuie să fac. Era pe pat, ea nu mai știe nimic. Am luat-o în brațe și am întins-o jos pe covor. Era maortă. Am început să îi fac masaj cardiac. Am apăsat-o des și tare. Mi-a fost chiar frică să nu rup ceva. După un minut a început să geamaă și am zis cred că e salvată”, a declarat ulterior domnul Flore.

Povestea lor a fost făcută publică de medicul clujean Paul Oarbă, medic rezident la Anestezie Terapie Intensivă și paramedic SMURD. Acesta a stat de vorbă cu familia Flore care i-au împărtășit experiența traumatizantă, dar cu final fericit prin care a trecut familia lor.

Medicul Paul Oarbă susține că 8 din 10 români nu știu cum să acorde primul ajutor, iar cu fiecare minut care trece la o victimă a unui stop cardio-respirator șansele de supraviețuire scad cu 10 - 12%. Dacă martorii evenimentului fac masaj cardiac, crește șansa de supraviețuire cu de trei până la patru ori.

„Câtă lume ar avea prezența de spirit a domnului Flore care i-a acordat primul ajutor soției sale, doamna Flore, atunci când inima ei s-a oprit din cauza unui infarct miocardic? Câtă lume ar fi știut ce să facă? Vă zic eu câți nu: 8/10 români nu știu cum să acorde primul ajutor. Până la 700.000 de decese din cauza morții subite cardiace au loc în Europa în fiecare an. 700.000?! Eh, poate mai toți erau grav bolnavi oricum. Nu. În realitate, se poate întâmpla oricui: mie, ție, celor dragi ție, absolut oricui. Stau și mă gândesc la cazul familiei Flore. Dacă el nu ar fi știut cum să acorde primul ajutor, probabil că acum ar fi fost văduv, doamna Flore nu și-ar mai fi văzut cele 2 fiice niciodată, nepoții, soțul, n-ar mai fi putut merge la piață, n-ar mai fi putut să se bucure de un apus sau de o porție din mâncarea preferată. Din păcate cazurile ca și cel de față sunt rare, în mare parte pentru că în momentul în care echipajele de urgență ajung la fața locului, în majoritatea cazurilor martorii nu fac decât să asiste neputiincios la nefericitul eveniment. Primul ajutor poate schimba asta. Domnul Flore rămâne eroul acestei povești. Și nici măcar n-are mantie”, potrivit medicului Paul Oarbă.

Adauga comentariu