In vizor

VIDEO Situație scăpată de sub control la Cluj. Directorul DSP Cluj recunoaște că nu face față pandemiei de COVID

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, cel atât de scump la vorbă, a oferit azi explicații presei despre activitatea deficitară a DSP Cluj după creșterea numărului de cazuri de coronavirus de la nivelul județului. Sunt zeci sau sute de persoane care așteaptă zile întregi să fie contactați de cineva de la DSP, care stau ore în șir la telefon, dar la DSP sună mereu ocupat sau nu răspunde nimeni. Sunt persoane care stau acasă 14 zile și apoi nu pot ieși din izolare deoarece nu reușesc să dea de nimeni de la DSP. Cu nonșalanță, directorul DSP Cluj recunoaște că există astfel de situații deoarece personalul pe care îl are la dispoziție nu face față unui număr de 1000 de cazuri în trei zile.  

”Eu în trei zile am 1000 de cazuri și cu toate forțele pe care le am nu este ușor. Anchetă nu constă în a contacta o singură persoană ci tot contacții care sunt demonstrați din ancheta unui caz pozitiv, toți trebuie contactați pentru a verifica și descoperi alte posibile contacte sau alți posibili suspecți care să fie incluși în anchetă și în măsurile de carantinare, izolare sau măsurile de recoltare. Oamenii să aibă răbdare pentru că încercăm să facem tot posibilul omenește să îi contactăm. Toate cele trei telefoane care sunt destinate expres sunt suprasolcitate. În momentul în care în centrală apare un telefon încă sunt trei telefoane în așteptare. Omul vorbește. Nu poți să îi închizi omului telefonul și să îi spuneți, știți mă sună altul. Trebuie să-i oferi informații. Oamenii vor informații și întreabă și îi vin idei în momentul în care întreabă despre o altă problemă pe care el o sesizează și vrea o lămurire. Nu poți să fii foarte telegrafic. Noi ne-am dori să putem fi mai telegrafici ca să putem prelua mai multe telefoane. 30 de persoane din personalul DSP-ului asigură permanența la telefon, care este de la orele 16:00 până dimineața și iau date. Iar dimineața pe call center de la 8-16. Sună telefonul de pe secții, toate telefoanele noastre sunt publice. Se sună pe toate telefoanele pentru problema COVID”, a declarat directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu. 

Moisescu le transmite clujenilor să aibă răbdare, să își sune mai întâi medicul de familie și apoi să aștepte să fie contactați de cei de la DSP. Cât să aștepte, domnule Moisescu, dacă în 14 zile nici nu i-a căutat nimeni și nici nu poți să dai la telefon de niciun angajat al DSP? Cum pot ieși din casă să se testeze cei care au acest drept, de exemplu cei care se întorc din străinătate dacă DSP nu le răspunde la telefon să le dea derogare?  

”Dacă ați fost testat azi și aveți rezultatul pozitiv, rugămintea noastră este să sunăm sau să trimitem mail să întrebăm și acum eu ce fac. Trebuie să avem puțină paciență. Anunțăm medicul de familie că suntem pozitivi. Medicul de familie ne poate da acele criterii de evaluare pentru pacientul pe care îl are pe listă. Îi spune pașii dacă este nevoie și să aibă răbdare că vor fi contactați. Doar specialiștii pot să sune aceste persoane pentru că trebuie oferite informații legate de COVID. Nu poți să dai informații eronate. Dacă iei decizia de izolare sau de carantinare asta implică bani publici. Asta înseamnă că pe persoana respectivă o ții în casă două săptămâni, îi restrângi dreptul de circulație și înseamnă că va beneficia de un concediu plătit de statul român. Studenții sunt instruiți și sunt supravegheați. Ei fac doar anchete mai simple până se rodează și sunt supervizați de colegii din DSP care îi verifică. Să nu uităm de Aeroport unde se merge zi și noapte, sunt echipe de trei care fac triajul la Aeroport. Să nu uităm de controalele care se fac în oraș în diversele puncte de risc. Și să nu uităm de activitatea zilnică a DSP și recoltările din teren care încep dimineața la 10 și se termină seara la 10. Totul cu aceiași oameni, nu am alți oameni. Dacă noi colectăm date de la 300 de persoane, acestea trebuie citite. Tot personalul DSP este implicat. Nimeni nu stă. Telefoanele sună non stop. Nu poți să fii scurt. Stăm și scriem ce ne spun oamenii, durează pentru că trebuie să îți iei datele cu contacții. Încercăm să facem față la acest aflux. Atât timp cât au fost 150 ne-am descurcat, dar când am sărit la 240 e mai dificil, dar asta nu înseamnă că depunem armele”, potrivit lui Moisescu.

Ziar de Cluj a primit această poză de la un clujean care a așteptat o oră jumătate la telefon și nu nu i-a răspuns nimeni de la DSP Cluj. Ast pe lângă clujenii care ne sună să se plângă că su fost confirmați pozitivi, dar nimeni de la DSP nu s-a interesat de soarta lor.

Citește și:

Situație scăpată de sub control în Cluj-Napoca? Cazurile ușoare de COVID nu mai sunt evaluate la Spitalul de Boli Infecțioase din cauza lipsei de locuri. Pacienții stau acasă și așteaptă

Comunicarea cu DSP Cluj a fost deficitară de la debutul pandemiei nu doar pentru cei care au fost depistați pozitiv sau pentru contacții acestora, ci și pentru jurnaliști. Directorul Moisescu ne-a asigurat însă că nu au nimic de ascuns, iar conferința de azi a fost organizată la sugestia prefectului pentru ca oferi în sfârșit explicații pentru faptul că DSP este depășită de situație. Moisescu a pozat în victimă în fața presei, a transmis că omenește atât el cât și colegii lui fac tot ce este posibil, dar nu au cum să facă față la un număr de peste 340 de cazuri zilnice. Din păcate nu este suficient. Cluj-Napoca este un oraș care trebuie să găsească resurse, iar dacă Moisescu se simte depășit de situație poate că ar trebui să își dea demisia. Nu poți să te ascunzi în spatele unor cifre, să dai vina pe numărul mare de cazuri sau pe numărul redus de personal.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *