VIDEO REPORTAJ EȘUAT Am fost dați afară de la slujba de duminică a Bisericii Universale din Cluj-Napoca, pentru că filmam cu camera ascunsă „SFÂRȘITUL”

E duminică dimineața și tot poporul stă cu ochii ațintiți pe slujba de sfințire a Catedralei Neamului din București. Cu excepția celor câteva zeci de oameni, majoritatea de vârsta a doua și a treia, care își croiesc drum spre o clădire din cărămidă de pe strada Ploiești din Cluj-Napoca. 

Aici își are sediul Biserica Universală, o sciziune a cultului penticostal înființată prin anii '70 în Brazilia de un individ pe nume Edir Macedo, fost angajat al loteriei naționale. Macedo a dat lovitura și cultul s-a extins cu ajutorul unei televiziuni proprii și a rețelelor de socializare în întreaga lume, inclusiv aici la Cluj-Napoca, unde numărul enoriașilor crește de la o zi la alta. Așa cum probabil vă imaginați, cultul nu e lipsit de controverse și inconjurat în secretomanie. Fondatorul biserici, brazilianul Macedo, a făcut un pic de pușcărie pentru evaziune fiscală (vreo 800 de milioane de dolari pe care îi primea în fiecare an din donații și din care își cumpăra ceasuri, automobile și alte bunuri de luc), iar reprezentanții cultului în România refuză să facă orice fel de declarații cu privire la activitatea bisericii.

Activitate au din plin. Atât spirtuală, prin slujbele de vindecare și exorcizare, cât și financiară, căci cultul practică zeciuiala, adică cere participanților donații în funcție de venitul acestora. 

Mai mult, orice prezență a unui nou-venit este atent monitorizată de acoliții cultului, care se asigură de pe margine, îmbrăcați sobru în costume, că slujba se desfășoară fără incidente. Am aflat asta în ultimele săptâmâni, timp în care am încercat să particpăm la slujbă în mod oficial și ni s-a refuzat accesul, cât și cu camere ascunse. De ficare dată, reporterii noștri au fost întorși din drum sau interpelați în timpul fimărilor, inclusiv de preotul vigilent, care a cerut să fim dați afară de la slujbă imediat. 

Acesta nu este un reportaj de succes, după standardele jurnalistice. Am dat-o în bară. Ar fi trebuit să vă arătăm slujba, zeciuiala și un portret nefardat al cultului dincolo de imaginea pe care aceștia și-o proiectează prin intermediul propriilor canale TV sau rețelelor de socializare. Dar este, totuși, o imagine a a unui grup de oameni care vorbesc despre valoriile și principiile creștine, despre transparență și cinste într-o zi în care toată țara și-a întos din nou fața către Biserică doar ca să descopere că n-au pierdut mai nimic în ultimii ani, când încrederea românilor în instituție a scăzut dramatic. 

Un reportaj despre ziua în care deznădejdea s-a întălnit cu șmenul în casa lui Dumnezeu. Amin. 

Adauga comentariu