Anchete

VIDEO Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi la regimul rutier: „Poliția Română e Poliția Română, Poliția Locală e Poliția Locală”

Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi la regimul rutier. Conform regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, sancțiunile contravenționale la regimul rutier pot fi aplicate decât de către polițiștii rutieri, care sunt ofițeri și agenți de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române. Polițiștii locali se folosesc însă de hotărâri de consiliu local pentru a da amenzi la regimul rutier, însă acestea pot fi atacate în instanță, unde își găsesc dreptatea cei nemulțumiți de sancțiunile rutiere aplicate de către polițiștii locali.

„Legiuitorul a prevăzut în mod expres cine este competent în aceste situații. Astfel, constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul rutier, prevăzute de OUG 195/2002, se face de către agenții și ofițerii de poliție din cadrul Poliției Române și din cadrul Poliției de Frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat. Poliția Română e Poliția Română, Poliția Locală e Poliția Locală”, a arătat polițistul Bogdan Bănică, vicepreședinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS.   

Reprezentații IPJ Suceava refuză să spună negru pe alb că polițiștii locali nu au voie să aplice amenzi la regimul rutier, însă nici nu susțin că aceștia ar avea dreptul să-i sancționeze pe șoferi.

„Articolul 109, alineatul 1 din OUG 195/2002 modificată, prevede aspecte cu privire la constatarea contravențiilor și aplicarea acestora, care se face direct de către polițistul rutier, în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către polițiștii de frontieră, iar de asemenea, prin regulamentul de aplicare al OUG 195 este prevăzut articolul 177, alineatul 2, că polițiștii rutieri sunt ofițeri și agenți specializați în acest sens și desemnați de către inspectorul general al Poliției Române”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu.

Polițiștii locali susțin însă că au dreptul să dea amenzi la regimul rutier, la opriri, staționări, parcări, intrare pe interzis și mașinilor cu tonaj greu. Aceștia arată că nu au dreptul să tragă o mașină pe dreapta, însă în situațiile mai sus menționate îi pot sancționa pe șoferi.

„N-am avut așa multe procese pentru că noi nu ne băgăm în niște chestii care nu ne aparțin conform legii. Avem la HL (n.r. – hotărâre de consiliu local), dăm și la parcări, staționări este și la HL-ul respectiv, care acum s-a modificat, s-au mărit cuantumul amenzilor minime. Noi, la art.155, dăm la opriri, staționări, parcări,  interziceri și mașini de tonaj greu. Nu avem dreptul să îi tragem pe dreapta, de exemplu. Noi nu avem dreptul decât pe ăia care intră pe interzis și mașinile de tonaj greu care intră prin centru. Ăia îi putem trage pe dreapta. Restul nu îi putem opri în trafic”, a arătat Mihai Morariu, șeful Poliției Locale Rădăuți.

Șoferii, care sunt sancționați la regimul rutier de către polițiștii locali, s-au obișnuit să conteste amenzile în instanță. Aceștia se folosesc de către OUG 195/2002 care prevede ca sancțiunea să fie aplicată doar de către polițiștii rutieri, reușind astfel să anuleze procesele verbale prin care au fost amendați.

„Am înțeles că încalcă articolul ăsta de lege, că numai Poliția Rutieră are voie să aplice amenzi, în baza OUG 195/2002. Nu am consultat încă un avocat, însă am aflat ulterior”, a menționat Alice Comăriță, o șoferiță amendată de Poliția Locală Rădăuți.

În ultima perioadă, șoferii suceveni apelează la instanțele de judecată pentru a scăpa de amenzile primite de la polițiștii locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *