VIDEO „M*!e, na, că-s șmecher!" Surprinși de reporterul NCN că au parcat ilegal în buricul orașului, un echipaj al Poliției Cluj și o mașină a unei firme private își iau tălpășița, însă nu înainte să înjure ca la ușa cortului

S-a întâmplat la Cluj-Napoca. Marți seara, în buricul târgului, la o oră de vârf, o mașină a Poliției și una aparținând unei firme private de securitate blocau un sens de mers pe strada David Ferenc, una dintre cele mai aglomerate străduțe din orașul și așa paralizat de traficul infernal. Proptite fix sub semnul de staționarea interzisă, cele două mașini au blocat traficul la o oră de vârf preț de zeci de minute. 

 

Într-un final, când polițiștii și agențiul de securitate și-au făcut apariția, aceștia s-au urcat liniștiți în mașini, iar apoi și-au luat tălpășița ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă nu înainte ca agentul de securitate să observe că este filmat de unul dintre reporterii NCN. Cu o mână pe telefon și alta ocupată să arate semne obscene, bodygardul a coborât geamul și răgit cât l-au ținut plămânii în mijlocul Clujului: „Muie, na, că-s șmecher!", după care a demarat în trombă. Evident că la toată scena au asistat și polițiștii clujeni, aflați la mai puțin de 1 metru în spatele acestuia, care, evident, nu au reacționat nicicum la multiplele încălcări ale legii (vorbitul la telefon în timp ce conducea, lipsa centurii și injuriile adresa în gura mare).

 

Am contactat firma de securitate Pyrostop Security pentru o declarație cu privire la comportamentul agentului. De la dispecerat ni s-a comunicat că, „într-adevăr, o mașină aparținând companiei a fost în zonă," Firma a avut „o intervenție la un spațiu comercial unde s-a declanșat alarma." Mai mult, reprezentantul firmei ne-a spus că mașinile lor nu sunt obligate să respecte regulile de parcare atunci când au intervenții și că oricum erau asistați de poliție. Referitor la comportamentul angajatului, reprezentantul firmei de la dispecerat nu a dorit să comenteze, însă ulterior, agentul de poliție l-a sunat pe reporterul NCN care l-a filmat ca să-și ceară scuze într-un mod pasiv-agresiv. Acesta a recunoscut că a înjurat însă și-a justificat comportamentul prin „stresul cauzat de faptul că veneam de la o intervenție". „Da dumneavoastră de ce mă filmați? Aveați acordul meu?", a întrebat, fără să cunoască legea, agentul de pază. 

 

 

Pentru lămurirea în baza cărui temei legal firmele de securitate pot să staționeze și să parcheze unde doresc sub pretextul unei „intervenții", am luat legătura cu Poliția Cluj, care ne-a confirmat că, într-adevăr, firmele de securitate „au tot dreptul, conform legii, să staționeze în locuri unde în mod obișnuit staționarea este interzisă, cu condiția ca echipajul firmei de securitate să răspundă la o situație de urgență conform atribuțiilor de serviciu." Traian Morar, purtătorul de cuvânt al Poliției Cluj, a ținut să precizeze că incidentul este, totuși, regretabil. „Dacă agentul de pază a înjurat un cetățean de pe stradă, chiar și dacă acest filma - ceea ce are tot dreptul să facă în în spațiul public- acest lucru este regretabil. Sper să fie doar un incident izolat și firma să ia măsurire ce se impun." 

 

Cine este Pyrostop Security. O grămadă de contracte cu statul și un profit baban

Pyrostop Security este o firmă de securitate din Cluj-Napoca înființată în anul 2004. Aceasta este deținută în totalitate de Ciprian Constantin Tomoș, iar firma are un profit de zece ori mai mare decât acum 4 ani, ajungând în 2017 să aibă o cifră de afaceri de 2 228 417 și un profit de 182 011 lei. Asta și pentru că, în portofoliul firmei, se află nume grele din mediul privat clujean, dar și o sumedenie de instituții publice cum ar fi Primaria Cluj, Primăria Turda, Biroul Vamal Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Poșta Română și alte instituții publice cheie din județul Cluj.

 

Adauga comentariu