VIDEO Marș pentru solidaritate interetnică, în centrul Clujului. Peste 300 de români și maghiari au transmis un mesaj autorităților

În plin scandal legat de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, românii și maghiarii și-au dat mâna la Cluj și au organizat sâmbătă seara un marș al solidarității.

Peste 300 de oameni au defilat prin centrul orașului purtând pancarte cu mesaje în ambele limbi: ,,Fără manipulare, fără ură”, ,,Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi" sau ,,Jandarmeria învrăjbește România.”

Startul s-a dat în Piața Unirii, iar de acolo participanții au mers spre Primărie și Piața Lucian Blaga. În acest mod, oamenii au pledat pentru o rezolvare pașnică a neînțelegerilor. 

 

Cel care a organizat marșul a ținut un discurs în care a declarat că incidentele recente de la Valea Uzului nu au fost altceva decât o provocare din partea unor forțe politice care vor să își câștige votanți.

,,Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, votul acesta te face să îți dai seama dacă ești la putere că trebuie să provoci un scandal, să spargi solidaritatea oamenilor. Îi întărâți unul împotriva celuilalt în așa fel încât să fii sigur că adevăratele probleme nu mai interesează pe nimeni. Scopul acțiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există și comunități normale în Ardeal, în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme,” a declarat Cornel Vîlcu.

Și câțiva dintre participanții la marș au susținut că incidentele de la Valea Uzului au legătură cu realitatea politică, însă comunitățile din Cluj nu pot fi manipulate.

 „Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire. E foarte bine că în fostul oraş al lui Funar se dau astfel de semnale. Sunt sigur că noi suntem majoritatea în ţara asta,”a afirmat Gasparik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte. Joi, peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața cimitirului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulți români au rupt poarta cimitirului, i-au îmbrâncit pe jandarmi și au aruncat cu pietre în maghiari. După incidente, Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul României în Ungaria pentru a da explicații.

Adauga comentariu