Reportaj

VIDEO INTERVIU – Preotul Liviu Vidican-Manci: „Poți să stai pe un munte de aur, dacă sufletul îți este trist, acel munte nu contează!”

Preotul Liviu Vidican-Manci are un CV impresionant: la numai 39 de ani, conduce Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, este lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, e preot slujitor la Parohia „Schimbarea la Față” din centrul orașului, a fost inspector de specialitate în cadrul ISJ Cluj, e inspector pentru catehizare parohială în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a realizat emisiuni prin care a făcut cunoscută credința, este doctor în Teologie, a avut o amplă activitate publicistică, dar, mai presus de toate, e un teolog din tânăra generație, cu o gândire deschisă, cu un orizont cultural extins, care explică ortodoxismul și credința în cuvinte și în concepte vii, potrivite timpurilor actuale.

În cadrul video interviului acordat pentru Ziar de Cluj, preotul Liviu Vidican-Manci a povestit  modul în care a cunoscut credința, despre preoție, despre puterea harului, a vorbit despre proviziile și despre lipsa proviziilor sufletești necesare pe timp de pandemie (și nu numai!), a explicat de ce trebuie să construim biserici, cât de posibilă sau de imposibilă este școala online, a discutat despre diferențele dintre biserica fizică și cea digitală, a explicat semnificația icoanei în ortodoxie (chiar și semnificația sărutării icoanelor), a detaliat modul în care credința mută munții, a oferit sfaturi duhovnicești: „Poți să stai pe un munte de aur, dacă sufletul îți este trist, acel munte nu contează!”

Ce le recomandă preotul credincioșilor, în perioada următoare?

„Să aibă încredere în Dumnezeu! Această pandemie e doar una dintre multele pandemii, doar o conștientizăm sau o trăim altfel, pentru că mediul informațional ne arată tot ce se întâmplă în lume. Să fie cât se poate de serioși în respectarea regulilor! Foarte serioși în lucrul acesta! Nu ne batem joc de nimeni! Unii de ceilalți, de noi înșine, de familia noastră. Prin urmare, igiena la care suntem invitați, să o urmăm! Să nu facem pe grozavii!

Dar, în același timp, să nu intrăm în panică. Și să avem un program de rugăciuni, așa cum avem și programul de spălat mâinile. Adică, mintea noastră să fie la Dumnezeu și să avem încredere în el! Să înțelegem că, prin ce trebuie să trecem, vom trece!

Să nu uităm că a fost o ciumă în Evul Mediu, care a înjumătățit populația Europei. Și a dispărut pur și simplu, la un moment dat! Să nu uităm că, uneori, Dumnezeu ne trage de urechi, că suntem obraznici! Și să nu uităm că prioritățile în viață sunt cam așa: suflet și trup. Nu trup și suflet. Și, atunci, vom trece prin această perioadă altfel. Dacă ne vom panica, dacă vom deveni foarte agresivi în atitudinea noastră, dacă nu ne vom ruga, la un moment dat, vom ceda. Tineri sau vârstnici!”, a explicat preotul Liviu Vidican-Manci, pe care vă invităm să îl urmăriți integral în interviul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *