Reportaj

Video interviu – Cotiso, fondatorul „imperiului” Bailarte: care sunt următorii pași de salsa, pe timp de pandemie

Cotiso, împreună cu Carolina Capitan, au fondat, acum 11 ani, ceea ce a devenit „imperiul” Bailarte, o comunitate imensă de dansatori care au trăit, cu zâmbetul pe buze, în pași de dans, pasiunea și bucuria dansurilor latino, la fiecare curs, party, practice sau festival. Ceea ce a devenit un adevărat fenomen social a fost întrerupt brusc de pandemia de coronavirus.

Bailarte a însemnat, timp de peste un deceniu, apropiere socială prin pasiunea comună pentru salsa, bachata, kizomba, zouk și alte stiluri latino. Măsurile de distanțare socială riscă să întrerupă parcursul de până acum al acestei mari familii, pentru care „By ce? Bailarte!” a devenit o expresie proverbială, dragă inimii.

Cum a evoluat unul dintre cele mai mari cluburi de dans din Cluj și din țară, cum s-a adaptat Bailarte pandemiei și care sunt următorii pași, în contextul pandemic în care ne aflăm, veți afla din interviul de mai jos, acordat de Cotiso Bogdan Nistorica, în exclusivitate, pentru NCN și Ziar de Cluj:

Ziar de Cluj: Cine este Cotiso? Cum ai descoperit dansul?

Cotiso: Cotiso este un copil care crește cu sufletul îmbibat de dans și de muzică și am descoperit dansul când aveam vreo 12 ani și mergeam pe stradă și am dat de un stâlp pe care era un afiș cu niște numere de telefon franjurate. Și erau numerele către un curs de dans de societate. L-am dus mamei mele: „Mami, te rog, sună!” Și, de acolo a început aventura.

Ziar de Cluj: Ce fel de dansuri ai învățat la început?

Cotiso: Dans sportiv. Cha-cha-cha, samba, jive, vals lent, vals vienez. Dar aceea a fost o perioadă trecătoare. Chiar dacă îmi plăcea foarte mult, fiind tânăr, fiind orfan de tată, nu îmi permiteam să mă țin constant și adevărata pasiune a intervenit în momentul în care am venit la facultate și am dat de salsa. În prima săptămână, deja m-am instalat în clubul de salsa și, de atunci, a început cea mai frumoasă poveste a vieții mele. Salsa Caliente era singura școală pe vremea aceea, pe malul Someșului.

Ziar de Cluj: Ai venit la Facultatea de Litere. Practic, ai fost înconjurat de femei și la facultate, și la salsa.

Cotiso: Da, Facultatea de Litere numai bine era pe strada Horea și pe Dacia era Salsa Caliente.

Ziar de Cluj: Exista deja o comunitate de salsa în Cluj, pe vremea aceea?

Cotiso: Exista deja de vreo 3 sau 5 ani chiar, înainte să ajung eu, și era fascinant, era o cu totul altă lume, era ca și cum ai aduce America Latină aici, în inima Clujului.

Ziar de Cluj: Ce a însemnat salsa pentru tine? Pentru că există unele prejudecăți, lumea crede că te duci la agățat la cursurile de dans.

Cotiso: Există preconcepții, evident, ca în orice domeniu, până la urmă. Dar, dansul este în principal legat de a te deconecta, de a îți aduce acea oază de liniște în viața ta, în timp ce înveți să te exprimi, să îți exprimi personalitatea pe ringul de dans, căpătând încredere în tine, învățând mișcări noi, socializând, pentru că, practic, partea asta de agățat vine din faptul că socializezi. Și, atunci, faptul că tu vorbești cu mai multe persoane de sex opus pare că este dus înspre partea respectivă, ceea ce nu este deloc adevărat pentru că dansul presupune o comunicare non-verbală care se întâmplă pe ringul de dans. Ceea ce se întâmplă în afara ringului de dans se poate întâmpla și în afara clubului și peste tot. Adică, dacă mergi la o multinațională, și acolo sunt foarte mulți colegi care interacționează și acolo nu este o problemă pentru că nu se dansează. Dar, nu dansul este cel care duce la agățat, ci ce se întâmplă, de obicei, după sau înainte.

Ziar de Cluj: Cum ai evoluat ca dansator? Foarte mulți învață să danseze și rămân simpli dansatori. Tu ai ajuns și instructor, și chiar fondator de școală.

Cotiso: Am început, după cum spuneam, cu o pasiune dusă la extrem, în sensul că, imediat după facultate, eu eram acolo în club și ajungeam noaptea târziu în cămin; locuiam în căminul XVI, în Hașdeu. Ajungeam de fiecare dată acolo și mă duceam la toate cursurile la care puteam. Cum aveam puțină experiență de dans de dinainte, nu era nevoie să iau totul chiar de la început, așa că instructorul, Luci de la Salsa Caliente, mi-a permis să mă duc la mai multe cursuri în paralel la vremea respectivă, și așa am putut să acumulez multă informație într-un timp scurt și am ajuns în decurs de câteva luni deja să particip la prima competiție, a fost o Rueda de Casino. Ulterior, în anul ce a venit, am participat cu partenera mea, Carolina, cu care am și fondat școala Bailarte, la primele calificări pentru Campionatele Mondiale de Salsa, care s-au ținut la București. Și am fost vicecampioni naționali.

Ziar de Cluj: Cât timp durează să înveți, pentru ca să te poți descurca să dansezi social? Pentru că, în momentul în care mergi la un party, ți se pare că toți sunt născuți și crescuți în Cuba.

Cotiso: Pentru a te simți confortabil, de obicei durează între 6 luni și un an, să simți cu adevărat că intră dansul și că nu trebuie să te concentrezi foarte tare până te gândești cum să începi pe muzică, cum să îi dai conducerile fetei. Însă, unii se mulțumesc și doar cu cursul de începători, să știe doar câțiva pași de bază. Dar, pentru a fi cu adevărat imersați în partea aceasta de dans și a simți cu adevărat gustul, ar trebui să se țină 6 luni, un an, și cei care cu adevărat simt că rezonează cu ei partea aceasta de muzică latino și simt cu adevărat că aduce o evoluție în viața lor, atunci se țin un an, doi, trei, sunt pe care îi avem și de zece ani de zile.

Ziar de Cluj: Am văzut că sunt cursanți ai școlii, care, chiar dacă sunt poate de 5-6 ani, încă mai urmează cursuri.

Cotiso: Categoric! Ce este foarte important, ca la orice parte de dezvoltare personală, niciodată nu o să te poți opri din învățat, niciodată nu poți să știi toate lucrurile, dacă vrei să fii cu adevărat bun, și bun este un termen care presupune că înveți în continuu.

Ziar de Cluj: Ați fondat școala de dans acum 11 ani. Cum a evoluat aceasta?

Cotiso: A fost o evoluție foarte naturală și frumoasă, adică multă lume se referă la Bailarte ca la „Imperiul” Bailarte, în sensul că avem o comunitate foarte mare și două locații deja în Cluj-Napoca, cu două săli în fiecare locație. Practic, se țin, în general, de luni până joi, patru cursuri în paralel, după ora 18.

Ziar de Cluj: Câte mii de cursanți ați avut?

Cotiso: De-a lungul anilor? Să spunem, cam 1000 pe an. Cam asta ar fi media.

Ziar de Cluj: Plus participanții la festivaluri, la party-uri și la practice-uri.

Cotiso: Da, asta este o altă categorie de manifestări din cadrul evenimentelor pe care noi le organizăm. Practic, în dansurile latino, care se promovează în întreaga lume, există partea de cursuri, există partea de social, de party-uri, și există partea de evenimente, care cuprinde, pe lângă acestea două, cursuri și party-uri, și partea de show-uri, unde, practic, cei mai buni dansatori și performeri din întreaga lume ajung pe scenă și te inspiră, practic, să vezi unde poți ajunge cu dansul.

Ziar de Cluj: Voi ați reușit să creați evenimente cu un răsunet european.

Cotiso: Da, avem mai multe evenimente, dintre care două sunt deja de categorie internațională, este Cluj Kizomba Festival, pe care îl țineam de obicei în martie, însă anul acesta am fost nevoiți să îl anulăm deja, datorită situație cu coronavirusul, și, în noiembrie, de obicei organizăm Transilvania Salsa Festival, care anul acesta ar fi ajuns și el la cea de-a XI-a ediție. A X-a ediție, anul trecut, a fost ediția de gală, unde a fost spectaculos și am depășit 1000 de participanți.

Ziar de Cluj: Ce a însemnat pentru voi anularea tuturor acestor evenimente?

Cotiso: Pe lângă lovitura financiară evidentă, nu am mai putut să le oferim oamenilor ceea ce ne place cel mai mult. Practic, noi, când am început să organizăm evenimentele – și am păstrat asta de-a lungul anilor – ne-am gândit ce ne-am dori noi să învățăm și ce am avea noi nevoie, pentru a le transmite oamenilor. Și, în funcție de asta, noi contactăm instructorii internaționali sau din țară și îi aducem să creeze acest puzzle – fiecare este o bucată din puzzle – care, ulterior, creează o imagine extraordinară și o experiență de neuitat pentru fiecare participant.

Ziar de Cluj: Salsa, bachata, kizomba e foarte greu să înveți și e foarte ușor să uiți, mai ales dacă le-ai întrerupt undeva la nivel de începător sau de intermediari I. Ce se va întâmpla, oare, cu această comunitate, după încheierea pandemiei, când vor reveni la cursurile de dans? Vor trebui să o ia de la zero?

Cotiso: Este o întrebare foarte bună, cum planează incertitudinea asupra tuturor lucrurilor de pe planetă, în momentul acesta. Dansul aș putea să spun că este ca mersul pe bicicletă – chiar dacă nu te dai la fel de bine după o pauză, ceea ce ai învățat rămâne în vocabularul pasiv și va trebui doar, practic, o reactivare. Cine simte nevoia să o ia de la început, evident, poate să o facă, însă noi nu vom face asta o cerință, în momentul în care se dă din nou drumul cursurilor.

Ziar de Cluj: Cum v-ați descurcat în timpul pandemiei? Am văzut că ați avut o serie de activități online.

Cotiso: Am avut niște activități online, destul de puține, pentru că tot mediul acesta al internetului a fost bombardat, practic, de fiecare artist care punea câte un conținut. Majoritatea, gratuit. Și, atunci, în momentul în care încerci să faci ceva foarte, foarte mare, te pierzi printre ceilalți, mai ales dacă nu ai ceva planificat de dinainte și începi doar să improvizezi. Cum a și fost cazul, pentru că nimeni nu se aștepta să intervină pandemia și să ne oprească activitatea, așa cum o cunoșteam de 11 ani.

Ziar de Cluj: Ați reînceput cursurile sau mai avem de așteptat?

Cotiso: Pentru cursurile, așa cum erau înainte, mai avem de așteptat. Guvernul sperăm să ne dea vești bune cât de curând; mai ales aici, în Cluj, unde cazurile sunt destul de restrânse, mă aștept să existe o relaxare pe partea aceasta pentru că, încă, teoretic, activitățile în cuplu și activitățile care presupun interacțiunea nu sunt permise. Și, de aceea, noi am făcut doar niște mici evenimente cu dansuri solo, unde am avut practic 10 metri pentru fiecare participant, am respectat toate normele de securitate pentru ei, de igienă, și sub forma aceasta am putut acum, în ultimele două săptămâni, să le oferim oamenilor ceea ce le era cel mai dor, să danseze aici, pentru că pe internet este o experiență, dar e cu totul altceva când există vibrația și energia pe care și-o dau practic cursanții și instructorii, fiind unii lângă ceilalți.

Ziar de Cluj: Am văzut că ați scris pe pagina de Facebook a Bailarte, la un moment dat, în mijlocul pandemiei, că au trecut câteva luni deja, problemele financiare au ajuns chiar să vă depășescă, cum s-a oprit activitatea. Cât timp credeți că mai rezistați în aceste condiții, în așa fel încât să puteți reporni activitatea în condiții bune?

Cotiso: Limita noastră, în care ne așteptăm să reintrăm, este, practic, finalul lunii august. Dacă din septembrie lucrurile nu revin cât de cât la normal, să ni se permită să ne reluăm activitatea măcar parțial, adică să poată să vină cupluri, chiar dacă mai sunt restricții și, în continuare, respectăm normele acestea care sunt în vigoare, dar ideea este să putem să dăm drumul activității, altfel, vă dați seama că deja, de patru luni de zile, încasări nu au fost, chiriile, chiar dacă sunt parțiale, ele merg în continuare și atunci se creează deja o diferență destul de mare înspre minus, pe care o putem susține doar într-o anumită măsură și faptul că nu știm când se termină ne face să ne punem întrebări. Adică, o ținem încă un an de zile să plătim? Sau poate putem renunța acum și, în momentul în care se dă ok-ul din nou, revenim cu forțe proaspete, chiar dacă va trebui să ne reinventăm.

Ziar de Cluj: Să sperăm că va fi bine pentru toți…

Cotiso: Și noi sperăm, pentru că, mai ales clubul, care este pe Dorobanților, este, practic, locul unde s-a născut Bailarte. Acolo, acum 11 ani, am ținut primele cursuri, primele petreceri, și amintirile multor oameni se leagă strict de acel spațiu și acolo este practic ca și cum te-ai întoarce în locul unde te-ai născut, fie el oraș, fie casa unde ai crescut.

Ziar de Cluj: A ajuns deja proverbial: „By ce?”

Cotiso: By ce? Bailarte! Da! Și se știe cât de importantă este familia Bailarte, pentru că, așa cum s-a văzut și cu acea strângere de fonduri pe care am făcut-o, de care vorbeam în momentul în care am avut problemele acelea financiare, familia s-a mobilizat și se vede cum au ținut să ajute Bailarte, să ajute să supraviețuiască în aceeași formulă în care o știau, în momentul revenirii să poată să fie în aceleași spații, cu aceleași amintiri activate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *