(VIDEO) Încătușat în Piața Cipariu! Un clujean i-a depus plângere penală unui polițist de la Secția 3 pentru privare de libertate și purtare abuzivă

Clujeanul Gelu Sestras a depus o plângere penală împotriva agentului șef adjunct de poliție de la Secția 3, Bogdan Dan Bâzgan, pentru că l-a încătușat în plină zi în Piața Cipariu și l-ar fi agresat în timp ce încerca să îi prezinte documentele. Potrivit bărbatului care a înregistrat plângerea penală, polițistul l-ar fi înjurat și lovit pe motiv că e ”șmecher”. Incidentul s-a petrecut săptămâna aceasta pe strada Constantin Brâncuși, pe sensul de urcare dinspre Piața Cipariu. 

„Mă deplasam cu autoturismul marca Suzuki Vitara dinspre Piața Cipariu spre zona Borhanci. Întrucât intenționam să scot o sumă de bani din bancomatul BT aflat pe strada Brâncuși, am oprit în fața unității bancare, în parcare, moment în care am observat că în spatele meu a oprit o autospecială de poliție. Precizeză că aceasta nu avea semnalele acustice sau luminoase în funcțiune, iar eu nu mi-am dat seama inițial dacă au oprit pentru mine sau pentru o altă problem. Polițistul aflat la volan mi-a făcut semn cu mâna să ies din parcare, lucru pe care l-am și făcut, m-am pus în mișcare și am oprit după câțiva metri din nou Mașina de poliție s-a pus la rându ei în mișcare, a pornit semnalele luminoase și a oprit în spatele meu. Din mașină a coborât un agent de poliție îmbrăcat în uniformă și pe un ton amenințător m-a întrebat de ce nu i-am acordat prioritate dacă sunt șmecher, solicitându-mi actele la control”, se arată în plângerea penală. 

Gelul Sestras susține că din greșeală, în timp ce i-a dat polițistului buletinul, i-a prezentat și permisul de navigare, care se afla lângă permisul de conducere, moment în care agentul Bogdan dan Bâzgan ”a făcut o criză de nervi și a început să mă înjure de mamă și de sfinți, afrimând că îmi bat joc de el”. În momentul în care Sestras și-a sunat fratele să îl întrebe unde era talonul mașinii (dat fiind că fratele său era titularul autovehiculului), polițistul l-ar fi lovit peste mână reușind să îi spargă telefonul. Fratele său a ajuns la scurt timp în zona unde Gelu Sestras fusese lovit și a filmat cum agentul îi pune cătușele.

Agentul Bâzgan l-a încătușat pe Gelu Sestras și l-a dus la secție, fără explicații suplimentare. 

„La momentul la care a ajuns fratele și vărul meu, am coborât din mașină să le explic ce mi s-a întâmplat, am făcut precizarea că voi solicita înregistrările video de la magazinul de piese auto din apropiere pentru a demonstra că am fost agresat de către polițist, situație în care acesta din urmă, a făcut o nouă criză de nervi și m-a încătușat cu mâinile la spate, solicitându-mi să mă urc în mașina de poliție pentru a fi condus la secție. Fără a opune rezistență, m-am lăsat încătușat și am urmat toate dispozițiile polițistului și ale jandarmului care îl însoțea. Am fost urcat în mașina poliției și condus la sediul poliției de pe str. Albac. Precizez faptul că după încătușare l-am întrebat pe polițist care este motivul pentru care mă duce la secție, în contextul în care avea toate documentele mele și mă legitimase deja, iar acesta mi-a răspuns că l-am deranjat la mașină”, explică bărbatul. 

Potrivit spuselor acestuia, agentul nu l-a transportat în interiorul secției ci într-o încăpere de lângă poarta IPJ Cluj, unde a fost păzit de un jandarm. După o oră, polițistul s-a întors cu un proces vrebal pe care i l-a înmânat clujeanului și l-a eliberat din cătușe. Acesta a luat legătura cu un avocat și i-a făcut agentului plângere penală pentru purtare abuzivă, distrugere și lipsire de libertate în mod ilegal, pe care a înregistrat-o la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Reprezentații IPJ Cluj susțin că lucrurile au stat altfel: 

„La data de 17 februarie, a.c., ora 15, un bărbat de 42 de ani din Cluj-Napoca a fost oprit în trafic pentru săvârșirea unei abateri la regimul rutier, în urma discuțiilor purtate cu polițiștii acesta a devenit recalcitrant, motiv pentru care acesta a fost imobilizat și condus la sediul poliției. A fost sanctionat contravențional pentru abaterea săvârșită la regimul rutier, iar ca măsura complementară i-a fost suspendat permisul de conducere”, arată cei de la IPJ Cluj.

 

Polițistul „vânător”

Cei de la Știri de Cluj au publicat un material prin care arătau că polițistul Dan Bâzgan l-a urmărit în trafic pe un clujean aproape 10 kilometri pentru a vedea când greșește și a-l amenda.

”Lasă să facă dublă continuă că văd că îl mănâncă ...”, îi spune agentul Bâzgan colegului lui. Câțiva metri mai departe, el adaugă nerăbdător ”o comite sau nu”. ”Du-te după el să vedem dacă o comite sau nu”, își îndeamnă agentul colegul de la volan. 

Clujeanul a aflat că a fost filmat de unul dintre polițiști numai în instanță. Cei doi polițisti sunt de la Secţia 3 din cadrul Poliţiei Cluj-Napoca. Pe filmare se aude vocea polițistului Bogdan Bâzgan, care aștepta ca șoferul să ”o comită”. 

”Era la sfârşitul prin vară şi mergeam acasă ca să îl iau pe fiul meu să mergem la un miting aviatic. Am circulat pe mai multe străzi din Cluj -Napoca, iar la un moment dat am văzut o maşină de poliţie care mergea în urma mea, dar nu am dat importanţă. Când am parcat a venit la mine agentul de poliţie Bâzgan şi m-a informat că pe una dintre străzile pe care am circulat, am trecut cu roata maşinii peste marcajul continuu. La momentul în care zice că am trecut peste linia continuă, am evitat de fapt un canal. Se poate vedea şi pe înregistrarea video. Pentru asta am fost sancţionat cu 400 de lei”, le-a povesti soferul urmărit în trafic celor de la Știri de Cluj. 

El crede că polițistul a vrut să se răzbune pentru o altă ”întâlnire” în trafic. ”În trecut, acelaşi  poliţist mi-a mai aplicat o amendă, dar am câştigat procesul pe care l-am deschis la Judecătoria Cluj-Napoca”, a mai spus clujeanul.

Adauga comentariu