VIDEO Inaugurare cu scandal la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj. Presa agresată și demnitarii evacuați

Inaugurare cu scandal la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca. În semn de protest față de felul în care Primăria a gestionat termenii lucrării de renovare a statuii, joi după-amiază, jurnaliștii de la “Ziar de Cluj” și NCN au organizat ă tăiere de panglică în fața monumentului care ar fi trebuit să fie terminat acum mai bine de o săptămâna.

  • Evenimentul a avut toate elementele unei inagurări in toată regula, cu intonarea imnului de stat și discursuri pompoase.  
  • Insă gluma nu a fost gustată de către reprezentanții firmei responsabilă cu restauratrea. Vădit stresați de termenul depășit și conștienți că nu vor arăta bine, aceștia au încercat să oprească ceremonia și să-i evacuze pe cei prezenți din zonă.
  • Până la urmă, inauguarea a avut loc și panglica a fost tăiată, în semn de protest față de felul în care autoritățile clujene au ratat încă un proiect în anul centenarului.
  • Dincolo de glumă, gestul jurnalistilor clujeni a fost unul prin care acestia au încercat să atragă atenția asupra felului în care autoritățile nu se țin de cuvânt atunci când vine vorba de respectarea termenenlor de finalizare a proiectelor publice și sumele uriase alocate pentru acestea.


Cine este firma care s-a ocupat de restaurare

Restaurarea statuii este făcută de asocierea Euras SRL Satu-Mare - SC Arh. Service Guttmann & Comp SRL. Lucrările de modernizare a pieței intră în sarcina Regiei Autonome a Domeniului Public, aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Valoarea contractului este 3.2 milioane lei cu TVA și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului Mihai Viteazul.

Euras SRL din Satu-Mare a fost înființată în anul 1994 și îl are ca unic asociat pe Mircea Gheorghe Letiu. Anul trecut, firma a avut un profit de aproape 280.000 lei, o cifră de afaceri de 20,6 milioane lei și un număr mediu de 74 de angajați. Cel mai mare profit, de 6,2 milioane lei, l-a înregistrat în anul 2015.

S.C. Arh. Service Guttmann & Comp SRL Cluj-Napoca este firma soților Guttmann. Szabolcs Guttmann a fost arhitectul șef al municipiului Sibiu. În urmă cu mai bine de zece ani, Guttmann a încălcat legea pentru a-și extinde un imobil monument istoric. Fostul arhitect șef s-a făcut cunoscut tocmai prin repetate încălcări ale regulilor de urbanism.

Piața Mihai Viteazu este unul dintre cele mai urâte locuri din oraș.

A ajuns într-un stadiu avansat de degradare din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și portughezii de la Cogedir Gestao de Projectos, care ar fi trebuit să facă un parking subteran.  În luna mai 2009, firma portugheză Cogedir a semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea primului parking subteran public din Cluj-Napoca, în Piața Mihai Viteazu, o investiție estimată la opt milioane de euro.

Termenul de finalizare anunțat de partenerii proiectului era de doi ani, astfel că primele mașini ar fi trebuit să parcheze sub statuia lui Mihai Viteazu în anul 2011. Nu s-a făcut nici parking, nici modernizarea pieței. Mai rău, s-a ajuns la războaie în instanță între Primărie și portughezi.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare. 

 

Adauga comentariu