VIDEO Angajații din sănătate, proteste în fața Prefecturii Cluj: „Vrem dreptate pentru sănătate”

Sindicatul județean Sanitas Cluj a organizat o acțiune de protest în fața Prefecturii Cluj la care au participat angajații din sistemul sanitar, infirmiere sau brancardieri. Nemulțumirile lor se îndreaptă împotriva OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an.

Astfel de acțiuni au fost organizate în mai multe orașe din țară, principalele revendicări ale sindicaliștilor din sănătate fiind: 

1. Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
2. Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată;
3. Acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

„Sunt categorii profesionale din Sănătate, infirmiere, brancardieri, personal tehnic administrativ care prin această OUG nu mai beneficiază de prevederile legii 53 privind majaorarea salarială pentru acest an. Pot să vă spun că în discuțiile care s-au purtat pe parcursul anului trecut, inclusiv în decembrie cu partea guvernamentală am fost asigurați că salariile personalului medical vor fi aduse începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul anului 2022. iată că noul prim ministru care pe atunci era ministru de finanțe și care a participat la toate discuțiile și promisiunile, emite o Ordonanță de Urgență care efectiv îngheață veniturile salariale. România este singura țară europeană care în plină pandemie ciuntează veniturile salariale din sistemul sanitar”, a declarat liderul sindical.

Liderii sindicali au fost invitați de prefectul Mircea Abrudean la discuții, timp în care sindicaliștii au continuat să își scandeze nemulțumirile: „grevă generală”, „vrem dreptate pentru sanatate”, „legea voaatră unitară dezbină o țară întreagă”.

Sanitas a anunțat că dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite vor trece la pichetarea sediilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat, și nu se exlcude posibilitatea unei greve generale. 

 

Adauga comentariu