Editorial

Victor Ponta minte că dă reorganizare teritorială la tot cartierul. Cum este să te lupţi cu România lui Cozmâncă?

Ca să vezi ce grijuliu cu banii statului a devenit brusc Victor Viorel Ponta, de parcă nu el a fost Prim Plagitorul Mitoman al României timp de 5 ani şi nu mai ştiu câte guverne. Cică a ajuns la înţelepciunea necesară să ne spună că, în acest moment, un sfert din banii statului se cheltuie pe funcționarea administrației. Aşa că propune o reorganizare administrativă care ar reduce aceste cheltuieli, prin reducerea numărului de județe de la 41 la 15 și a numărului de localități de la aproximativ 3.300 la maximum 1.500.

Eu îmi amintesc de o discuţie din 2011, de pe vremea când premierul Boc ameninţa România sinecurilor de partid cu 8 judeţe, iar Ponta şi colegul său de Uniune Sărăcie Lucie, Antonescu, se hlizeau de pe margine. “Dacă are cineva vreo explicaţie cum va face Boc aia cu opt judeţe… Dar astea sunt întrebări raţionale pentru oameni iraţionali. Sâmbătă prezentăm, cu cinci mii de oameni care ştiu ce e administraţia locală, viziunea noastră despre dezvoltare regională”, se lăuda Ponta. Pe atunci nu îl interesau beneficiile înlocuirii județelor cu regiuni. Nu îl interesa reducerea birocrației, destructurarea nomenclaturii partidelor din teritoriu (aia înșurubată în fruntea deconcentratelor și inspectoratelor județene), sau cele 10 miliarde de euro de care România ar fi urmat să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene în perioada 2013-2014 – bani care s-au pierdut.

Nu pot decât să mă întreb: cum crede Pontochio că se va lupta cu clasa politică de cumetrie din instituțiile județene ocupate de pile, cunoștințe și relații? Sunt covins că baronii locali vor lupta transpartinic, mai ceva ca la Rovine, să-și apere sărăcia, nevoile, neamul, Consiliul Județean și deconcentrata din bătătură. Căci dispariția județelor înseamnă dispariția consiliilor județene și a mai multor prefecturi ce vor fi transferate la nivelul noilor structuri. Asta înseamnă pierderea a sute de posturi din administrație, ceea ce înseamnă și diminuarea influenței actualilor șefi de consilii județene – dintre care unii își vor pierde și pita odată cu postul.

În mai puțin de 100 de ani, în România s-au realizat cel puțin 10 organizări, adică, în medie, o reorganizare la mai puțin de 10 ani. Mă rog, trei ni le-au făcut sovieticii după cum le-a fost vrerea și interesul, iar vreo două-trei au fost făcute pentru a li se mai tăia din pretenții amicilor de conviețuire teritorială: maghiarii. Azi, dacă chiar se doreşte schimbarea Constituției pentru o reorganizare teritorială, trebuie să nu se uite că se vrea schimbarea României lui Cozmâncă.

România lui Cozmâncă este ţara organizată nu după nevoile de dezvoltare naturală, nici după alinierea la conjuncturile externe, nici după principiile unei democraţii eficiente, nici după legile implacabile ale economiei de piaţă. E o Românie rudimentar electorală (din punct de vedere politic) şi fundamental expusă spolierii sistematice (din punct de vedere economic). Căci accesul la resurse se cumpără prin mită electorală per cap de locuitor dependent de ce primește de la cel care promite. Rezultă că țara este împărţită „la caroiaj”, fiecare pătrăţel având un responsabil numit conform normelor politicii de cadre. Căci peste administrația oficială a ţării, există finanţatorului mitei, care este șeful parlamentarului, al omului trimis în Guvern șamd. Rezultă că baronii județeni sunt cei care dictează politicile centrale. Căci partidul care nu „dă” ulei, zahăr, cizme, bani la plic, şepci şi cine ştie ce alte mărunţişuri, nu are nimic de dat şi de promis. Deci, nu există. Există numai starea de complacere a majorității care se declară “scârbită” de politică.

Şi închei cu ce zicea re-evaluatul Victor Ponta acum 8 ani la Târgu-Jiu: “Trebuie să construim regiunile și le vom construi, dar într-un mod serios și fără să desființăm județele”. Adică un fel de nu desfiinţam pe când putem, azi desfiinţăm că putem. Din gură.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *