Viața fără mall. Ce alternative de petrecere a timpului liber există în Cluj, în afară de mall-uri

Ieșitul la mall poate fi o variantă de petrecere a timpului liber iarna, dar odată cu venirea căldurii clujenii continuă să-și păstreze vechile “tradiții” de a-și petrece week-endu-rile la mall. Că e frig sau cald, de la mic la mare, toți merg la mall în zilele de week-end. Mai există însă viață și dincolo de mall. Trebuie doar văzută.

Din păcate, mulți clujeni nu văd altă alternativă de a-și petrece timpul liber. Mersul la mall le oferă o serie de plăceri, cum ar fi: shopping-ul, foodcourt-ul, playground pentru copii, cafenele de stat la povești cu prietenii. Faptul că se află toate în același loc le oferă confortul de a nu se deplasa mult pentru fiecare plăcere în parte.
Însă nu mulți sunt cei care preferă să caute alternative de a-și petrece timpul liber cu prietenii sau familia în afara Clujului sau în parcuri, cum ar fi Parcul Central, Parcul cu Mere, Parcul Detunata, Parcul Colina, sau Parcul Iulius Mall.

Clujul dispune de trei mall-uri, Iulius Mall, Platinia, și VIVO!. Doar unul dispune de un parc în preajmă - cel de la Iulius Mall. Aici clujenii pe lângă faptul că merg să facă cumpăraturile de week-end pot merge în parcul de lângă mall care are spații verzi pentru relaxare, cu muzică ambientală pe fundal, băncuțe, și desigur de priveliștea liniștitoare asupra lacului.

Celelalte însă nu au niciun spațiu verde. Cum ai ajuns la mall acolo și rămâi „blocat” pentru tot restul zilei.

„Venim la mall deoarece ne este mult mai ușor aici, căci în timpul săptămânii ne este greu să facem cumpărăturile, și nu reușim din cauza serviciului. Aici în schimb le avem pe toate, și zona pentru copii, chiar dacă se află în interior nu este o problemă. Mai avem posibilitatea de a merge și la film, și desigur să ne facem și cumpărăturile”, ne spune Alin, tătic aflat la cumpărăturile de la mall.

Pe lângă parcuri, clujenii au alternative spațiile dedicate sportului mai ales acum, odată cu venirea zilelor călduroase. Parcul Babeș, Iuliu Hațieganu sau Complexul Sportiv Gheorgheni sunt doar câteva dintre spațiile unde poți îmbina ieșirea la aer cu mișcarea. Aici copiii se pot da cu rolele, bicicleta, sau skateboard-ul în loc să-și piardă vremea stând la cozile și îmbulzeala din mall-uri.

“Așteptăm cu nerăbdare să vină weekend-urile, mai ales dacă sunt și cu vreme frumoasă. De obicei mergem cu copiii cu bicicleta prin Parcul Central. E frumos și sănătos, facem mișcare ne mai oprim la o înghețată, în schimb să mergem la mall pentru fast-food-urile care le ușurează munca părinților dar în același timp dăunează metabolismului copilului. În unele cazuri mai mergem cu prietenii de familie prin Faget, și acolo mai facem un grătar”, ne spune Alexandra, care se plimba cu bicicletele cu familia prin parc.

Clujul este dotat cu multe zone pentru activitățile din aer liber și nu numai. Sunt suficiente parcuri  curate și îngrijite, sau săli de cinema în centru sau alte cartiere. Doar că important este să se organizeze și evenimente pentru a atrage clujenii să-și petreacă cât mai mult timpul afară,  mai ales la sfârșit de săptămână.
Cei ce doresc să evadeze dincolo de agitația urbană, pot merge în pădurea Hoia, pădurea Făget, sau lacul Tarnița.

 

Comentarii

Elec Torat

08.05.2017 21:38

In ultima campanie electorala domnul Boc promitea pentru a treia oara un aquaparc.Trei campanii electorale, trei promisiuni de a avea un aquaparc si la Cluj. Pe principiul Boc promite, primaria Oradea tace si face, clujenii pot merge sa se relaxeze intr-o bijuterie de aquaparc facut pe fonduri europene la Oradea.Pentru aquaparcul promis de domnul Boc in precedenta campanie electorala, clujenii pot merge la Satu Mare, unde primaria in asociere cu un privat a facut posibila construirea unui alt aquaparc decent. La fel, la Deva, la Orastie, pana si la Dej.La Cluj in schimb domnul Boc, un adevarat vizionar, a reusit fenomenala reabilitare a unui bazin cu apa calaie acoperit... cu un balon. Dupa atatea proiecte, studii de fezabilitate, promisiuni de campanie, "o, dar avem proiectul, iata schitele, ne asociem cu madam Gidro-Stanca si il facem la Someseni", trec alegerile, turistii cu gratuitate pe ratuc voteaza bine, da-l dracu de aquaparc!Vin alte alegeri, iar povestea de ametit  electoratul care nu se da gratis nelimitat cu 30-ul!  Alte schite, alte planuri, proiecte, de data asta va fi pe amplasamentul actual al strandului Sun... Iar voteaza bine aia cu pensi-cluj free tour, ratuc reisen, ce-or fi, iar da-i dracu pe aia de vor aquaparc, un balon nu le ajunge peste un bazin, ei, ma...Poi inseamna ca fiicei domniei sale nu ii plac toboganele care duc in piscine cu apa calda acoperite. Ca daca-i placeau... asa cum i-a placut AVICII...si taticul i-a pus pe "creeatorii" Untoldului de au adus nulitatea aia de pseudo-DJ la primul Untold (daca vor bani de Armin, DVLM., Guetta, sa-i aduca si Pet-ul cerut de domnisoara... ca altfel...) Sa nu ma intelegeti gresit, am fost la Untold, mi-a placut, o sa mai merg, dar tare m-as duce si la un aquaparc fara sa conduc 2 ore pana acolo si doua inapoi spre casa seara, si sa las banii in Oradea, Satu Mare sau pe la Unguri.Da, oare nici doamna Boc n-ar face o baie intr-o zi de februarie intr-un bazin gen Nymphaea, Aquastar, Sarkany?  

zsolt

08.05.2017 23:54

Cand va avea Clujul apa termala ca Oradea si Satu Mare atunci vei vedea aquapark in Cluj....Pana atunci fugi in 2 ore altundeva.......Aberatii povesti aiurea.

Elec Torat

09.05.2017 19:25

@ zsoltCe legatura, conditionalitate, are aqua[parcul cu termalul? Da Brasovul, Deva, Orastie, Dejul cum au putut face aquaparcuri cu bazine interioare cu apa calda, fara sa aiba de loc apa termala?Nymphaea Oradea, are apa termala doar in zona denumita Baie Turceasca, restul bazinelor interioare sunt cu apa normala incalzita la 30, 32, 34 de grade tocmai ca sa poti sta cu copiii ore in sir in apa fara restrictii, iar cele exterioare sunt cu apa incalzita natural, de la soare.Piscina de la iulius Mall are cumva apa termala? Sau Aquina? Sau Wonderland?Daca privatii pot incalzi apa in piscine, primaria de ce nu ar putea?In proiectele prezentate de primar din 4 in 4 ani nu era vorba de nicio apa termala, de ce nu s-a facut nimic? 

Adauga comentariu