Justitie

Vezi cine sunt cei şapte traficanţi de droguri ARESTAŢI azi. O parte din ei, denunţaţi de alţi traficanţi care au fost cercetaţi de DIICOT Alba

UPDATE: 

Proaspăt eliberat din penitenciar, Adrian Mocean ne-a contactat pentru a face anumite precizări referitoare la informațiile apărute despre inculpații din cele două dosare de trafic de droguri. Ioan Adrian Mocean susține că nu a formulat nici-un denunț, în cauză fiind vorba doar de sora lui. 

„Nu există niciun denunț formulat de mine. Să vă spun ceva, nu era logic să denunț pe nimeni pentru o lună – două de închisoare în minus. Eu am efectuat cinci luni și recent am fost eliberat. Nu doar că nu am formulat un denunț pentru ca să ies mai repede, ci vreau să vă spun că nu cunosc pe niciunul dintre inculpații arestați acum de DIICOT. Sora mea a primit o pedeapsă mai mare în dosarul de la Alba. Ce a făcut ea nu are nicio legătură cu mine. Din câte știu, ea a denunțat de fapt persoana de care a fost denunțată. Mă oprește lumea pe stradă să mă întrebe de ce am făcut denunțuri. NU am dat curs niciunei astfel de ”oferte” și tot ce vreau este să las trecutul în urmă”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Ioan Adrian Mocean.

 

Ieri dimineaţă au avut loc 25 de percheziţii în judeţele Cluj şi Maramureş. În urma descinderilor, cei de la DIICOT Cluj şi BCCO Cluj au ridicat 12 kilograme de droguri, 18 plante de cannabis, 400 de comprimate de MDMA, 72 de grame de substanțe psihoactive, 29.330 de euro, 131.950 de lei și aparatură specifică ambalării și vidării. 

Au fost aduse la audieri 11 persoane, iar ieri seară au fost reţinuţi şapte indivizi: MAXIM MARIUS DANIEL, HADNAGY PAUL-ANDREI, HANGA VLAD CLAUDIU, POP CRISTIAN LUCIAN, CORPODEAN FLAVIUS-RADU, MARCHIŞ VASILE-DRAGOŞ şi SCHULLER ROBERT- ISVAN. 

Sâmbătă după-masa, magistraţii de la Tribunalul Cluj au admis propunerea procurorului Oana Spumă şi i-au plasat pe cei şapte în arest preventiv, urmând ca aceştia să fie încarceraţi în Centrul de Arest de la Maramureş.

„Admite propunerea formulată de către Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -Serviciul Teritorial Cluj, în dosarul nr. 515 D/P/2016 şi în consecinţă: În baza art.226 C.p.p., art.223 al. 2 C.p.p. rap. la art.202 al.1 şi 3 C.p.p., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor : – MAXIM MARIUS DANIEL, cercetat sub aspectul săvârâirii infracţiunii de trafic de droguri de risc şi mare risc prev. de art. 2 alin 1,2 din Legea 143/2000 cu aplic. art. 35 alin 1 Cod penal; HADNAGY PAUL-ANDREI, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc şi mare risc prev. de art. 2 alin 1, 2 din Legea 143/2000 cu aplic art. 35 alin 1 Cod penal, – HANGA VLAD CLAUDIU, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 alin 1 din Legea 143/2000 în cond art. 35 alin 1 Cod penal ; POP CRISTIAN LUCIAN , cercetat sub aspectul săvârlirii infracţiunii de infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 alin 1 din Legea 143/2000 cu aplic. art. 35 alin 1 Cod penal ; C F-R, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 alin 1 din Legea 143/2000 în cond art. 35 alin 1 Cod penal ;  MARCHIŞ VASILE-DRAGOŞ, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 alin 1 din Legea 143/2000 cu aplic. art. 35 alin 1 Cod penal, trafic de droguri de risc şi mare risc prev. de art. 2 alin 1,2 din Legea 143/2000, deţinere fără drept de droguri de risc în vederea propriului consum prev. de art. 4 alin 1 din Legea 143/2000, în cond art. 38 alin 1 Cod Penal – SCHULLER ROBERT- ISVAN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută de art.16 alin.1 din Legea nr.194/2011, cu aplic. art.35 alin. 1 Cod penal, – pentru o durată de câte 30 de zile, cu începere din data de 18 iulie 2020 şi până la data de 16 august 2020 inclusiv”, se arată în soluţia dată de Tribunalul Cluj. 

Potrivit surselor Ziar de Cluj, dosarul a pornit de la denunţul fraţilor Mocean: Ioana Aurora şi Ioan Adrian(*** precizări la începutul textului), condamnaţi într-un dosar penal întocmi de către specialiştii în crimă organiză de la Alba. Tot sursele Ziar de Cluj susţin că majoritatea inculpaţilor arestaţi azi au dat declaraţii prin care îl indică pe Marius Daniel Maxim ca fiind traficantul principal din reţea. 

Perioada infracţională menţionată în propunerea de arestare ar fi 2018-2020, o parte din reţea fiind încă activă. Mai mult, surse din interiorul anchetei susţin că în următoarea lună ar urma să fie săltaţi alţi dealeri de droguri, care ar fi colaborat cu cei şapte inculpaţi. 

Dosarul de la Alba… 

DIICOT Cluj avea începută o anchetă încă din 2016, în care erau vizaţi o parte din inculpaţii menţionaţi mai sus şi o parte din traficanţii incriminaţi în dosarul celor de la DIICOT Alba. Potrivit surselor Ziar de Cluj, înainte de condamnările de la Alba, o parte din inculpaţi, în frunte cu fraţii Mocean(*** precizări la începutul textului), ar fi formulat denunţuri, cu speranţa că vor primi pedepse mai mici. 

Cu toate acestea, la începutul anului, 11 persoane din Alba şi Cluj, care făceau parte dintr-o grupare de traficanţi de droguri şi produse psihoactive (etnobotanice), au fost condamnate definitiv la închisoare cu executare de către Curtea de Apel Alba Iulia.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în ianuarie 2015, iar prima decizie în dosar a fost luată în data de 10 aprilie 2018. Pentru o parte dintre aceştia, DIICOT-ul a formulat apel, iar sentinţa đefinitivă a fost pronunţată în 12 februarie 2020.

Membrii grupării vindeau canabis şi etnobotanice la sute de tineri din cele două judeţe, în special în oraşe din zona Munţilor Apuseni, dar şi la Alba Iulia, în Turda şi Cluj-Napoca. La Turda, percheziţia a avut loc la domiciliul unui cunoscut interlop local, Urcan Alin, care a fost, de altfel, unul dintre liderii traficanţilor, scrie Adevărul. Gruparea a fost destructurată în octombrie 2014. Procurori şi poliţişti au efectuat, la momentul respectiv, 11 percheziţii în Alba şi Cluj, iar 11 persoane au fost arestate preventiv. A fost ridicată cantitatea de aproape 3 kilograme de substanţe interzise şi au fost identificaţi peste 200 de consumatori.

Iată pedepsele definitive decise de instanţa de judecată în dosarul de la Alba: Pătran Bogdan Vasile – 4 ani şi 7 luni de închisoare; Coman Mihai Paul – 1 an şi 6 luni de închisoare; David Rareş – 6 ani de închisoare; Mocean Ioana Aurora – 3 ani şi 7 luni de închisoare; Urcan Gheorghe Alin – 6 ani şi 7 luni de închisoare (liderul grupării – care s-a sustras de la executarea pedepsei); Popa Raul Traian – 2 ani şi 4 luni de închisoare; Popa Bogdan Marian – 1 an şi 4 luni de închisoare; Pop Flaviu Lucian – 1 an şi 3 luni de închisoare; Cheţan Sergiu Andrei – 5 ani şi 9 luni de închisoare; Moldovan Zoltan – 5 ani şi 10 luni de închisoare; Mocean Ioan Adrian – 1 an şi 3 luni de închisoare. În total, cei 11 inculpaţi au primit peste 40 de ani de închisoare în regim de detenţie.

La momentul audierilor de la DIICOT, în 2014, un alt inculpat, Ş. Samir Vasile, a recunoscut faptele şi a fost judecat în procedură simplificată, acesta fiind condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, inculpatul O. Călin, din Alba Iulia, a decedat în perioada în care dosarul era în faza de cercetare judecătorească. Instanţa a mai dispus confiscarea cantităţilor de droguri şi de substanţe denumite generic ”etnobotanice”, care au făcut obiectul dosarului, rămase în urma analizelor de laborator, precum şi confiscarea obiectelor utilizate de inculpaţi la porţionarea substanţelor interzise, obiecte depuse la camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Alba (cântare electronice). 

Din cei 200 de consumatori identificaţi, o mare parte erau la data faptelor studenţi la centrul universitar din Cluj, iar unii dintre aceştia au relatat în calitate de martori efectele negative ale acestor substanţe asupra memoriei şi a intelectului, arată cei de la Mesagerul de Alba. Din discuţiile purtate între traficanți sau cu alte persoane rezultă că aceștia cunoşteau împrejurarea că activităţile lor sunt ilegale, întrucât discutau codificat despre substanţe denumindu-le „tricouri albe”, „albeaţă”, „crocodil”, „zecică”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *