Diete

Vesti bune despre usturoi

Proprietatile curative ale usturoiului (Allium sativum) sunt cunoscute de sute de ani. Sclavilor care au construit piramidele egiptene, ca si soldatilor romani, li se dadeau catei de usturoi pentru a-i fortifica. Louis Pasteur a confirmat faptul ca usturoiul detine proprieteti antibacteriene si, cu mult inainte de epoca antibioticilor cu actiune specifice, usturoiul era folosit in tratamentul infectiilor.

 

Ce contine?

Usturoiul contine in jur de 200 constituienti activi, multi dintre acestia contracarand efectele diverselor afectiuni, printre care si bolile cardiace. In compozitia sa intra zaharuri si, in cantitati mici, proteine si grasimi; el contine chiar si vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D) si numeroase substante minerale: fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc.

 

Usturoiul este bogat in aminoacizi (constituienti ai proteinelor), sulfurati, care actioneaza ca factori antioxidanti. Printre actiunile salutare pentru sanatatea sistemului cardiovascular se numara scaderea nivelurilor de colesterol, protectia colesterolului impotriva procesului de oxidare, inhibarea trombogenezei si reducerea globala a riscului de infarct miocardic.

 

Usturoiul si colesterolul

In urma numeroaselor studii s-a constatat ca un singur catel de usturoi pe zi poate reduce valorile colesterolului cu 9-12 %. El nu numai ca reduce nivelul de colesterol, dar il si protejeaza de diversi oxidanti.  De asemenea, usturoiul micsoreaza vascozitatea sangelui prevenind formarea trombilor sanguini. Acest efect este posibil prin inhibarea procesului de aderare a plachetelor sanguine. Responsabil de aceasta actiune de inhibare este un constituent specific al usturoiului: o data izolat, acesta are efecte antiagregante similare cu cele ale usturoiului luat in ansamblu.

 

Nu toate extractele de usturoi contin cantitati semnificative din acest constituent, asa ca cea mai sigura cale de a beneficia de toate avantajele sale este sa-l mancati ca atare. Trei catei de usturoi in fiecare zi au ca efect o scadere a agregarii plachetare cu circa 20 % – singura probleme e ca nimeni nu se va mai apropia de dvs. daca nu a mancat usturoi. Interesant este faptul ca usturoiul gatit nu-si pierde (daca nu cumva isi amplifica) proprietatile antitrombotice.

 

Usturoiul impotriva infarctului de miocard

Si mai incurajatoare sunt afirmatiile potrivit carora usturoiul ar reduce riscul infarctului de miocard, chiar daca ati suferit deja unul. Un studiu cu durata de trei ani efectuat la Colegiul de Medicina Tagore din India a luat in calcul 400 de pacienti care suferisera cel putin un infarct de miocard si i-a impartit in doua categorii. Cei din prima grupa au primit suplimente de usturoi (6-10 catei in fiecare zi); in randurile acestora s-a remarcat o incidenta mult mai mica a infarctului de miocard si niveluri mult mai scazute de colesterol fata de subiectii din cea de-a doua grupa, care nu primisera nimic. Dupa decenii de studiu asupra usturoiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acesta are un rol foarte important in mentinerea sanatatii sisitemului cardiovascular.

 

Dat fiind faptul ca efectele benefice ale uleiurilor de peste si ale usturoiului nu mai puteau fi puse la indoiala, s-a pus intrebarea ce efect ar avea combinatia acestora. Un studiu recent a evidentiat faptul ca asocierea de concentrate de usturoi (900 mg pe zi) cu uleiul de peste a dus la o scadere substantiala a colesterolului, a LDL-colesterolului si a grasimilor din sange.

 

Alte proprietati curative

Importante sunt principiilelui active, printre care un ulei esential si un compus, alicilina, care ii confera aroma specifica si care se degaja din catelul decojit. Pe langa acestea, usturoiul contine principii antibiotice, si de adeceea, are unele proprietati usor curative. In particular, este folositor in cazurile de

 

–    tensiune marita: ajuta la scaderea tensiunii arteriale, favorizand diureza;
–    colesterol marit: ajuta, intr-o masura apreciabila, la coborarea nivelului colesterolului “captiv” si, prin aceasta, a colesterolului total;
–    bronsita, tuse, raceala: usturoiul calmeaza tusea, actionand ca un usor antiinflamtor si espectorant;
–    infectii ale aparatului intestinal: reechilibreaza flora intestinala si favorizeaza expulzarea viermilor;
–    febra ridicata si rezistenta: ajuta la coborarea temperaturii corpului.

 

Pe langa toate acestea, reduce oxidarea grasimilor, impiedicand formarea radicalilor liberi, care contribuie la declansarea multor boli.

 

Consum preventiv

In gastronomie, usturoiul este folosit din abundenta pentru a da gust mancarurilor . In scopuri medicinale e preferabil sa fie consumat in stare cruda (de aceea tocmai este inchis in capsule sau in perle gelatinoase), deoarece prin preparare termica isi diminueaza mirosul si gustul.

 

Siropul de usturoi (1 lungura 1-2 ori pe zi) se pregateste astfel: se pun la macerat, timp de 12 ore, 10 g de usturoi zdrobit in 20 ml apa; se adauga zahar cat se poate dizolva, pana la saturatie. Mirosul de usturoi se”sterge” consumand frunze de patrunjel verde sau bomboane mentolate.

 

Majoritatea cercetatorilor afirma ca usturoiul are efecte semnificative daca se iau intre 1 si 3 catei pe zi. In pofida realelor sale virtuti, nu toata lumea il suporta. Din acest motiv, usturoiul a devenit disponibil si sub forma de pudra incapsulata sau de ulei. Puteti cumpara chiar usturoi “dezodorizat”.

 

Dar sunt oare aceste produse la fel de eficiente ca originalul? Din sutele de constituienti activi ai usturoiului, doi s-au dovedit a fi extrem de potenti – alcina si aioenul. Daca preferati capsule cu pudra in locul cateilor de usturoi, este bine sa va asigurati intai ca acesti constituienti vitali nu au fost distrusi prin procesul de fabircare. In cazul in care aceste detalii nu sunt specificate pe eticheta, adresati-va direct producatorului.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *