Veste proastă pentru clujeni! Se scumpește apa: „Noile prețuri/tarife au fost avizate de către Autoritatea Națională”

La nici 8 luni de la „ajutarea prețului apei potabile”, compania de Apă Someș a decis să scumpească din nou prețul apei potabile, dar și a tarifului de canalizare-epurare.

Astfel, începând cu 1 iulie 2019, prețul la apă potabilă va ajunge la 3,46 lei/mc, iar tariful pentru canalizare-epurare va ajunge la 3.65 lei/mc. În prezent, prețul este de 3.15 lei/mc, iar pentru canalizare-epurare clujenii plătesc 3.64 lei/mc. 

„Noile prețuri/tarife au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitați Publice (Decizia nr.112/28.05.2019) și urmează a fi supuse aprobării Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, care acționează în numele și pentru autoritățile publice județene și locale din aria deservită de Compania de Apă Someș în județele Cluj și Salaj”, au anunțat oficialii companiei. 

Creșterea prețurilor e justificată de „costurile de producție”, conform sursei citate: „Rațiunea necesitații de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în influența primită în costurile  de  producție,  urmare  a  punerii  în  funcţiune  a  unor  instalaţii  şi  utilaje  pentru îmbunătăţirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii  și materiale utilizate în procesele de captare, tratare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport, pompare și mai  ales epurare a apelor uzate menajere, industriale și pluviale. Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care numarul mediu de personal a ramas relativ constant, dar complexitatea activității și aria de operare din cele două județe au crescut semnificativ”.

Noile prețuri/tarife vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

Adauga comentariu