Cooltura

Veste bună pentru clujeni: anul acesta, se redeschide Muzeul Zoologic. Nu va mai arăta ca o ruină, dar nici nu vom vedea exponate noi

Situația muzeelor din Cluj-Napoca e rușinoasă: avem cinci muzee principale, dar două sunt închise. Am vrut să fim Capitala Culturală Europeană, dar nu s-a investit mai nimic în muzee. Din lungul șir de muzee închise, cel puțin unul va fi redeschis anul acesta – Muzeul Zoologic, al doilea ca valoare din țară, după Muzeul Grigore Antipa. Până acum au fost investiți pentru reparații 105.896 lei.

Muzeul Zoologic din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și are numeroase colecții interesante, reprezentative pentru fauna țării. Din cauza lipsei fondurilor, muzeul nu a mai fost modernizat în adevăratul sens al cuvântului de câțiva zeci de ani. Multe din animalele împăiate ajunseseră la un moment dat să arate jalnic, cu ochii sparți și blana jumulită, iar decorul să fie extrem de uzat încât nu atrăgea deloc privirile vizitatorilor.

Cea mai recentă lucrare de modernizare a fost o zugrăveală, la începutul anilor ‘90. Apoi nu s-a mai făcut nimic.

În urmă cu aproximativ cinci ani, s-a schimbat conducerea muzeului și au venit la cârmă muzeografi tineri. De atunci a început să se vadă diferența. Au început să se strângă bani pentru lucrări de reparare a exponatelor și ulterior pentru modernizare.

În 2015, muzeul s-a închis pentru începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Procesul se derulează lent din cauza faptului că banii au venit din donații și din fondurile limitate ale Universității Babeș-Bolyai și pentru că vechimea clădirii și-a spus cuvântul. În ciuda dificultăților, lucrările vor fi încheiate anul acesta.

„Din cauza vechimii clădirii în care se află Muzeul Zoologic, pe parcursul lucrărilor s-au descoperit probleme anexe șantierului principal, aspect care a reprezentat unul dintre motivele prelungirii amenajărilor demarate. Lucrările au fost realizate în funcție de fondurile disponibile ale Universităţii Babeș-Bolyai. Trebuie precizat că, pe de o parte, s-a realizat amenajarea interioară a Muzeului Zoologic, activitate în care s-a implicat și personalul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar, iar de pe de altă parte s-au desfășurat lucrări de amenajare a clădirii în care se află muzeul, clădire ce aparține Facultății de Biologie și Geologie. Faptul că a trebuit să se asigure finanțarea mai multor șantiere de lucru a fost astfel un alt factor care a contribuit la prelungirea lucrărilor. Totodată, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a efectuat o campanie de strângere de fonduri pentru lucrările realizate la muzeu, putând fi amintită în acest sens sponsorizarea primită din partea Fundației Transilvania”, ne-a comunicat Marius Eppel, șef Serviciu Muzee din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Lucrările sunt în curs de achiziţie și cuprind reparaţii săli de expoziţie şi modernizare instalaţie electrică şi detecţie – avertizare incendiu.

Ce lucrări s-au făcut din 2015 până acum

După ce au făcut o curățenie generală în săli și au toaletat și exponatele, muzeografii au organizat în 2013 expoziții temporare pentru a atrage atenția publicului. În anul 2015 au închis muzeul și s-a dat startul lucrărilor. Astfel, în perioada 2015-2017 s-au realizat următoarele lucrări la Muzeul Zoologic:
2015 – lucrări de parchetare săli expoziţie; valoare finală, fără TVA,  33.876 lei.
2016 – lucrări de renovare încăperi anexe, valoare finală, fără TVA, 56.270 lei; servicii de proiectare specializată şi expertiză tehnică amenajări, instalaţii electrice, detecţie incendiu şi ventilaţie; valoare finală, fără TVA, 15.750 lei.
2017 – lucrări de renovare săli expoziţie; modernizare instalaţii electrice şi de detecţie; sunt încă în curs de achiziție.

Se deschide de Ziua Națională

Dacă lucrările vor decurge conform planului muzeografilor, anul acesta se redeschide muzeul. Se estimează că în 1 decembrie, muzeul își va deschide porțile pentru vizitatori.

„Lucrările se vor finaliza în luna august 2017. După finalizarea lucrărilor va fi necesară o perioadă de timp pentru reorganizarea exponatelor și a pieselor de mobilier. Se estimează că redeschiderea muzeului va avea loc în jurul datei de 1 decembrie anul curent. Nu vor fi exponate noi, dar publicul va fi întâmpinat cu o expoziție temporară care va include exponate ce până în momentul de față nu au făcut parte din expoziția permanentă. Fiind organizat didactic, acesta reprezintă o importantă bază de studiu pentru elevi și studenți, iar varietatea specimenelor pe care le adăpostește îl face atractiv deopotrivă pentru cercetători și publicul larg”, a declarat Marius Eppel.

Exponatele, prea mari ca să le mute din săli în timpul lucrărilor

Pe parcursul lucrărilor, exponatele au fost protejate de eventuale deteriorări.

„Deoarece majoritatea exponatelor şi a pieselor de mobilier sunt mult prea voluminoase pentru a putea fi mutate din încăperile muzeului, acestea au fost împachetate şi ambalate corespunzător după specificul fiecărei piese. Ele au trebuit să fie relocate în interiorul muzeului pentru a se crea spații de lucru, pe măsură ce lucrările au avansat. În contextul acestor operaţiuni de relocare a pieselor, lucrările s-au desfășurat etapizat, în reprize, prelungindu-se durata lor de execuție”, a afirmat Marius Eppel.

Ce vom putea vedea la muzeu după ce își redeschide porțile

După ce se va redeschide, vizitatorii vor putea vedea animale și păsări împăiate, chiar și fluturi tropicali. Muzeul Zoologic este al doilea din țară ca valoare științifică după Muzeul Antipa din București. După ce publicul va avea acces la muzeu, vom putea revedea vechile exponate care au căpătat însă un nou look. Au fost curățate de praf și reparate. Chiar dacă nu au rămas bani pentru lărgirea colecției zoologice, clujenii vor avea totuși parte de o surpriză din partea muzeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *