Verificarea butoanelor de panică din școli costă 14.000 euro pe an. Proiectul funcționează de 11 ani

Întreținerea și reparația butoanelor de panică din cele 66 de școli din Cluj-Napoca este estimată la 69.550 lei (aproximativ 14.000 euro) pe an. Primăria caută acum o firmă care să asigure aceste servicii. Programul care prevede existența butoanelor de panică în școli și licee a fost pus în funcțiune în 2010 pentru a crește gradul de siguranță pentru elevi și profesori.

„Obiectul contractului de servicii îl constituie prestarea serviciilor de întreținere și reparare a echipamentelor de securitate (butoane de panică) la unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca (școli și licee), 66 de locații”, scrie în caietul de sarcini.

În prezent există un dispecerat amplasat la sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și 65 de butoane de panică amplasate în școli. Se propune verificarea și menținerea în stare de funcționare a echipamentelor de alarmare, înlocuirea unor echipamente în cazul unor defecțiuni.

Conform caietului de sarcini, ofertantului i se solicită să dispună de un departament tehnic format din cel puțin trei persoane autorizate care să intervină pentru remedierea sistemelor de securitate în cel mult două ore, în acord cu legislația în vigoare. Firma trebuie să facă dovada că are experiență în domeniu de cel puțin trei ani.

„Ofertantul va înainta rapoarte semestrial (aprilie și septembrie) după finalizarea fiecărei etape de verificare generală a parametrilor de funcționare a sistemului de alarmare. Raportul va cuprinde procesele verbale de recepție a serviciilor de mentenanță la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar (școală sau liceu), detalii privind eventualele remedieri efectuate și recomandări în cazul identificării unor aspecte care periclitează funcționarea sistemului de alarmare. Ofertantul va înainta un raport după fiecare intervenție efectuată la solicitarea autorității contractante, în urma sesizării/identificării unei disfuncționalități a echipamentelor de securitate”, este notat în caietul de sarcini.

Odată ce este apăsat butonul de panică, semnalul ajunge în 1-2 secunde la dispeceratul central de la Poliţia Municipiului Cluj-Napoca, monitorizat 24 de ore din 24. Polițiștii intervin în cel mai scurt timp posibil. Inaugurarea acestui program a avut loc în 2010, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu.

„Acesta este un proiect pe care l-am demarat în parteneriat Poliţia. Proiectul are ca scop prevenirea violenţei în şcoli, pentru că întotdeauna este mai bine să previi decât să remediezi”, spunea Sorin Apostu la data inaugurării programului.

Instruirea directorilor de școli cu privire la modul de funcţionare a butonului de panică s-a făcut de către Poliție. Semnalul se transmite de la butonul de panică la dispecerat printr-un sistem pe tehnologie GPRS. De asemenea, sistemul are o autonomie de 24 de ore la o eventuală pană de curent.

Adauga comentariu